It is currently 23 Nov 2024, 22:03

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 116 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: 16 Mar 2014, 18:36 

MarioM wrote:
... ali nisam ti ja osoba koju se ne bi moglo nagovoriti na bolje i ljepše. :whistle:

Ok, mudro! :handgestures-thumbup:

Još jedna dobra vijest je da vježbaš "virtualno", što znači da ćeš se možda ipak
provući i ne potpasti pod pravilo " 3 puta" :lol:

Iskusni modelari kažu da je tek treća maketa ono pravo, dok su prva dva bili - pokušaji.

Sada bi morali krenuti "za ozbiljno" jer ćemo inače crtati makete u nedogled. 8-)

Kao prvo, da bi ti ja mogao nešto sugerirati da je bolje ili zbog čega je lijepše, moram imati argumente za to.
A bez tvojih puno preciznijih uputa, neću moći ništa, već neozbiljno forsirati svoje ideje.

Sada ti recimo, jedino mogu reći da je ova maketa koncepcijski loša za dugu i uvjerljivu vožnju.
I sa preinakom, ti i dalje imaš 5,1m između dva kolodvora.
Ako će ti putnički vlak voziti nekih 120km/h u mjerilu, to znači da će za cca 24 sekundi (120/3.6/160*5.1) doći u drugi kolodvor.
Ti sam procijeni da li je to u redu.

Ako pretpostavimo da je ova maketa ok, daj si popuni u wt-u ispod file menija, items list sa cijenama tračničkog materijala.
Kada vidiš ukupan iznos, sam procijeni da li je to prihvatljivo.
Tada ćeš imati barem osjećaj gdje si sa novcima.
Nemoj zaboraviti scenografiju, jer nije ni ona jeftina.
Dodaj vozni park za popuniti kolosijeke, sustav upravljanja.

Obzirom da si početnik, onda ti neću postaviti pitanje epohe i uprava. 8-)
Umjesto toga, savjet - prekopavaj net i traži fotke, video... i sakupljaj na jedno mjesto ono što ti se sviđa.
Naravno, moguće je i uživo nešto vidjeti, pa iz toga crpsti inspiraciju. Pogledaj cisalpina.
Ili dijelova/gotovih maketa. Sve je dobro.

Iz toga svega ćeš dobiti odgovor na prvo pitanje.
Kada se toga skupi, biti će sigurno previše - pa ćeš napraviti selekciju onoga što bi jako želio imati.
Tada možeš već puno preciznije znati što i koliko ti od prostora treba i kakva maketa bi bila optimum.

Sve o tome "trpaj" ovdje u svoju temu.
Onda imamo dobru bazu za napraviti neki posao i da ti svi pomognu komentarima i savjetima...

D-)

Profile  

PostPosted: 18 Mar 2014, 12:03 

Da tako je najbolje, tako i sam shvatiš koji te motivi iz stvarnosti privlaće najviše pa ćeš dobiti maketi kakvu zapravo tražiš ;)

Profile  

PostPosted: 19 Mar 2014, 18:17 

H0modelar wrote:
Još jedna dobra vijest je da vježbaš "virtualno", što znači da ćeš se možda ipak
provući i ne potpasti pod pravilo " 3 puta" :lol:

Iskusni modelari kažu da je tek treća maketa ono pravo, dok su prva dva bili - pokušaji.

E da samo znaš u što si me natjerao sa, ama baš svim što si napisao. :handgestures-thumbup:

Sve što želim na maketi na žalost nisam skupljao u računalu, pa da sad složim na brzinu u ovaj topic, već printao tako da to mogu posložiti preko kreveta i imati pogled na sve dok projektiram. Što se tiče inspiracije iz stvarnosti ili sa drugih maketa koju bih pretočio na svoju maketu to se svodi samo na neke manje detalje, ali nikako na vjernu umanjenicu stvarne situacije. Ono što je sada bitno je činjenica da sam trenutno, nakon naglog zaokreta (opet rezultat slušanja iskusnijih), na jednoj sasvim novoj koncepciji za koju bi se moglo reći da je treća, pa se nadam da neće biti ona dva pokušaja prije one prave...treće. :whistle:

Profile  

PostPosted: 28 Mar 2014, 17:29 

Prije svega hvala svima vama koji ste me konstruktivnom kritikom i savjetima natjerali da još jednom razmislim što zaista želim i dokle stim mogu ići. Naravno da ste me uvalili u još skuplji projekt, no kako će sve ići polako i u etapama, tako će i financije biti raspoređene na dulje vrijeme, pa je s te strane stvar izvediva. Kako sam dobro promislio o dva prostora koji su mi na raspolaganju za gradnju makete (ta dva prostora, na moju preveliku žalost, ne mogu povezati, jer je situacija ili-ili) odabrao sam jedan u koji sad ide neka varijanta koju bi ja nazvao polushelf maketa. Mislim da sam s ovom varijantom projekta otišao do krajnjih granica uz napomenu da ni visinski nije poželjno da maketa više raste (dakle, helix savjete zaboravite). Sve skupa me sad vuče da bi to bila Amerika, uz moju največu želju - puno ranžiranja, ali i dulju vožnju. Vjerujem da nije potrebno napominjati da i dalje primam kritike i savjete, ali bih volio da to bude usmjereno na doradu ove varijante i uklanjanje nedostataka koji su mi promakli. Stalo mi je do mišljenja svih vas s iskustvom u ovom hobiju, pa se ne ustručavajte komentirati. :WR

Attachments:
N MAKETA v.5.1.tra [56.08 KiB]
Downloaded 410 times
 Profile  

PostPosted: 28 Mar 2014, 22:28 

frende ak bi uz poveznicu mogo stavit i fotke iz wintracka bio bi zahvalan jer ga nemam na compu pa da
ipak mogu pogledat tvoje ideje tnx :angelic-green:
ovo ostalo sta sam dosad vidio napreduje iz dana u dan :clap:

Profile  

PostPosted: 29 Mar 2014, 10:14 

Evo i slikica za sve kojima nije pri ruci WT. :BULBAR

Attachments:
14.jpg
14.jpg [ 103.67 KiB | Viewed 4962 times ]
30.jpg
30.jpg [ 120.76 KiB | Viewed 4962 times ]
2.JPG
2.JPG [ 118.67 KiB | Viewed 4962 times ]
 Profile  

PostPosted: 29 Mar 2014, 11:34 

Meni ti se ovo tvoje jako dopada :handgestures-thumbup:
a kako imam slične dimenzije ... :think:

ovak na prvu možda samo opaska da je pristup u gornje kuteve malo nezgodan
to mi se čini, ovak, iz mog (polu)iskustva

Profile  

PostPosted: 29 Mar 2014, 12:41 

felix wrote:

Bolje je i tvoje "(polu)iskustvo" nego moje neiskustvo. :shifty:
Moram priznati da sam malo računao na svoju krakatost, koja mi omogućava dosta daleki dohvat, ali sam razmišljao i o mogućnosti kolike-tolike dostupnosti odozdo. Još ću te detalje moje fizionomije i gipkosti provjeriti, pa možda nešto i prilagodim. :think:

U svakom slučaju hvala na uočenome. :greetings-wavegreen:

Profile  

PostPosted: 29 Mar 2014, 14:05 

felix wrote:

Evo sam provjerio gornji desni kut je na 108 cm, donji desni je na 105 cm, a gornj lijevi je na 125 cm. Sve do 110 cm ja komodno hvatam, pa ću sad malo promisliti o ovom gornjem lijevom kutu koji mi je malo predalek. :chores-chopwood:

Profile  

PostPosted: 29 Mar 2014, 15:26 

Evo i kako to izgleda iz nekolko kuteva.

Attachments:
7.jpg
7.jpg [ 83.24 KiB | Viewed 4950 times ]
6.jpg
6.jpg [ 91.69 KiB | Viewed 4950 times ]
5.jpg
5.jpg [ 93.34 KiB | Viewed 4950 times ]
4.jpg
4.jpg [ 93.37 KiB | Viewed 4950 times ]
3.jpg
3.jpg [ 100.68 KiB | Viewed 4950 times ]
 Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 116 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Next

All times are UTC + 1 hour