H0modelar wrote:
Čini mi se da je Jure mislio na nešto drugo... na shelf layout.
Pogledaj njegovu maketu, pa će ti biti sve puno jasnije.
Tada ti je sve na dohvat ruke, blizu pogleda, izuzetno prirodna i duga vožnja...
ja, to sem mislil. Malo sem bil neroden, lahko bi takoj napisal
MarioM wrote:
H0modelar wrote:
Čini mi se da je Jure mislio na nešto drugo... na shelf layout.
Pogledaj njegovu maketu, pa će ti biti sve puno jasnije.
Tada ti je sve na dohvat ruke, blizu pogleda, izuzetno prirodna i duga vožnja...
Ako je tako mislio, onda bi moja shelf maketa mogla biti postavljena na isti način kao i ova koju sam planirao (naravno, bila bi još uža), a u nastavku prostorije je troja vrata tako da se u taj dio ne mogu širiti. Ukratko, ne bih dobio ni veću ni zanimljiviju maketu sa shelf-pristupom.
Ne vem, se ne bi strinjal. Pojdi na google in razišči pod shelf layout, oglej si različne načrte (naj te ne moti ameriški stil, ti si prilagodiš na evropskega), boš videl, da se da dosti bolje narediti. Moje mnenje je, da postane maketa, na kateri se vlaki samo vozijo in jih pretežno gledaš, dolgočasna, se jo naveličaš. Tudi ostri radiji te začnejo motiti. Taka je moja izkušnja. Moja prva maketa je bila tudi tako narejena; samo se je vozilo, jaz pa sem v glavnem gledal in malo kaj ranžiral (tudi natlačeno sem imel, hotel sem imeti vse živo gor). Izdelava makete ni majhni finančni izdatek, zato bi, preden bi začel delati, razmislil in naredil več načrtov. In kar je tudi pomembno, maketa mora imeti zgodbo - določiš obdobje, kakšen promet se bo odvijal, kakšno industrijo boš imel in kje na maketi bo pozicionirana ... Na primer (samo primer); imaš gozdno železnico (logging), torej voziš hlode na žago, kjer sledi razrez, iz žage pelje kompozija v neko lesno industrijo, kjer se les predela v pol izdelke ali končni produkt. Potem se to odpelje naročnikom, torej na skrito postajo. Lesna industrija rabi kemikalije, torej imaš spet neko kompozicijo, ki dostavlja te kemikalije, itd. Evo in tako imaš zgodbo. Tak način makete te ne bo dolgočasil, 100%. Verjemi, ne bo ti žal, če boš naredil "shelf" maketo + storija. V tvojem prostoru bi šlo. Za H0 na primer ne bi šlo, za N pa se mi zdi, da bi lahko naredil kaj več. Oprosti mi, če sem vsiljiv, samo škoda se mi zdi, da ne bi izkoristil prostora.