It is currently 14 Nov 2024, 07:35

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 
  Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Priprema za maketu
PostPosted: 31 Dec 2012, 16:02 

Prije svega lijep pozdrav svima, a usput želim sve najbolje u Novoj 2013 godini, da nam se ispune sve želje i da nam se modeli množe :D

Prije godinu dana sam u teškim pregovorima sa ženom uspio sam izboriti prostor u podrumu.

Image

Trenutno u njemu je zimnica i neke druge stvari koje će biti prebaćene u drugi dio podruma. Kada je slikano vani je bilo -26 stupnjeva celzijusa, a unutra

Image

Image

Malo slika samoga prostora

Image

Image

Image

Image

Image

Molio bih Vas za prijedloge:

- kako zaštititi prostoriju od eventualne vlage
- koliko i na kojim mjestima postaviti utićnice
- prijedlog osvjetljenja

Ovo je moj plan rada na maketi po fazama, pa primam sve prijedloge šta i kako napraviti.

Image

Ideja mi je da si kupim digitalni startset ROCO 51244, tračnićni materijal bi bio kasnije upotrebljen u dijelu kojise nebividio jer mislim da ću koristiti PIKO A-glais, a za skretnice nisam još odlućio. I za taj dio primam prijedloge.
U slijedećoj 2013 godini se planira kupnja samo digitalnog start seta. Primjetio sam da imaju dvije vrste MM (veliki i mali upravljać), pa neznam koja je razlika i koji je bolji od ta dva. Vidio samda ima i MM PRO, šta je on toliko bolji od staroga MM (vulgaris, crveni).
Veliki problem mi stvara neznanje Njemačkog, ali ću probati da do podataka dođem preko Google translatora, koji i nije nešto kvalitetno.

Nadam se da ću iduće godine uspjeti ostvariti sve planove.

Profile  

Post subject: Re: Priprema za maketu
PostPosted: 31 Dec 2012, 17:04 

Hvala na lijepim željama, njih nikada dosta! :handgestures-thumbup:
Ja tebi želim da kreneš sa svojim projektom!

Kada si riješio pregovore sa ženom, riješio si - teži dio! Image

Inače, vrlo kvalitetno se pripremaš - svaka čast! :handgestures-thumbup:

Priprema prostorije i osvjetljenje je jako bitno.

Moj savjet je da kreneš sa grubim uređenjem prostorije i paralelno sa time kreni sa nacrtom
svog carstva malih vlakova.
Tu treba definirati što sve želiš imati i onda je baza gotova.

Taj nacrt će ti definirati sve bitne stvari, strujne izvode, poziciju rasvjete, instalaciju...
Ne moraš raditi odmah sve dijelove makete, ali je dobro da imaš sve spremno kada kreneš u bilo koji dio izgradnje.

Uz to, ja ću ti malo preokrenuti logiku start seta.
Po meni nije loše ni uzeti samo digital na nekoj burzi, a modele si uzimati točno one koje želiš.
Tada nemaš prugu viška.
Naravno, izuzetak je ako se sve poklopi.

Zavisno od nacrta, vidjet ćeš što će ti od pruge trebati.
Često imamo situaciju skrivene vožnje.
Piko A je kompatibilan sa mnogo proizvođača, pa tako i RocoNS-om.

Za primjer, ja sam u jednoj rundi uzeo 85m RocoNS fleksi tračnica, od toga 60-ak m kao nove a 25m potpuno
ispravne, ali malo imaju boje, posipa... uz pripremu i malo čišćenja, kao stvoreno za skrivene dionice.
To sam uzeo preko ebaya, tako da me tih 12kg tračnica koštalo 80-ak Eura! ;)
Ista priča je bila i sa skretnicama...

Dakle, urediti prostoriju sa svim baznim stvarima (instalacije, grijanje, svijetlo...) i donijeti odluku što se
želi imati na maketi.

I onda će biti kvalitetne prugica

:B

Profile  

PostPosted: 01 Jan 2013, 23:28 

H0modelar wrote:
Hvala na lijepim željama, njih nikada dosta! :handgestures-thumbup:
Ja tebi želim da kreneš sa svojim projektom!

Kada si riješio pregovore sa ženom, riješio si - teži dio! Image

Inače, vrlo kvalitetno se pripremaš - svaka čast! :handgestures-thumbup:

Priprema prostorije i osvjetljenje je jako bitno.

Već dužeseja pripremam, ali bez pomaka :( Prateći par foruma sam uoćioda ljudi (modelari) čestoimaju problema sa osvjetljenjem. Moje pitanje je biloza strujni dio instalacija u zidovima (220V) i instalacije osvjetljenja prijenego što se prostor hidro izolira i ožbuka dakasnije nemoram lupati i :digg

H0modelar wrote:
Moj savjet je da kreneš sa grubim uređenjem prostorije i paralelno sa time kreni sa nacrtom
svog carstva malih vlakova.
Tu treba definirati što sve želiš imati i onda je baza gotova.

Taj nacrt će ti definirati sve bitne stvari, strujne izvode, poziciju rasvjete, instalaciju...
Ne moraš raditi odmah sve dijelove makete, ali je dobro da imaš sve spremno kada kreneš u bilo koji dio izgradnje.

Nisam još naćisto šta bi sve, ali kao malo dijete ja bi SVE :D

H0modelar wrote:
Uz to, ja ću ti malo preokrenuti logiku start seta.
Po meni nije loše ni uzeti samo digital na nekoj burzi, a modele si uzimati točno one koje želiš.
Tada nemaš prugu viška.
Naravno, izuzetak je ako se sve poklopi.

Start set bi mi odgovarao jer bi na svojoj maketi želio imati parnjaći i rijetke (ako se zalomi nešto štomi se svidi, dizel). Period koji bi jaradio je WW II +15 -5 godina

H0modelar wrote:
Zavisno od nacrta, vidjet ćeš što će ti od pruge trebati.
Često imamo situaciju skrivene vožnje.
Piko A je kompatibilan sa mnogo proizvođača, pa tako i RocoNS-om.

Za primjer, ja sam u jednoj rundi uzeo 85m RocoNS fleksi tračnica, od toga 60-ak m kao nove a 25m potpuno
ispravne, ali malo imaju boje, posipa... uz pripremu i malo čišćenja, kao stvoreno za skrivene dionice.
To sam uzeo preko ebaya, tako da me tih 12kg tračnica koštalo 80-ak Eura! ;)
Ista priča je bila i sa skretnicama...

Dakle, urediti prostoriju sa svim baznim stvarima (instalacije, grijanje, svijetlo...) i donijeti odluku što se
želi imati na maketi.

I onda će biti kvalitetne prugica

Kao što sam prije napisao za sada je plan digitalni set, uređenje prostora i kupnja pojedinaćnih traćnica i skretnica. Ako uspijem u ovoj godini prva 2 stavka ja zadovoljan jer je to u odnosu na sada JAKO punooo.
Hvala na prijedlozima.
:WR

Profile  

PostPosted: 02 Jan 2013, 03:14 

Hej DOIHOO7, moram priznati da su mi tvoji planovi od nekuda vec poznati. Moram priznati i da studiram tvoje planove a isto tako i prostoriju u kojoj namjeravas ostvariti svoj san. Pedantnost kojom si prikazao stanje tvoje prostorije govori mi da ce i tvoja maketa jednog dana biti radjena u istom duhu. Sve to zajedno je pohvalno. Odabir pocetnickog seta rezultat je duzeg razmisljanja sa tvoje strane. Nadam se samo da znas tocno gdje i kako ces ga kupiti jer na Roco-vim stranicama se navodi kako se taj set naknadno proizvoidi (vjerojatno ovisno koliko detaljista naruci taj set) Preporucuju da kontaktiras detaljistu po pitanju tog seta. Vjerujem da te nisam previse uplasio.
Vratimo se tvojim planovima gradnje makete po fazama. Zacrtao si jasne planove koje ces vjerojatno promjeniti i jednom i dva put pa ako ne i treci put. Nazovimo to carima maketarstva.
Muce te neka pitanja koja smatras vaznim i koja bi volio rijesiti prije nego se upustis u samu gradnju makete. Vlaga u prostoriji je zacijelo jedno takove pitanje. Koliko ja vidim ti i nemas neke vlage u toj prostoriji ali za sigurnost ispitaj to na jednostavan nacin. Komad prozirne plastike, malo deblje (da nije neka tanka folija) 0,5 x 0,5m zaljepi po rubovi na zid ili na pod. Pogledaj nakon kojeg dana da li se ispod plastike nakupila kondenzacija. Sudeci po termometru kontra vanjskoj temeraturi nebi trebalo biti problema.
Mene vise brine tlocrt tvoje makete, pogotovo ako bude fiksirana do zidova i u njih. 1,2 pa tako i 1,5 met. sirine makete je previse. Neces nikako moci doci do onih djelova koji su do zida. A o "helixu" da ne pricamo. Ali o svemu tome mozemo i malo kasnije kad cujes po jos koje misljenje onih koji su to vec prosli.
Odabir tracnickog materijala je od velike vaznosti. Piko tracnice koristi KŽMZ a o njihovoj maketi ima citavo cudo materijala i ovdje na forumu. Postavljas pitanja i nastavi sa time. Samo na taj nacin si mozes iskristalizirati izgled tvoje makete. Javit ce se jos mnogi kako sa pametnim savjetima tako i sa .....Slusaj, zbrajaj, oduzimaj, i pitaj radije jos jednom.
Puh, ma dosta za ovaj puta - javim se kad cujem tvoja daljnja razmisljanja.

PS. i ja tebi zelim sve najbolje u "Novoj" - svakako najvise, da sto prije zakucas prvi cavao u svoju maketu

Profile  

PostPosted: 03 Jan 2013, 21:55 

Iskreno si poćeo i zaslužuješ iskren savjet .
Prvo . Kupi si tu parnjaću - da ti grije srce dok ti ljepilo grize ruke . Pa kad si umoran postavi krug , makar na podu u dnevnom .
Koliko vidim - trebaš barem dvije hidroizolacije - vanjski zid i pod . Ostalo moreš jeftno sa stirodurom i ljepilom . Za savjet o izolaciji- kumi Daću , jer neznam ko bi bio iskusniji u tom .
O grijanju - nemam dovoljno inputa da bi ti dao output ...u svakom slučaju neko praktićno grijanje ti treba.
Utićnice - na sva 4 zida , pošto je podrum na razumnu visinu .
Pod : opet idobra izolacija i neki laminat .
Rasvjeta : nikad dosta - nećeš se prevariti . Ja bi 4 tijela po dvije neonke . Ali da se pale u segmentima ( neće ti trebati gorjeti sve dok radiš na pojedinim segmentima ) .
Dok sve to napraviš imat češ vremena za surfanje i traženje sebe . Što ti zapravo hočeš ? Što tebe rajca u ovom hobiju ??? Tu svak ima svoje prioritete.
Zato surfaj i surfaj po tuđim uratcima . Pitaj . Ljudi će ti pomoć kad prokuže da si ''šljaker'' a ne teoretićar.
Nemoj robovati navadama i fix idejama . Zapamti ta maketa - to si ti .
Dimenzije makete neka odrđuje raspon tvojih ruku u nekom udobnom položaju od 20-30 minuta .
Dotle češ već imati i neko mišljenje o radiusima - pogotovo ako voliš parnjaće . Oni su siva eminencija '' koji kroje i razdvajaju '' .
Maketa ne treba biti ''nakramana '' sa tisuću sadržaja . Drž se jednostavnosti , i ako možeš , detalja . Dakle , polako sa svim kolaćima - radje jedan dobar ...
Od srca ...

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 5 posts ] 

All times are UTC + 1 hour