Switch to full style
Post a reply

Od DB-prigradskog vagona Byu, do HŽ vagona Beet

20 Apr 2012, 07:02

Ovu sam temu već jednom obradio u onom “preminulom” forumu, ali primjetio sam da u ovom ima puno više članova, (što posebno veseli), pa vjerujem da neki ovaj prilog nisu imali prilike vidjeti.

Poznato je da je sve do par mjeseci bilo vrlo teško naći vagone radjene prema uzoru na HŽ, SŽ, ŽS ili sl., pa i danas, kad je ACME donio vrlo lijep izbor GOŠA putničkih vagona u skoro svim varijantama, ostaje još mnogo putničkih i cijela hrpa teretnih vagona čiji se dizajn osjetno razlikuje od svih ostalih. Meni je jako privlačan prigradski putnički vagon tipa Bl, koji je nakon temeljite rekonstrukcije dobio oznaku Beet i koje svakodnevno možemo vidjeti kako ih 2044 vuče u pravcu Kotoribe. Jedini vagon koji postoji na tržištu i koji je gotovo identičan našima je Byu Njemačkih državnih željeznica, a koji proizvode i Tillig i Fleischmann. Ne ebayu se mogu naći po cijeni od 30-ak eura, pa i ja sam moj tamo kupio.

Image

Ovo je staro lakiranje i DB vagon se može bez ikakovih preinaka prelakirati u ovu varijantu.

Image

Ovako izgleda renovirani vagon, izvana je najveća razlika u vratima.

Image

Moj Tillig (Sachsenmodelle) sam najprije rastavio

Image

Zatim skinuo boju. Najčešće se koristim sa čistilom „Sam“ koji proizvodi „Samson“ iz Kamnika (Slo)

Image

Iz polistirenske pločice debljine 1 mm izradio sam zu pomoć glodalice vrata, ali vjerujem da se uz malo strpljivosti to isto može napraviti i uz pomoć ručnih alatki.

Re: Od DB-prigradskog vagona Byu, do HŽ vagona Beet

20 Apr 2012, 07:03

Image

Izrezao sam stara vrata i zamijenio ih novima,

Image

a zatim sve prelakirao osnovnom bojom.

Image

Ove sam decale otisnuo na običnom ink-printeru, ali na posebnom decal papiru koji je za tu svrhu namjenjen.

Image

Na kraju sam kučište vagona prelakirao bezbojnim polu-mat lakom i ponovno sve sastavio.

20 Apr 2012, 07:04

predivno
informativno koliko bi koštao ovak prerađeni vagon

20 Apr 2012, 07:13

Skidam vam kapu do poda s velikim naklonom :o
Vagon je ispao prvoklasan!

20 Apr 2012, 07:14

Puno godina svakakvih radova, proba, uspjeha (i poneki promašaj?) stoji iza svega.....samo se treba odvažiti i početi. Najprije na nekom malovrijednom vagončeku (vidi thomcro-a) pa će malo-pomalo doći i rezultati. A za savjete uvijek imate koga za pitati (tome i služi forum) :!:

20 Apr 2012, 07:15

1Borna wrote:... Najprije na nekom malovrijednom vagončeku (vidi thomcro-a) ...

Image

Vagon predobro izgleda za vrlo malo ulagnja ali zato treba puno prakse i rada! Mene su svojedobno neki ljudi pitali bi li što prodao od svojih radova što sam ja u startu otklonio jer tko bi mogao ovako nešto platiti za male novce. To je jednostavno nespojivo jedno s drugim!

Još jednom sve pohvale na lijepo odrađenom vagonu!

20 Apr 2012, 07:16

Fantastično!
Vrlo brzo bi i ja mogao kupit jedan DB Byu i bacit se na preradu :mrgreen:

01 May 2012, 07:19

O da,ovo je ispalo odlicno! :text-bravo:
:clap:
Moglo bi to u serijsku proizvodnju! :D
Post a reply