Switch to full style
Post a reply

Mundbachbrücke - Cisalpino

10 Oct 2012, 20:27

Mundbachbrücke na Bern-Lötschberg-Simplon (BLS) bahn-u u 70 kilometru od Spietz-a prema Brig-u, dužine 66m, prvi kameni most sagrađen je 1913.godine, a armirano-betonski lučni most 1981.godine.
Osnovne dimenzije diorame:
dužina diorame: 140cm, (lokomotiva+tri putnička vagona od 30,3cm) dužina mosta: 76cm
širina diorame: 55cm, širina mosta 12cm
visina diorame:100cm, visina mosta 32cm
Nacrt mosta nacrtao sam sam, po nacrtu sam izradio oplatu od glatkih dasaka i tvrdog kartona, u koju sam "ubacio" armaturu i zalio je gipsom. Prvo je "izbetoniran", kameni most, a nakon par dana armirano-betonski lučni most.
Mundbachbrücke, 1948.godine

Image

Mundbachbrücke, 08.11.2005.

Image

Mundbachbrücke, 11.07.2011.

Image

nacrt Mundbachbrücke-a

Image

Image

Re: Mundbachbrücke - Cisalpino

10 Oct 2012, 20:51

Daj mi molim te samo reci da li uz samu dužinu mosta od 66 m imaš još nekakve dimenzije tj. mjerne podatke o mostu ili sve to prilagodiš da izgleda kao sa slike???
Jer "znam" kad bude gotov modul da će se podstaviti pitanje "jel to stvarno ili je modul?" ;)

10 Oct 2012, 21:00

Eto još bombona... :whistle:

Pa dakle, okupimo se... Image

10 Oct 2012, 21:02

H0modelar wrote:Eto još bombona... :whistle:

Pa dakle, okupimo se... Image

..i zajedno :DROOL

10 Oct 2012, 21:12

Tu sam,tu sam jel, već počelo?

Image

10 Oct 2012, 21:27

Thalis, diorama je 80% gotova, neke slike modela već su slikane na Mundbachbrücke diorami! Nažalost znam samo jednu dimenziju i to dužinu mosta od 66m, na temelju tog podataka i slika s putničkim vagonima na mostu, te omjera ponuđenog nacrtam nacrt. Dobar dio radnog staža radio sam kao projektant, pa mi nije problem nacrtati nacrt, za most i stolicu u kojoj isti "sjedi".
Daco i H0 polako s bombonima...od previše slatkog, zubi bole :whistle:

10 Oct 2012, 21:39

Interesantan projekt. No, mene zanima jos nesto cis. Da li je taj most nadogradjivan, pojacan u skorije vrijeme ? Zbunjuju me malo dupli lukovi. Ovaj vanjski koji ide ispod cijelog mosta izgleda kao naknadno sagradjen. Prosvjetli me u mojoj sumnji...

10 Oct 2012, 23:36

@ Daco i H0 polako s bombonima...od previše slatkog, zubi bole :whistle:

Ma gle, sarmu gledamo svaki dan...

No kolači i bomboni... toliko su rijetki, da je nemoguće pokvariti zube ! ;)

Evo, vidi... Image

Dakle, samo ti meni budi i dalje - slastičar! :teasing-neener:

11 Oct 2012, 14:57

@piccolo...kao što sam naveo u osnovnom postu, kameni most s četiri luka sagrađen je 1913.godine kao jednokolosječni, 1981.godine prilikom izgradnje drugog kolosijeka na dionici između Brig-a i Lalden-a izgrađen je armirano-betonski lučni most, isti je "zaljepljen" uz kameni! cijela dionica od Brig-a pa do Frutigen-a obiluje zanimljivim interpolacijama i preklapanjima starih i novih građevina:WR
@ OK H0...onda moram požuriti s današnjim desertom :BULBAR

11 Oct 2012, 15:05

...za razliku od osnovnog mosta M 1:1, ja sam prvo "izbetonirao" armirano-betonski most, a nakon par dana kameni most, za svaki most posebno sam napravio oplatu, u koju sam ubacio armaturu i sve zalio gipsom...

Image

Image

Image

Image

Image
Post a reply