Zahvaljujem na pohvalama, drago mi je da vam se dopada
H0modelar wrote:
Kako dobiješ takvu trodimenzionalnost blokova, recimo na onom portalu (sa rolom papira) ?
Malo je teže postupak objasniti riječima, uglavnom FIMO masu nanosim u više slojeva.
Prvo izradim crtež npr. portala u AutoCadu, isprintam i izrežem papirnato
lice portala.
Potom razvaljam plahticu FIMA debljine par mm, položim ju na ravnu podlogu,
konkretno, koristim pločice izrezane od medijapana, iako može poslužiti bilo koja ravna ploha,
bitno je da materijal nije topiv na 130 stupnjeva (temperatura pečenja FIMA).
Na razvaljanu plahticu od FIMO mase, položim od papira izrezani portal, koji mi služi
kao šablona i skalpelom izrežem/odstranim višak FIMO mase.
Potom FIMO i sa gornje strane poklopim sa još jednom pločicom medijapana, kako se nebi
izvitoperio kod pečenja i hlađenja, i sve skupa ide u pećnicu na 130 stupnjeva na 15-ak minuta.
(imam mini pećnicu, veličine mikrovalne pećnice, koja se brzo zagrije i ne troši previše struje
)
Nakon hlađenja dobio sam osnovni oblik tunelskog portala, koji je sada krut i gladak s obje strane.
Vjerojatno će se malo zalijepiti za donju pločicu medijapana, ali obično nije problem odvojiti ga oštricom skalpela.
Sada na prednju stranu portala stavljam tanke trakice mekanog Fima i nožićem oblikujem blokove.
Prethodno ispečeni FIMO i trakice od mekanog, nepečenog materijala koje polažem na pečenu osnovu, nije potrebno lijepiti
bilo kakvim ljepilom, sasvim dobro prijanjaju jedan uz drugi, a nakon ponovnog pečenja postaju jedna cjelina.
Eto, to bi bio ugrubo postupak, koliko se da riječima opisati.
Idući put kada ću neki objekt modelirati od FIMA, poslikat ću sve faze, pa ću složiti mali tutorijal