bubihž wrote:
to šarafima fiksirane tračnice sa podloškama
To su čavlići/pribadače i ovdje služe da se oko njih provuče deblji konac i simulira poligonacija kontaktne mreže. Na poziciji svake pribadače bi onda trebali biti stupovi/portali/sajle za fiksiranje gornjeg voda.
Mislim da je već bilo negdje, ali obzirom da nije na svom mjestu (ovdje) - zanimljiv materijal za KM, samo mislim da ništa od klizanja pantografa po tome. Trebalo bi je postaviti precizno na istu visinu cijelom trasom, bez spuštanja ispod nadvožnjaka ili portala te ograničiti podizanje pantografa na 1-2mm ispod KM-a.
Mislim da je već bilo negdje, ali obzirom da nije na svom mjestu (ovdje) - zanimljiv materijal za KM, samo mislim da ništa od klizanja pantografa po tome. Trebalo bi je postaviti precizno na istu visinu cijelom trasom, bez spuštanja ispod nadvožnjaka ili portala te ograničiti podizanje pantografa na 1-2mm ispod KM-a.
Pa kontaktnu mrežu i treba položiti precizno na istu visinu tako da pantograf može kliziti po žici. Ovo ovdje prikazano je vjerojatno od prave bakrene žice dok je tako elastično. Sommerfeldt ima u ponudi gotove elemente za gornji vod od pobakrene čelične žice, tako da je to čvrsto kako treba. Može se takva ista napraviti i lemljenjem (isprobao sam), ali nije tako čvrsta kao originalna žica koja je varena. Nema potrebe za ograničavanjem podizanja pantografa ispod žice na 1-2 mm jer je to ružno, kao da je lok neispravna jer se ne može dići pantograf. Dobro napravljena kontaktna mreža je u Hamburgu, u Miniaturwunderlandu. Tamo elok ne voze sa podignutim pantografima, ali ako se to i dogodi, a dogodilo se na jednoj DB 111, sve funkcionira bez greške. Evo dva linka da se vidi kako je na maketi napravljeno da je kontaktna mreža u funkciji i pantograf kliže po njoj
Koliko možda bedasto zvuči ali KM koja je u funkciji možda i nije loše imati. Jer eto imao sam prilikevidjeti gdje se je pantograf iz čista mira podigao i tražio gdje će zapesti A i Zoki je svjedočio u "modelarskom raju" da se dešavaju nezgode koje su spriječene dobrom KM tako da...
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum