It is currently 28 Nov 2024, 00:27

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 202 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: 29 Nov 2012, 08:23 

Prekokrasno Image

Profile  

PostPosted: 29 Nov 2012, 19:22 

Vrlo zanimljiv prikaz! :handgestures-thumbup:

Ja ću samo dodati da je ta lokomotiva show i uživo.
Dosta je glasna i zvukova ima kao u priči.
Baš je fora biti kraj nje kada kreće ili je u prolazu... :BULBAR

Profile  

PostPosted: 30 Nov 2012, 05:44 

Brižita je divna!
Jedna zanimljivost:
Za vrijeme JŽ-a (i kratko za HŽ-a) Brižita je znala doći u Rijeku kada bi prifalilo Mopeda ili 362.
Stvar je u tome da je ona imala drugačje motore od Mopeda i Žutke te je prilikom starta povukla užasnu količinu struje iz
KM. Čuo sam priču da se zbog preopterećenja znao zapalit EVP Matulji, a ostali EVP-ovi su redovito uključivali zaštite.
Brižitka u RI:
[img=left]http://img201.imageshack.us/img201/9552/f1090263.jpg[/img]
Foto: zele Izvor: Vlakovi.ri

Profile  

PostPosted: 01 Dec 2012, 01:20 

Pošto je odziv na moje radove zaista pozitivan, ču vam danas odkriti, šta se je ovog mjeseca zbivalo u mojoj "delavnici"

Radio sam na dizelima a takodje počeo sa radovima na dizelmotornima vlakovima. Vidi se i maska serije 711 mercedesa, koji je vozio na relaciji Ljubljana- Beograd, onda Ljubljana Zagreb kao JAT vlak i Ljubljana Pula kao Arena express, a sada vozi samo u Sloveniji.Prvo je bio smedje barve, onda zelene, sad je plavi. Naravno, napravit ču sve tri variante.
Na fotografiji možete vidjeti i puno stojadina (zastava 101) koje ulivam, kad mi ostaje epoksi smola. Da se ne baca .... :dance: A u pozadini su dizeli, koji su kombinacija plastike i novog srebra (alpake) odnosno mesinga.

Image

Jer su fiati serije 813-0xx i 813-1xx različiti samo u obliki čela, pravio sam jih zajedno. Serija 813-0xx več je prošla skroz prvo pituranje, takodje dizeli.

Image

Na dolnji fotografiji pa se opet vidi mercedesa seriju 711 sa aluminijastim čelom i kartonskim stranicama. Ovo če biti pramodel, koje če se ulivati u resinu. Bit če problema, jer je pravljen u merilu i je u stvari dosta dugačak. Največe dopušteno pomeranje od pravih mjera je kod mene 1 mm. To sam si zadao za cilj na početku i od toga ne odstupam. Naravno, mogu pogrešiti i za pola metra, a to znači da je bilo grešaka u nacrtu (pogrešne mjere) a ne u samom radu na modelu.
Izza njih su doma napravljena livena obrtna postolja za dizele, koji su več ofarbani i čekaju konačni design.

Image

I na kraju još jednom dizeli, svi, koji su vozili u Sloveniji i još nisu tvorničko napravljeni. To znači 644 - španka ili macosa, 661 - kenedi, 661-4xx i 664 - regan. Kod nas su bile još 642 i 642 ali hvala bogu, Moko je napravio prave stvari i olakšao mi posao. Jenbache ču raditi slijedeče godine, jer se još zezam sa pravim pogonom, znači mehanikom.
Naravno da ču izraditi još 761 (prepravku Lime) i 666 (moja vlastita konstrukcija) za plavi voz, a mislim da i 663 - Karavelu, koja kod nas ni vozila, ali je kod vas prava carica. Tako malo, da vas nateram, da možete i sami nešto napraviti :greetings-wavingyellow:

Image

Image

Profile  

PostPosted: 01 Dec 2012, 23:26 

A ovako izgleda jedkanica za regana 664, koga vidite na gornjoj fotki još u prajmer boji. Izradjena je u novom srebru - alpaki, a može i u mesingu, debeline 0,3mm.

Image

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 00:09 

Uh-uh-uh! :doh:

Koliko je to informacija i spoznaja u prethodnih par postova! :o

Mislim, ja se "natežem" sa kinezima oko mesinganog kennedy-a,
kad ono tako blizu ima nešto - još bolje. :shifty:

Meni ovo izgleda toliko precizno, da bih riskirao "da me grom i munja pogode"
kada bih tražio nešto bolje od toga! :lol:

Bez ikakve dileme, :clap: :clap: :clap:
:text-bravo:

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 01:28 

Izvinjam se ali sam se kasno sjetio, da napravim jednu fotku, neki komadi su već pocepani dole, jer jih sa cianokol lepilom lepim na evegreen plastiku različite debeline.
S time izbjegavam lemljenje alpake, koje nije baš ugodno. A pri toj metodi možeš kombinirati i več neke napravljene dele i naravno - dobiješ i debelinu, koja je značajna za ulivanje u resinu.

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 12:38 

Zanima me postoji li mogućnost neke vrste škole jetkanja alpake? Mnoge ovdje zanima kako se to radi. Možda neki link ili literatura? :B

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 13:26 

Zinzi,

najverovatnije postoji mnogo linka i literatura na tom podrućju na netu. U google samo napiši "photo etch" i dobičeš sve informacije.

Evo samo nekih, tako dobijenih na brzinu:
scalemodels
starshipmodeler

Ja jedkanice NE pravim sam, jer su opet potrebne kemikalije i naravno dosta iskustva. Zbog toga koristim usluge laboratorija Iskra Emeco iz Kranja, koji pravi jedkanice iz bilo kog materiala (mesing, jeklo, alpaka, plastika, drvo...)
Ovdje je njihov link i opis na slovenačkom. Možete izabrati takodje engleski ili njemački, hrvatskog na žalost nema.

IskraEmeco

Ako češ imati posle još više interesa, pokazat ću, kako napraviti slike u corelu, koje su podlaga za izradu jedkanice.

Lokomotive iz ovakvo izradjenog mesinga pravi i vrlo znani Velimir Crha, koji je po mom mišljenju napravio remek djela ex yu parnih lokomotiva.

Profile  

PostPosted: 02 Dec 2012, 13:54 

Hvala na linkovima.
Bacam se na proučavanje, a slovenski jezik mi nije problem

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 202 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Next

All times are UTC + 1 hour