Posle 342 i 362 naravno dolazi 363, kod nas zvana brižitka, jer je bila puštena u promet u godinama, kad su svi gledali u kinima ala Udarnik, Sloga, Komuna (a ne kao sada Kolosej, Cinestar...
) tada još mladu Francuzinju Brigite Bardot. Za one mlajše, verujte bila prava mačka.
Prva brižitka je počela sa radom 25.12.1976 ( to se sada ne bi moglo dogoditi jer je Božič) a jedina je imala i grb. Sve ostale su imale onda uliveno napis JŽ. Bar tako kažu stariji od mene.
Za prepravku sam uzeo novu Hornby Jouef mašino, koja je pre par godina imala dosta pristopačnu cenu (100 EUR i još nešto) na francuskom ebayu. Sada su cijene otišle u nebo i onda kažu recesija. Kod brižite se je cena u stvari duplirala.
Postolja nisam dirao jer je slično originalu, napravio sam nove rezervoare i boxe. U rezervoarima je i sound decoder, jer u brižiti pod jedan - nema mesta i pod dva - zvuk nije realan ako nema pravih rešetaka. To ču kasnije pokazati na našim dizelima. Ako su kutije sa strane još izolirane sa tankom gumom, nema resonance i čuje se stvarno pravi zvuk. Inaće na svih "ozvučenih" lokomotivah imam esujeve sound decodere, za koje se mi čini, da su najbolji. Bar za mene...
Gornji dio (kabinu) sam obrusio do nule i onda dao preko oplatu od alpake - novog srebra debeline 0,1 mm. S time sam rešio problem 3D dubine, jer sada prozori stvarno imajo i "obrobo" (ne znam hrvatski). Pored toga naša brižita ima sasvim druge pozicije prozora nego originalna francuska. Na ovu alpaku sam posle stavio posebno rešetke, koje su opet nalepljene na stiren evergreen 0,1 mm i jedkane u dubini 0,2 mm. Tako se može vidjeti i šarafe kako su na rešetkama. Za one najkritičnije - rebara rešetaka je toliko koliko jih ima i u stvarnosti.
Mogao bi je još doterati, ali kad imam dosta, onda je dosta. Trebao bi još srediti pantografe i još neke sitnice, ali šta će mi, kad to skoro niko ne vidi. Ljudi posmatrajo dosta šire, nego mi mislimo picajzli jedni. Sječam se jednog momenta, kad sam četrnaest dana pravi neki detajl na maketi i doterao ga u nulu. Onda dodje supruga i kaže " pa šta ti bogami radiš četrnaest dana na maketi a ništa se ne vidi. E jbg ga onda. A kad sam položio onu dvojicu u baldahin izpred prikolice, odma primjetila. Tako je to. Kažem vama, nemojte čekat neku idealno lokomotivu nego se igrajte dok možete.
Dosta priče! Evo i modela:
stara verzija JŽ
nova verzija SŽ