Ne, ne radi se o nekim novim tipovima vagona, već jednostavno o igri slova: Baat vagoni u TT mjerilu!
Kao što ste već primjetili, TT virus je u meni i nakon 40 godina ponovno proradio, pogotovu što se danas na tržištu nalazi već velik broj izuzetno dobro napravljenih modela. Usprkos tome, moj je problem bio i ostao da na TT maketi želim imati uglavnom HŽ modele, a to znači da se moram potruditi da ih napravim, jer ponuda istih ravna je nuli.
Dopao mi je do ruku jedan češki dvoosovinski model, pa sam od njega iskoristio čeone stranice i vrata, dok sam krov produžio i modificirao, (visina), a isto tako učinio sa postoljem. Na kraju je ispao jedan originalu vrlo sličan pramodel, od kog sam napravio kalup i izlio nekoliko modela. Cijeli tok izrade popratio sam sa fotografijama i pogledajte kako je to proteklo
Ovo je pramodel
Ljepljivom trakom zatvoreni su svi otvori (prozori, vrata…)
Pramodel priljepljen zu pomoć dvostruko ljepljive trake na komad iverice
Oko modela sam se malo igrao sa Legom ....
... da bih ga na kraju potpuno „zazidao“ !
Zatim sam sve skupa napunio sa silokonskim kaučukom. Zeleni štapići su komadići žice koji će kasnije služiti kao izračnici, a plastični štapić u sredini služiti će za ubrizgavanje resina. Sve treba dobro premazati s vazelinom kako se unutrašnji dio nebi stopio s vanjskim dijelom.
Nakon što je i unutrašnji dio napravljen, izvadio sam pramodel, oba dijela kalupa pričvrstio s gumicom i uz pomoć injekcije napunio kalup sa potrebnom količinom resina. Puniti treba tako dugo dok kroz izračnice ne izadju prve količine resina.
Ovo je već izliveni model. Preostaje čišćenje ostataka opne na prozorima i uklanjanje eventualnih nedostataka (rupice)