It is currently 29 Nov 2024, 03:57

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 37 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: 05 Dec 2012, 20:34 

detalji su fantastični,svarno svjet u malom,gledel sam to prije na Yubito-u i tam sam komentiral ,doslovno kak se i naziva maketa -Fantazija... prugica

Profile  

PostPosted: 06 Dec 2012, 12:23 

Ni sam ne znam točno na kojem sam već to forumu pokupio linkove za ove filmiće, no treba reći da su filmići odlično napravljeni.
Naravno, sama maketa je izvanredno složena, pregršt detalja koji čak pomalo ocrtavaju osobnost graditelja, briga da sve bude skladno, mnoštvo interesantnih malih scena odlično složenih u cjelinu....fan-ta-sti-čno!

Profile  

PostPosted: 06 Dec 2012, 17:13 

H0 amater wrote:
Veličina: 4,2 x 1.4m što znaći 5,8 m[sup]2[/sup], što je relativno malo za ovaj sustav

Šine: iskljućivo Fleischmann Profi; Roco Geo Line mi izgledaju previše "plastično", Roco Line je nestao.

Na početku si me odmah ohrabrio i naveo na razmišljanje... :BEE-:
Ohrabrujuće je to koliko detalja tj. različitih događaja stane, iako maketa svojim dimenzijama i nije tako mala s obzirom da se najviše traže (i rade) makete između 150-250x100-150cm. Nadam se da ću jednog dana svoju dotjerati do takvog izgleda... :DREAMY
A na razmišljanje me je dovelo to dali stvarno Roco nije tako dobar... :think: volio bi sav tračnički materijal imati od njih jer jedino oni koliko sam do sada vidio nude onako lijepi i bogati asortiman skretnica :DOG . Dali si možda probao sa airbrushom pofarbati tračnice tj. dodati im efekt hrđe :?: :?: :?: Nešto slično smo radili u KZMZ na pikovim tračnicama pa su sad OK (barem meni :angelic-green: )

Profile  

PostPosted: 06 Dec 2012, 18:02 

Treba je znati, da sam ja sa maketom počeo tamo negdje izmedu 2000 i 2001. Prvo sam nabavio Peco skretnice i tire i htio sam imati vanjske pogone, koji polako preklapajo smer vožnje. Kao u realu. Kad sam jih testirao, skapirao sam, da mi je maketa jednostavno premala za ovakav sustav, jer je vlak prešao stanicu prije nego su kretnice obavile posao.
Pored toga moja maketa ima oko 40 m šina što znači, da je napravljena u tri nivoja. Valjda če se pogoni na skretnicama postaviti baš iznad nižeg nivoja. :BORED

Roco je tada baš menjao proizvodnju i uvodio GeoLine. Uzrok je bio sasvim banalan. Prvi vlasnik Roca, koji je išao u "maloru" nije dopustio patenta novoj firmi i zbog toga su morali praviti sistem Geoline, a RocoLine koji je bio izvanredan, je u momentu poskupio, jer je dosta maketara kupovala zalihu. Geoline je bio na početku, nije imao ni flexa tada, a moj najmanji radius je zbog parnjača R 415mm. I činilo mi se, da je imal zvuk visok echo. Ne znam, kako da kažem na hrvatskom, ali nije mi se svidjalo. U glavnom, uzeo sam Fleischmann profi, naravno da sam sve popitural sa penzlom, nisam imao tada još airbrusha a sada je kako je. Prednost Roca pa je sigurno u tome, da možeš sve kablove skriti izpod šina. A kod digitala je najbitnije, da imaš priključak za struju na svaki metar pruge. To inaće nigdje ne piše ali je zakon.

Profile  

PostPosted: 06 Dec 2012, 18:17 

Hmm.. dosta korisnih informacija svaka castImage

Profile  

PostPosted: 06 Dec 2012, 21:42 

Da i ja moram priznati da puno korisnih informacija sam saznao B:B
Mene roco zapravo privlači zbog skretnica radijusa R9-R10 (826,4mm-888mm) ali me muči visina tračnice od 2,1mm :think:
Inače skupljam modele 303 mm pa pokušavam imati što je moguće veće radijuse... :BORED
Krenuo sam sa nekakvim modulom na kojem se pojavljuje kontaktna mreža. :BLACK-:
Dali tvoji modeli mogu voziti sa podignutim pantografom :?: :?: :?:
Na svojoj bi volio da je u funkciji, ne da provodi struju već da se može voziti sa podignutim pantografom. :geek:
Podosta je problem velika brzina jer volim one "spore" sa 330 km/h :DOG
Također mi je i podhodnik zanimljiv to je samogradnja zar ne :?: :?: :?:

Profile  

PostPosted: 06 Dec 2012, 22:30 

Da, mogu voziti izpod kontaktne mreže. Na početku mislio sam staviti mrežu i u funkciju, jer tada digitala još nije bilo oz. bio je ali meni nedostižan. money money....

Zbog toga sam napravio i jedinu grešku na maketi, jer sam napravio preveliki razmak u visini izmedju dva nivoja. Dobio sam uspon oko 4 do 5% što je značilo avtomatsko otkopčavanje dugih vagona. Ako bi imao klasične kuple ne bi bilo problema, ali ja imam na svim vagonima Fleischmannove profi kuple zbog lakšeg manevriranja. Pre dve godine napravio sam nove helixe, tako da je sada uspon izmedju 2 i 3%. Kontaktni vod je u tunelima niži, a na kraju se opet digne. Hvala bogu, maketa je izradjena tako, da je mogu (bar tamo, gde ni šina) podignuti.

To je možno zbog toga, jer na maketi nema ni grama gipsa. Ne znam zašto svi rade sa gipsom i tako ga reklamiraju ali material vuče na sebe vlagu i težaaaaak je. To je moja četvrta maketa, prije samo napravo tri u N sistemu. U stvari prvo mi je napravi stari, kad sam imao sedam godina. Kod treče potrošio sam gipsa kao da bi pravio kuću. Bez veze... Ova je napravljena isključivo sa purpenom i mrežicom za fasadu. Zbog toga je super izolacija zvuka u tunelima a i maketa je vrlo lahka. Purpen se reže skalpelom ko maslac, a tamo gde je "kamen" sam upotrebio Das masu. To je modelirna masa za vrtiće...hehe .... i za maketare.

Profile  

PostPosted: 07 Dec 2012, 08:31 

Vjerujem da puno osoba prati postove i prikuplja dragocjena znanja od iskusnog člana.
Ovo sa gipsom je živa istina,ako je tanji sloj puca kad se malo trkne postolje a kad je deblji onda je težak.
Usponi ,problem ne za euro kopče ali osobno imam dosta na američkim Knuckle kopči pa i mali prelaz rezultira otkopčavanjem.
Vrhunski odrađujete sve probleme i ne preostaje nam nego da učimo od Majstora :clap:
D-)

Profile  

PostPosted: 09 Dec 2012, 10:35 

Ah ta kontaktna mreža moram si ju napraviti... :DREAMY
A podhodnik na peronu??? Izgleda da nije kupljen. Planiram na svojoj napraviti 8 takvih koji završavaju u jednom velikom prolazu, a svi bi morali biti uređeni jer bi se sve dalo vidjeti unutra kad se malo sagneš...

Profile  

PostPosted: 09 Dec 2012, 12:48 

Podhodnik narejen doma sa evergreen profilima (vidi ovu moju temu), u podhodu na kraju možeš dati staklo - ogledalo (mirror) dobičeš na kvazi dubini, ispred malo figurica, koje če se duplirati, po stijenama pa grafite za kolorit.

Inaće stakleno ogledalo možeš staviti i negde u gostoj šumi na kraju, sve će se duplirati.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 37 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 1 hour