It is currently 21 Nov 2024, 13:38

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
  Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Stižu BaatTT-ovi
PostPosted: 20 Apr 2012, 07:32 

Ne, ne radi se o nekim novim tipovima vagona, već jednostavno o igri slova: Baat vagoni u TT mjerilu!

Kao što ste već primjetili, TT virus je u meni i nakon 40 godina ponovno proradio, pogotovu što se danas na tržištu nalazi već velik broj izuzetno dobro napravljenih modela. Usprkos tome, moj je problem bio i ostao da na TT maketi želim imati uglavnom HŽ modele, a to znači da se moram potruditi da ih napravim, jer ponuda istih ravna je nuli.
Dopao mi je do ruku jedan češki dvoosovinski model, pa sam od njega iskoristio čeone stranice i vrata, dok sam krov produžio i modificirao, (visina), a isto tako učinio sa postoljem. Na kraju je ispao jedan originalu vrlo sličan pramodel, od kog sam napravio kalup i izlio nekoliko modela. Cijeli tok izrade popratio sam sa fotografijama i pogledajte kako je to proteklo

Image
Ovo je pramodel

Image
Ljepljivom trakom zatvoreni su svi otvori (prozori, vrata…)

Image
Pramodel priljepljen zu pomoć dvostruko ljepljive trake na komad iverice

Image
Oko modela sam se malo igrao sa Legom ....

Image
... da bih ga na kraju potpuno „zazidao“ !

Image
Zatim sam sve skupa napunio sa silokonskim kaučukom. Zeleni štapići su komadići žice koji će kasnije služiti kao izračnici, a plastični štapić u sredini služiti će za ubrizgavanje resina. Sve treba dobro premazati s vazelinom kako se unutrašnji dio nebi stopio s vanjskim dijelom.

Image
Nakon što je i unutrašnji dio napravljen, izvadio sam pramodel, oba dijela kalupa pričvrstio s gumicom i uz pomoć injekcije napunio kalup sa potrebnom količinom resina. Puniti treba tako dugo dok kroz izračnice ne izadju prve količine resina.

Image
Ovo je već izliveni model. Preostaje čišćenje ostataka opne na prozorima i uklanjanje eventualnih nedostataka (rupice)

Profile  

Post subject: Re: Stižu BaatTT-ovi
PostPosted: 20 Apr 2012, 07:33 

Image

I dok se kučišta “razmnožavaju” brzinom od 2 komada na dan, prva su već polakirana i spremna za daljnu obradu.

Image

Image

Nakon decala i zaštite sa prozirnim lakom, izrezao sam prozore iz prozirnog pleksi-stakla (2 mm, ima ga u Bauhausu) i naljepio uz pomoć cijanofiksa, a zatim montirao donji dio i kotače.

I kako bi naše bake rekle : "čiča miča, gotova je priča”!

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 07:34 

Ništa bez LEGO kocki :mrgreen: . Ako skuže za što se upotrebljavaju će tražit, jel', kakvu pravičnu naknadu :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 07:36 

Svaka cast, mnogo mi se svidja ovaj tutorijal.
Posto i mene nesto slicno ceka za buducu maketu uskog koloseka (H0e) imao bih jedno pitanje vezano za materijal/robnu marku 'Resin'
Predhodnih dana sam vrteo telefone uvoznika silikonskog kaucuka u Srbiji i skoro niko nije znao da mi da podatke o "resinu", iako su mnogi na lageru imali razne vrste epoksidne smole. Ja sam mislio da je to isto, da li sam pogresio?
Sta bi tacno trebalo da trazim, sta pise na tom resinu koji ste vi nalivali?

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 07:37 

Resin je drugo ime za epoksidne smole, ali tu treba biti vrlo oprezan. Na tržištu postoje desetci proizvoda od isto toliko proizvodjača, a isto tako su im različite i karakteristike. Ja sam sa moje strane godinama eksperimentirao sa proizvodima iz Njemačke, Francuske i no-name proizvoda kupljenih na ebayu (vjerojatno PRC). Za naše modelarske svrhe niti jedan nije bio primjeran jer su uglavnom krti i lako pucaju kada su stijenke ispod 1,5 mm debljine. Istovremeno je N-amater, moj dobri prijatelj iz Slovenije isprobavao Engleske i Talijanske resine, a onda slučajno nabasao na, za njega domaćeg proizvodjača, "Samson" iz Kamnika. Samson radi u kooperaciji sa jednom američkom tvrtkom, a prema primjedbama N-amatera napravili su i neke preinake u jednom od svojih resina za koji smatram da je naj, naj od svih! Naziv resina je F-19 i košta nešto oko dvadesetak eura za kilogram. Jedna od vrlo dobrih katakteristika još prije negoli izlijemo model, je ta da se komponente mješaju u omjeru 1:1 i nikako ne možemo pogriješiti, što se često dogadja sa postotnim omjerima ( 5%, 10% ili sl.). Gotov odljevak ima nakon 24 sata karakteristike slične tvornički izradjenim modelima. Elastičan je poprilično, ne puca kod normalnih pritiska, izdržava padove sa stola a da pritom ne moramo plakati za izgubljenim odljevkom! Ukoliko je potrebno odljevak se na odredjenom mjestu može lagano zagrijati i oprezno svinuti, a nakon hladjenja to mjesto ostaje formirano onako kako smo željeli. Dakle, isto kao i kod polipropilena. Naravno, mehanički se može obradjivati rezanjem, piljenjem, turpijanjem, a ljepi se izvrsno jednokomponentnim trenutnim ljepilima (tzv. Cijanofiks). Sve to sam isprobao i jako sam zadovoljan, pa s punim povjerenjem preporučujem taj proizvog kojeg se može i preko interneta naručiti.
Adresa:SAMSON KAMNIK

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 07:38 
evo da i ja dam svoj doprinos..
mail adresa od čovjeka iz Kamnika s kojim ja komuniciram vezano za narudžbe, savjete i sl:
Email to:Boris Mikušs Samson Kamnik

Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 1 hour