It is currently 27 Nov 2024, 21:44

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 84 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: SJ-NS-DSB
PostPosted: 17 Apr 2012, 14:17 

Mozda jednog dana neki od admina okaci logo od SJ (Statens Järnvägar). Svakako moramo imati temu posvecenu SJ. Velika drzava, interesantna zeljeznica, interesantni modeli. Isto tako je i sa NSB (Norges statsbaner) i DSB (Danske Statsbaner).
Zamislio sam vremenom nadopunjavati temu uz sveopcu pomoc inih forumasa jer Skandinaviju se nebi smjelo zaboraviti. U temi bi se naslo, modela navedenih zemalja, po koja fotka iz stvarnog vremena, po koji YuoTube filmic.
Sve to stim vise sto najozbiljnije mislim preci na SJ i epohu koja komprimirana na jednu jedinu godinu - 1966-u.
To je moja ideja, sad preostaje cuti sta misle admini i hoce li oni to dozvoliti (mislim dal im se dovoljno svidjam) :mrgreen: Za sam pocetak morat cu ipak porazgovarati sa nekim u upravi

Profile  

Post subject: Re: SJ-NS-DSB
PostPosted: 17 Apr 2012, 14:18 
Site Admin

piccolo wrote:
Mozda jednog dana neki od admina okaci logo od SJ (Statens Järnvägar). Svakako moramo imati temu posvecenu SJ. Velika drzava, interesantna zeljeznica, interesantni modeli. Isto tako je i sa NSB (Norges statsbaner) i DSB (Danske Statsbaner).
Zamislio sam vremenom nadopunjavati temu uz sveopcu pomoc inih forumasa jer Skandinaviju se nebi smjelo zaboraviti. U temi bi se naslo, modela navedenih zemalja, po koja fotka iz stvarnog vremena, po koji YuoTube filmic.
Sve to stim vise sto najozbiljnije mislim preci na SJ i epohu koja komprimirana na jednu jedinu godinu - 1966-u.
To je moja ideja, sad preostaje cuti sta misle admini i hoce li oni to dozvoliti (mislim dal im se dovoljno svidjam) :mrgreen: Za sam pocetak morat cu ipak porazgovarati sa nekim u upravi

..podržavam tvoja razmišljanja! Trebaš ih samo realizirati i biti jedinstven!

Profile  

PostPosted: 19 Apr 2012, 13:54 
piccolo imaš moju podršku oko te ideje.... :-)

PostPosted: 19 Apr 2012, 13:55 

Hvala na podrsci, decki i kao sto vidim vec sada, uzeo sam si vode preko glave. A, ne, ne - ne posustajem samo mi je malo tesko odluciti se od kuda da pocnem - sav materijal cu skidati sa "Wikipedie" koja mora biti korektna u podacima jer je sve u njoj pisano sa strane sveda, a oni su poprilicno da ne velim delikatni u iznosenju podataka.
Ukratko danasnji SJ AB (SJ d.d) zapoceo je davne 1856 god. Zacece SJ pocelo je sa dvije relativno kratke linije(Göteborg-Jonsered och Malmö-Lund). Skoro pa logicno - od pomorskih luka pa u unutrasnjost. Naziv SJ dolazi nesto kasnije, da bi danas to bilo SJ AB sa svim mogucim firmama u jednoj obitelji (Baverket,Green Cargo, Euromaint, Interfleet, Traffi Care, Nobina sverige) Poslovanja SJ, SJ AB - su kao svuda po svijetu. Najcesce u minusu pa nekoliko iznenadjujucih "plus" godina, vrti se u krug, mnogi ljudi imaju posao zahvaljujuci SJ, transport funkcionira, a samim tim i kraljevina. To bi bilo najkraci opis povjesti SJ.
Ako ce kasnije netko zatraziti neki detalj, rado cu se potruditi i to pronaci.

A sada nesto o modelima jer ce se ipak najvise o njima pisati. SJ ima nevjerojatan vozni park racunajuci od pocetka pa do danas. Märklin je bio na neki nacin prvi koji je zapoceo sa svedskim modelima. Vjerujem da ce i 1Borna to potvrditi.
Roco proizvodi i dans neke svedske lokomotive. Fleischmann je u svom programu imao Rc lokomotivu. Jeco (sv.firma) specijalizirala se na svedske modele. NMJ (norveski proizvodjac) proizvodi vagone tipicne za SJ. Jedna danska firma proizvodi danasnji X-2000 u dvije varijante. Sve se to moze nabaviti u DC i DCC. Cijene su skoro pa kao kod svih drugih.
Linkove svakog proizvodjaca cu okaciti malo kasnije. Web stranice istih su na vise jezika da da ce te se vjerojatno snaci a ako zapne - tu sam :P

..ovako izgleda 3D SJ logo
Image

...tipicno vozilo u tipicnom bojanju SJ. SJ autobusi bili su obojani na isti nacin - lako prepoznatljivo
Image

X-2000 u originalnom bojanju 2002 god.
Image

Profile  

PostPosted: 19 Apr 2012, 13:56 

Upravo, X-2000 i u tom bojanju je proizvodio Roco na bazi ICE 1. Medjum nije imao taj plug ispod kabine koji je toliko tipican za skoro sve svedske lokomotive u ovom ili nekom drugom obliku. Cesto ili skoro uvjek po jedan plug iznad svake tracnice.

dvije Rc4 i jedna Rc2 (ne pitajte me samo koja je koja, ali cu s vremenom odgonetnuti i to)
Image

Rc4 (zelim samo pokazati plugove)
Image

Profile  

PostPosted: 19 Apr 2012, 13:56 

Evo me opet...he he. Prilazem link norveskog proizvodjaca modela. Studirao sam detaljno i zakljucujem kako mu proizvodi moraju biti visoke kvalitete. Govore to cijene ali i fotke ako ih se promatra u vecoj rezoluciji. Pitanje, jesu li uistinu toliko vrijedni na svakom je pojedincu da sam odluci. Cesto se dogadja da onaj koji zeli neki kvalitetni model i ne pita za cijenu. (imam malo ali dobro - je jedna druga formulacija)
Stranica je na norveskom, njemackom i engleskom
Norsk Modelljernbane AS

...cijene koje sam spominjao. Modeli jesu za 10+
NMJ Superline

Image

Profile  

PostPosted: 19 Apr 2012, 14:01 

Vagončić je kao iz DRG epohe,baš jekrasan!

Profile  

PostPosted: 19 Apr 2012, 14:01 
a sad nastavak priče... :-)

PostPosted: 19 Apr 2012, 14:02 

...hvala Virusek. Bas mi je drago da je skandinavija dobila svoj kutak (vrijedna je toga)
Svedski proizvodjad svedskih modela (specijalizirao se na to) Cijene socne, ali su produkti visoke kvalitete. (I ovo nije promocija vec cista informatika, mnogi od vas ne lutaju u tim vodama)
Jeco AB

...ljepotica u koju postajem sve vise zaljubljen. Jeco modell u H0, SJ:s prva el-lokomotiva standardnog tipa, D-lokomotiva, sa isporukom tih lokomotiva se pocelo 1925 . prvih 134 loksi imalo je drvenu karoseriju (1Borna ih se sjeca, kao Märklinist) 1933 njezin dizajn prelazi u celicnu karoseriju - zadnja se proizvela 1943. Ukupno 321 lokomotiva.
Lokomotiva koja je pisala povjest.
D - lokomotiva sa drvenom karoserijom,
[img=left]http://img822.imageshack.us/img822/6320/300pxdlok.jpg[/img]

D - lokomotiva sa celicnom karoserijom, cijena 3695 SEK DCC+Sound
[img=left]http://img837.imageshack.us/img837/7282/dua1630.jpg[/img]

Profile  

PostPosted: 19 Apr 2012, 14:11 

vagoni koji bi vjerno sljedili "D" lokomotivu bili bi sljedeci. U ranije vrijeme drvena karoserija, u novije celicna karoserija

Image

Image

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 84 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Next

All times are UTC + 1 hour