Post a reply

Re: Poštansko-prometni centar na kolodvoru i odgovarajući mo

10 Oct 2014, 22:08

Sa velikim guštom sam pročitao temu! :handgestures-thumbup:

Baš je dobro da imamo nekog tko to tako dobro zna. :dance:

Nisam imao pojma o svim tim detaljima, a još kao klinac sam
sa velikim očima gledao elektro-kolica (ako se tako zovu :shifty: ) sa prikolicama na maketama,
tako da bih ih baš volio imati negdje na maketi... :BULBAR

12 Oct 2014, 09:30

H0modelar wrote:još kao klinac sam sa velikim očima gledao elektro-kolica (ako se tako zovu) sa prikolicama na maketama,
tako da bih ih baš volio imati negdje na maketi...

Kar naprej, rekli bi naši sosedi Slovenci.
Da, zovu se elektro-kolica, u Pošti službeno akumulatorska kolica.
Željeznica ih je koristila za prijevoz ekspresne i brzovozne robe po peronima do službenih vagona (gepäckwagen), a HP ih koristi i danas unutar prometnih pošta.

12 Oct 2014, 11:50

zahvaljujem na infu!

:obscene-drinkingcheers:

13 Oct 2014, 05:56

Na internetu sam našao još nekoliko zanimljivih modelčića u mjerilu 1:87, a prvi je pokretna pošta.
Razlika između putujuće pošte i pokretne pošte već je opisana, ali nije zgorega ponoviti:
- putujuća pošta je poštanski vagon s posadom koji prometuje na određenoj relaciji i ima funkciju prijevoza i usputne razmjene i prerade poštanskih zaključaka
- pokretna pošta je poštanski ured na/u motornom vozilu koji obavlja sve uobičajene usluge kao i stacionarni poštanski ured; služi za opsluživanje udaljenijih i slabije naseljenih lokacija gdje je neisplativo otvarati stalni ured; u toku radnog dana može obići više naselja i u svakome boraviti određeno vrijeme
Hrvatska pošta imala je nekoliko pokretnih pošta na kamionima, a korištene su neposredno poslije rata za pružanje poštanskih usluga u područjima od posebne državne skrbi do obnove stacionarnih kapaciteta.
Pokretna pošta korištena je i za druge potrebe, primjerice kao privremeno rješenje do izgradnje nove zgrade pošte u Donjoj Lomnici južno od Zagreba (u poslu oko aktiviranja te pokretne pošte sudjelovao sam i ja).

Dvije fotografije pokretne pošte Deutsche Bundespost, proizvođač nepoznat (Wiking?):

Image

Image

Pa ako netko ima ili planira na maketi kakvo selo, može negdje smjestiti i pokretnu poštu.

13 Oct 2014, 06:05

I još dva modela poštanskih vozila, proizvođač prvog je Herpa…

Image

… a drugoga Wiking:

Image

Prvi tip vozila koristio se za pražnjenje kovčežića - uložnica za pisma koje su postavljene na javnim površinama. Drugi tip se koristio za razmjenu pošiljaka s poštanskim uredima u gradskim područjima.
Ovakve VW kombije imalo je i PTT/HP, a bilo ih je i u putničkoj verziji.

19 Oct 2014, 17:54

Danas sam naišao na letak o ovim vozilima na sajmu :)
531.jpg
531.jpg (218.71 KiB) Viewed 140702 times

24 Oct 2014, 07:49

Poštanski autobus Saurer 3DUK, proizvođač Schuco:

Image

Schuco SAURER 3DUK "PTT" (Busse)

26 Oct 2014, 23:10

postbus 1:1

zz modellbaumeesse 141025 dstanicic- 0063_resize.jpg
zz modellbaumeesse 141025 dstanicic- 0063_resize.jpg (294.8 KiB) Viewed 140678 times

26 Oct 2014, 23:10

zz modellbaumeesse 141025 dstanicic- 0062_resize.jpg
zz modellbaumeesse 141025 dstanicic- 0062_resize.jpg (240.3 KiB) Viewed 140678 times

26 Oct 2014, 23:14

zz modellbaumeesse 141025 dstanicic- 0064_resize.jpg
zz modellbaumeesse 141025 dstanicic- 0064_resize.jpg (283.26 KiB) Viewed 140677 times
Post a reply