Mrzlo Polje 28. travnja 2018.
Riječka pruga je izgleda za mene ukleta - nigdje nisam toliko presjedao na autobuse koji su glumili vlakove ili kasnio na putovanju kao ovdje. Na putovanju u Rijeku dvaput su me istjerali iz nagibnog vlaka u Fužinama, na putu u Jastrebarsko vozio je autobus između Horvata i Zdenčine, a jednom je Marjan Express zadržan četiri sata u Dugoj Resi zbog pada kontaktne mreže.
Isto me strefilo neočekivano i jučer. Krivicu za iznenađenje pripisujem sâmom sebi jer nisam zavirio na web stranicu HŽ PP gdje su navedene informacije o radovima na pruzi. A zbog radova između Karlovca i Zvečaja voze autobusi.
Najprije osvrt na prvo prijevozno sredstvo - zar je moguće da OVO povezuje Zagreb i Rijeku? Srećom je usvinjeni Mađar vozio samo do Karlovca:
Drugo prijevozno sredstvo - vlak broj 4000 u prolazu kroz Karlovac:
Vozač i kondukter su promašili predviđeno stajalište autobusa i iskrcali me u ovoj pustopljini:
Kada netko ima railfanovskog crva u leđnom nastavku nije mu teško otisnuti se i do lokacija koje bi mnogi smatrali bizarnim. Jedna od takvih je Mrzlo Polje, kolodvor na pruzi Zagreb - Rijeka između Karlovca i Duge Rese. Puno puta sam se provezao vlakom kroz njega, uglavnom sa 70-80 km/h a nagibnim i brže. Upadao mi je u oči kao kolodvor u zavoju u kojem je prvi kolosijek ujedno i prolazni - i to je sve.
Kolodvor se zapravo nalazi u karlovačkom naselju Švarča:
Nekoliko sličica iz kolodvora: