Nismo baš servis za popravke uređaja, ali obzirom da se bez toga danas teško može išta ispitati, a sve se negdje priključuje - pokušati ćemo nekako pomoći
piccolo wrote:
....ako se tako naziva.
Baš tako.
piccolo wrote:
Dakle, dragi kolege - imam dva digitalna multimetra. Prvi je dosta star i kod zadnjeg mjenjanja baterje u njemu zamjetio sam oksidaciju na nekoliko mjesta. Pri mjerenju sa prvim umjesto 220-240V pokazivao mi je blizu 400V.
Dvije jednostavne stvari bi nas trebale navesti na isti zaključak.
Ako je nešto radilo, a sada sa ružnim oksidom od baterije koja je iscurila - ne radi, onda se nešto promijenilo - na gore.
Drugo, oksid nikako ne može biti dobar, ako tako "pojede" metal...
Uzmi kineski instrument, i izmjeri prvo bateriju koju stavljaš unutra.
Ako je napon manji od 8V, zamijeni bateriju.
Ako je napon viši od 8V, a instrument pogrešno mjeri - izmjeri napon na rastavljenom instrumentu - na kontaktnim listićima ili
još bolje - na žicama koje vode do unutrašnjosti.
Ako je tada napon - sa uključenim instrumentom! (zbog strujnog opterećenja i stare baterije), osjetno manji,
onda je problem u oksidu. (pad napona)
Ako je napon jednak na bateriji i unutrašnjosti instrumenta, onda je nešto stradalo.
...
Za info, instrumenti sa niskim napajanjem očitavaju sa greškom prikaza prevelikih vrijednosti.
Oksid = gubitak kontakta = smanjeni napon napajanja...
piccolo wrote:
Je, selektor je bio dobro namjesten.
Iznos mjerene veličine nema veze sa položajem selektora...
Pa 2V može biti 2.000 ili 02.00 ili 0002... dakle uvijek pokazuje isto - bez obzira na područje...
piccolo wrote:
Drugi pokazuje 232v. Kod mjerenja DC napona koji je nekih 13,5V prvi pokazuje 17,5V stim da se ta vrijednost povisuje na skoro 18V. Ovaj drugi (kineski) pokazuje pristojnih 13,7V.
To ukazuje da ovaj kineski radi ok.
Mreža može biti od 220-240V, a i ostale vrijednosti pokazuju da radi ispravno.
Dakle, sa njime se može ispitati prvi instrument...
piccolo wrote:
Moje pitanje je sad (iako mozda i malo glupo), moze li multi-metar jednostavno riknuti.?
Ja sam tog uvjerenja jer sve crkne prije ili kasnije pa zasto nebi i taj "
multic"
Drugi je neki kineski (45 HRK).
Sve može riknuti, bez dileme.
Pogotovo ako je agresivna kiselina iz baterije iscurila u unutrašnjost elektronike instrumenta.
Ovaj puta se čini da nije presudna toliko cijena uređaja, koliko možda briga o njemu.
...
Sada treba paziti da se to ne desi i ovome kineskom...