Post a reply

Re: Moja lutanja prugama

27 Aug 2017, 07:54

Nekoliko sličica iz kolodvora Zaprešić od 26.kolovoza:

Image

Image

Image

Image

Image

Ako nekoga zanima opširnije:

http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... voza-2017/

02 Sep 2017, 10:19

Ludbreg 1. rujna 2017.

Jučer sam posjetio ovaj lijepi podravski gradić pa prenosim dio dojmova. U Ludbregu je tridesetih godina išla u školu moja mama.

Prijevoz do Koprivnice - brzi vlak 783 za Osijek:

Image

IC Podravka ulazi u kolodvor Koprivnica:

Image

Tri sličice iz kolodvora Ludbreg:

Image

Image

Image

02 Sep 2017, 10:21

Slijedi nekoliko neželjezničkih fotografija. Grad slavi ludbrešku Svetu nedjelju, koja se ove godine obilježava od 20. kolovoza do 3. rujna. Štandovi su po cijelom gradu:

Image

Kažu da je Ludbreg centar svijeta. Ovu tezu potvrdio je švicarski povjesničar umjetnosti dr. Erasmus Weddigen slučajnim poigravanjem šestarom i zemljopisnom kartom. Uzevši za ishodište Ludbreg opisivao je po karti krugove i uočio da se na toj zamišljenoj liniji nalaze veći gradovi, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Tako su u prvom krugu Varaždin, Čakovec i Koprivnica, u drugom Zagreb, Maribor i Kaposvár, u trećem Beč, Budimpešta i Trst itd. U svakom slučaju je priča o Ludbregu kao centru svijeta značajno pridonijela njegovoj afirmaciji kao turističkog odredišta.

Image

Kad je već centar budi ovjekovječena moja malenkost (fotografkinja je nepoznata i susretljiva Ludbrežanka):

Image

Župna crkva Presvetog Trojstva, oblikovana u razdoblju od 1640. do1680. godine u stilu ranog baroka:

Image

Jedna od zgrada u središtu Ludbrega:

Image

02 Sep 2017, 10:22

Kroz grad protječe rijeka:

Image

Detalj Križnog puta u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove:

Image

Najznamenitija građevina u Ludbregu - barokni dvorac Batthyany izgrađen potkraj XVIII. stoljeća na mjestu nekadašnje utvrde. Danas je u njemu smješten Restauratorski odjel Hrvatskog restauratorskog zavoda:

Image

I za kraj dvije slike iz kolodvora Koprivnica - konkurencija HŽ Cargu:

Image

Image

Opširnije:

http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... ujna-2017/

12 Sep 2017, 05:37

Sisak 9. rujna 2017.

Željeznički most preko Kupe:

Image

Ode Mađar u Sunju:

Image

Ekipa:

Image

Radovi na uređenju putniičkog kolodvora:

Image

Image

12 Sep 2017, 05:37

Lokomotiva HŽ 2041-105:

Image

Ode ona u Caprag:

Image

I za kraj malo željezničkih antikviteta:

Image

Image

Image

Opširnije:

http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... ujna-2017/

09 Oct 2017, 08:03

HŽM, Bjelovar i Veliki Grđevac 7. listopada 2017.

U povodu Dana europske baštine 2017. Hrvatski željeznički muzej organizirao je 7. listopada razgledanje vanjske izložbene muzejske postave uz organizirano stručno vođenje, nakon čega je uslijedio odlazak autobusom u Bjelovar i Veliki Grđevac. Tu je upriličen obilazak i razgledavanje predmeta iz fundusa Hrvatskog željezničkog muzeja koji se kao zaštićena kulturna baština nalaze u prirodnom krajoliku - parna lokomotiva JŽ 51-060 u Bjelovaru i kompozicija ''Vlak u snijegu'' u Velikom Grđevcu. Prijevoz autobusom je bio besplatan, uz prethodnu prijavu.
Među sudionicima je bila i moja malenkost, kao i neki drugi poznati vam ljudi. Pa krenimo redom - najprije od HŽM.

JŽ 11-015:

Image

JŽ 116-037:

Image

JŽ 51-144:

Image

JŽ 22-077:

Image

Ovu nam je ostavio Benito - JŽ 361 nepoznatog mi broja:

Image

09 Oct 2017, 08:04

Drezina REMA PV 01:

Image

Drezina Volga:

Image

Dizel lokomotiva Samoborčeka GŽZ 32:

Image

Poznata lica - Nenad, Siniša, Ogy, Zvonko i Daco:

Image

JŽ 51-060 u Bjelovaru:

Image

09 Oct 2017, 08:04

Veliki Grđevac, Vlak u snijegu:

Image

Image

Zajednička fotografija sudionika putovanja s šefom kolodvora Bjelovar:

Image

Ako nekoga zanima opširnija verzija može pogledati ovdje:

http://www.zeljeznice.net/forum/index.p ... pada-2017/

15 Oct 2017, 16:21

Danas sam bio u Samoboru i posjetio između ostalog spomen-vlak ''Samoborček'', koji je postavljen u jednom od gradskih parkova. Vrijeme je nažalost bilo maglovito pa fotografije nisu bogzna što, ali će poslužiti za dokumentiranje jednog mjesta i vremena.
Napominjem da izložena lokomotiva nije nikada vozila na pruzi Zagreb - Samobor - Bregana, nego je dopremljena odnekud iz Bosne. Vagoni jesu ''Samoborčekovi'' i imao sam priliku davnih godina voziti se i u jednom i u drugom.

Za početak dvije fotografije čitavog vlaka. Užasno je devastiran:

Image

Image

Tri detalja sa lokomotive:

Image

Image

Image
Post a reply