Štovani znalci ponajprije moja isprika ak sam pitanje smjestio u krivu grupu, a posebno ak bu pitanje zmotano, al već mi je glava uskuhala od surfanja po ebayu i ostalim trgovinicama… Kaj više gledam to manje kužim.
Želja mi je kćerki uzet neki sitni, ne skupi vlakić… Za početak — da vidim jel to nju uopće zanima (bar koliko spominje), a za poslije — meni za igru ak njoj ne bude interesantno…
N skala, (N gauge, Spur N) je jedino kaj u stan smije uć. Lova je opako limitirana, pa si gledam kupit “u dijelovima”… nekaj “običnih”
, malo više fleksibilnih, poneka skretnica i kakvo križanje… Nemamo ni mogućnosti pa stoga ni namjeru radit veliku fiksnu maketu, već razvlačit prugu po stanu — oko, ispod i iznad legića (ženi/majci na veselje) pa sad ne razmišljam o programabilnim sustavima (dcc il koji god)… U početku jedna lokomotiva (Santa Fe je bila moja najmilija kad sam ko klinac imal svoju željeznicu, a kćer bi neku parnjaču) i ponešto vagončića — kćer je već “složila” kompoziciju, nije baš standardna al ak nju veseli…
E sad
dolazi pitanje: (strašno glupo, al kad nisam u tome desetljećima…) Voltaža? mislim… pa valjda je to standardizirano, al me zbunjuje kaj sam našel transformatore/upravljače (analogne, ne?) di su navedeni (sad lupam napamet) 7VA, 17VA, 26VA… Uopssss… jel morem spržit lokomotivu?
I slobodno me odgovarajte od kompliciranog šopinga rečenicom tipa: “ne kompliciraj, pljuni 120 eura i uzmi xyz…” al kad u ponudi nema kompleta kakvog si je kći zamislila…
i fala