MarioM wrote:
... ali nisam ti ja osoba koju se ne bi moglo nagovoriti na
bolje i ljepše.
Ok, mudro!
Još jedna dobra vijest je da vježbaš "virtualno", što znači da ćeš se možda ipak
provući i ne potpasti pod pravilo " 3 puta"
Iskusni modelari kažu da je tek treća maketa ono pravo, dok su prva dva bili - pokušaji.
Sada bi morali krenuti "za ozbiljno" jer ćemo inače crtati makete u nedogled.
Kao prvo, da bi ti ja mogao nešto sugerirati da je bolje ili zbog čega je lijepše, moram imati argumente za to.
A bez tvojih puno preciznijih uputa, neću moći ništa, već neozbiljno forsirati svoje ideje.
Sada ti recimo, jedino mogu reći da je ova maketa koncepcijski loša za dugu i uvjerljivu vožnju.
I sa preinakom, ti i dalje imaš 5,1m između dva kolodvora.
Ako će ti putnički vlak voziti nekih 120km/h u mjerilu, to znači da će za cca 24 sekundi (120/3.6/160*5.1) doći u drugi kolodvor.
Ti sam procijeni da li je to u redu.
Ako pretpostavimo da je ova maketa ok, daj si popuni u wt-u ispod file menija, items list sa cijenama tračničkog materijala.
Kada vidiš ukupan iznos, sam procijeni da li je to prihvatljivo.
Tada ćeš imati barem osjećaj gdje si sa novcima.
Nemoj zaboraviti scenografiju, jer nije ni ona jeftina.
Dodaj vozni park za popuniti kolosijeke, sustav upravljanja.
Obzirom da si početnik, onda ti neću postaviti pitanje epohe i uprava.
Umjesto toga, savjet - prekopavaj net i traži fotke, video... i sakupljaj na jedno mjesto ono što ti se sviđa.
Naravno, moguće je i uživo nešto vidjeti, pa iz toga crpsti inspiraciju. Pogledaj cisalpina.
Ili dijelova/gotovih maketa. Sve je dobro.
Iz toga svega ćeš dobiti odgovor na prvo pitanje.
Kada se toga skupi, biti će sigurno previše - pa ćeš napraviti selekciju onoga što bi jako želio imati.
Tada možeš već puno preciznije znati što i koliko ti od prostora treba i kakva maketa bi bila optimum.
Sve o tome "trpaj" ovdje u svoju temu.
Onda imamo dobru bazu za napraviti neki posao i da ti svi pomognu komentarima i savjetima...