H0modelar wrote:
Racionalizacija...
Napraviti što jeftiniji model
Zinzi je na forumu sredio pahuljice sneguljice i time otvorio vrijeme godine, kad imamo modelari više slobodnog vremena za uživanciju u našem hobiju.
Zbog toga ću danas pisati malo o tome, gdje se mogu dobiti najjeftiniji materiali. Nadam se, da neće ovo ispasti previše kao EPP.
Vjerujem, da je svatko tko čita ovaj forum, u nekom momentu u iskušenju da i sam nešto napravi. I onda uvidi da nema pravog materiala. Doduše neki seću plastiko od CD kutije, drugi vide, da se nekih plastika uopšte ne može lijepiti i slično.
Ja koristim isključivo materiale firme
Evergreen. Oni su Mercedes na tome području, a imaju gotovo sve što je potrebno modelarima. Dakle, postoje teksture ploča svih debelina od 0,1 do 5 mm, problem su samo profili koji su pakirani u 10 komada, a zbog toga jim je konačna cijena prilično visoka jer jih trebate puno različitih.
Naravno, prvo sam se okrenuo Kini, jer su oni poznati da naprave kopije svega. Tako sam došao do prodavača koji prodaje te profile. Mix komplet sadrži 45 komada raznih profila dužine 500mm, što je dovoljno za sva vozila i sve modele koje čete stvoriti i to za 14 Eura.
Oni, koji „piturate“ modele, sami znate, da je maskirna traka vrlo bitna. Najbolja je Tamiya, a jer je Japan bliže Hongkongu, cijena je dosta niža od naše. Ovo pakovanje dobite za 9 Eura, a Ljubljani je komad 7 Eura.
Za kraj još jedna ideja. Svi kupujemo kao ludi putničke vagone firme Acme, koji je počeo raditi vagone sa ex YU područja. Da li ima iko od vas unutra putnike ili jih fulate prazne? Razlika je ogromna. Problem malih figurica je opet valjda cijena, Kineza ima puno, zbog toga prodaju i figurice u max pakovanju (60 komada) za 11 EUR.
I na kraju najbitnije. Zbog ekonomskih razloga dosta firma iz Kine šalje u Evropu robu BEZ poštarine i naravno BEZ carine, jer je sve dosta jeftino.
Na kraju još linkovi do prodavača na ebayu, koji su stvarno TOP (bar ja nemam problema sa njima
EverestmodelRC Sausage Dog