Prošlo je malo dosta vremena od zadnje objave u ovom postu.
U međuvremenu sam nabavio 3d printer i stekao nešto prakse na njemu.
Trenutno stječem iskustvo u crtanju u 3d programu pa vježbam na modelima lokomotiva.
U privitku se nalaze neki primjeri ispisani na 3d printeru. Kvaliteta je malo lošija jer sam radio probni ispis na lošijim postavkama printera zbog same brzine ispisa (u ovom načinu ispis traje cca 3 sata).
Krenuo sam isprobavati ispis i sa manjom diznom (0.2 mm umjesto standarne 0.4 mm) ali moram još odraditi neke prilagodbe printera da dobijem na kvaliteti. Čisto sumnjam da će biti kvalitete kakvu bih htio ali će mi poslužiti za provjeru modela.
E sad pitanja:-)
Sve modele crtam umanjene 87 puta od stvarnih dimenzija ali sam primjetio da su mojji modeli nešto manji od tvorničkih modela (najčešće po širini). Da ostavim svoje modele u izračunatoj širini ili da ih prilagodim širini tvorničkih modela?
Do koje razine detalja se ide u umanjenom modelu? Ja sam išao do veličine panti na vratima ali se na grubom ispisu to ne vidi.
Kod ispisa modela da li je bolje sve odraditi u komadu ili je bolje u više djelova? Za neke stvari sam prisiljen ispis raditi u više djelova jer mi ploča za ispis nije dovoljno velika za neke modele (pootovo kod motornih vlakova).
I za kraj, već sam napravio 3d modele nekih lokomotiva i vlakova ali nisam pažljivo gledao slike pa je ispalo da prava vozila imaju mala ukošenje kod upravljačnica. Kako su ta odstupanja u mjerama cca oko jednog milimetra u H0, da li ih je potrebno smatrati greškom ili su prihvatljiva kao ispravna. Kod Asea-e se to primjeti ali kod drugih modela to nije toliko primjetno.
Zna li netko koja je širina užeg gornjeg djela diesel-ke 661?
I za kraj nacrtao sam i diesel motor ali je malo prevelik za isprintanu dieselku, sljedeći put će biti bolje:-)
PS
Probajte ignorirati boju to mi je trebalo da vidim nedostatke grubog ispisa.
- Attachments
-
- 1_20200316_091339.jpg (61.17 KiB) Viewed 24639 times
-
- 1_20200316_091143.jpg (244.22 KiB) Viewed 24639 times
-
- 1_20200316_091134.jpg (153.8 KiB) Viewed 24639 times
-
- 1_20200316_091111.jpg (172.05 KiB) Viewed 24639 times