PostavnicaKad čovjek nebi znao da je Freilassing mjesto na samoj granici Njemačke i Austrije, mislio bi da je to samo predgrađe Salzburga. Granice, naravno postoje, ali samo na papiru. Ovako je Freilassing prema Salzburgu isto kao i Remetinec prema Zagrebu nekada davno, dok su granice Zagreba bile na lijevoj obali Save. Pređes most i već si tamo!
Mene je moj domaćin prvi puta doveo u Freilassing u petak, nešto poslije 20 sati. Trebalo je to biti iznenađenje i u potpunosti je uspjelo. Jer kad smo našli mjesto na malom parkingu pokraj željezničkog podvožnjaka, još uvijek nisam znao gdje idemo. Malo jasnije postalo mi je pri penjanju po neširokim i strmim stepenicama prema postavnici koja, kako to i treba, zauzima ponosno mjesto između desetaka kolosjeka i ruba visokog nasipa. Postavnica je već odavno izgubila svoju ulogu i lokalna uprava dala ju je na upotrebu Klubu željezničkih modelara, bolje rečeno željezničarima koji se u slobodno vrijeme bave modelima. jer svih dvadesetak članova su i aktivni DB suradnici.
Neširoka ali poduža građevina podjeljena je u gornjem dijelu na dvije prostorije široke oko 4, a dugačke 7 do 8 metara. U prvom je dijelu prostor za okupljanje, a u drugom se već godinama marljivo gradi i pregrađuje maketa veličine oko 2,5 x 7-8 metara. Maketa me nije fascinirala posebno: vidio sam ih na desetke i sličnih i većih, ali fasciniralo me je druženje članova. Kod njih se, naime, ne diskutira do u besvjest o modelima i željeznicama, vec za pet, šest uvijek prisutnih članova, svaki se petak priprema poveliki lonac ukusnog jela, a onda se zajedno sjedne za stol i uz muziku žlica i vilica, te obaveznu pratnju bavarskog piva, počinje razgovor i druženje. Tek kad više nikome ne „zavija” u gladnome želucu, počinje i „službeni” dio ili rad na maketi, jednako tako i vožnja koja prema broju i sastavu vlakova podsjeća na pravi saobraćaj.
Attachment:
CAM00064.jpg [ 460.59 KiB | Viewed 4835 times ]
Attachment:
CAM00065.jpg [ 409.12 KiB | Viewed 4835 times ]
Attachment:
CAM00066.jpg [ 464.68 KiB | Viewed 4835 times ]
Attachment:
CAM00068.jpg [ 328.22 KiB | Viewed 4835 times ]
Attachment:
CAM00069.jpg [ 412.5 KiB | Viewed 4835 times ]
Attachment:
CAM00070.jpg [ 388.23 KiB | Viewed 4835 times ]