Nadam se, da če možda neko pronaći nešto koristno. Baš zbog toga so ovi forumi. Ako bi svi samo pokazivali svoje modele, onda zaista ne treba foruma nego osobni sajtovi. Ali tu nema komunikacije.
OK!
Malo smo pričali o photo etchu, naslednjih dana ču vam predstaviti jednu skicu, da vam bude jasnije, a onda ... samo mašta vas ograničava. Malo smo pričali i o 3D printu, če bo ko poslal file na shapeways.com neka kaže. Bilo bi veoma interesantno.
Danas ču napisati malo o običnim preradama več obstojećih modela. U Sloveniji su sada lokomotive serije 541 Siemens Taurus pune reklama jer to donosi SŽ novce a nama probleme, jer bi i mi modelari htjeli sve ove modele. A to ne ide jer veliki ala Roco neću da printaju baš svaku našu lokomotivu. U stvari, imamo sreču jer je tu avstrijanska firma Rail Ad, koja radi marketing za prave lokomotive pa je odlučila, da napravi i sve modele u H0 merilu. Samo jedna mana, modeli su vrlo skupi (od 200 EUR dalje).
Tako ne ostane drugo, nego
a./search & buy polovnih Taurusa na ebayu ili Piko variante i printanje lastnih dekala ili
b/ nabavke novih modela Roco ili Rail Ad.
Odlučio sam se za prvo varianto. Da bi mogli napraviti prave dekale, treba vam
- fotografija prave lokomotive
- PC za guglanje i traženje pravih marketinških simbola (svaka marketinška akcija reklame ne ide samo na lokomotivo, nego i u druge medije ala posteri, etc...)
- printer
- dekali
- malo kemikalija i skalpel.
Ja sve dekale printam na laserskom štampaću, jer dekalima voda, gde se nalepnice otapaju, ne može do živoga. Ako printate dekale sa ink jetom, onda jih morate zaštititi prije vode sa lakom, a s time izgube prožnost.
Sam radim samo sa tim
materialom, koji je debeline negdje oko 0,0012 mm. Možete ga naručiti poštom po jedan ili više komada, a postojita bela i prozorna - transparent varianta.
Prije lepljenja na model nanosim ovu
kemikaliju, koja sprećava, da se izpod dekala prave zračni mehurčiči. Ne znam kako, ne znam zašto, nije me ni briga, stvar odlično funkcionira.
Kad ide nalepnica preko reliefa (rešetke, rebra) tad na nju sa paličicom za uši namažem ovu
kemikaliju. Ona tako raztopi dekal, da se on uvije izmedju rebara ili u rešetke. Samo pažnja! Nemojte posle još nešto dirati dekale, dok se ne osuše.
A na kraju, kao uvijek, sve posprejam sa mat varnish jeftinim sprajem iz Baumaxa. I to je to.
Evo moje kolekcije. Dve od ovih su moja izrada, ostali su tvornički modeli. Mislim, da je ova kolekcija još uvijek unikatna, jer Rail Ad još nije napravio svih modela.
Attachment:
541-001-bavarka-01.jpg [ 226.51 KiB | Viewed 5927 times ]
Attachment:
541-101a.jpg [ 241.26 KiB | Viewed 5927 times ]
Attachment:
541-101-svarovski-01.jpg [ 231.2 KiB | Viewed 5927 times ]
Attachment:
541-001-alpska-1.jpg [ 243.86 KiB | Viewed 5927 times ]
Attachment:
541-104a.jpg [ 232.49 KiB | Viewed 5927 times ]
Možete li pogodit, koje su moje? Pitanje ne važi za one, koji su moje modele več vidjeli na slovenačkom forumu