It is currently 21 Nov 2024, 17:48

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Bojanje modela
PostPosted: 20 Apr 2012, 06:07 

Ajd kad smo "zabrazdili" u krivi smjer u Kapotovoj temi u svezi bojanja (ili bolje rečeno, preinakama), da otvorim temu o ovom "problemu". Kao pripadnik starije generacije malo mi je teže "palo" što su se vučna vozila HŽ prebojavala (ili se još uvijek prebojavaju) u nešto novo. Počet ću od slavne žutke (uostalom i dobila je nadimak po boji, barem južnije od Slovenije jer tamo je ili meh ili mehovka), jer su sredinom '90-tih lokomotive počele dobivati sivo-plavo-tamnoplavu boju. Potom su uslijedile ASEA-e i dizeli. OK, to bi možda i bilo u redu da je to ostalo postojano ali svakih nekoliko godina izađe neka nova "umotvorina" od koje se normalnom puku diže kosa na glavi! Kao očit primjer je ovo ...
Image
(preuzeto sa zeljeznice.net)
... jedna lokomotiva a 6 varijacija bojanja!!!

Da se (napokon) dotaknem i željezničkog modelarstva, :mrgreen: , tko bi razuman (osim kolekcionara, jasno) htio imat ovako šaren vozni park!? Na koncu konca, pogledajte što modelari imaju, ili skupljau jedno (JŽ) ili drugo (HŽ). Rijetko ćete vidjeti da imaju oboje. Da još malo obrazložim zašto meni osobno to smeta, uzet ću za primjer kapotovu JŽ 362 015, lokomotiva može bit i u JŽ i u HŽ bojanju, znači žuto-zelena ili sivo-plava. I OK, obje će biti oko 400€ (više-manje, ovisno kako se naleti na ebayu). E ali što ako ja želim imati Đurana? Hrvatski Đurani su promjenili boje 300 i 1 put! Od izvorno zelenog (JŽ) preko početno plavog i sivog pa plavo-žutog i na koncu crvenog! Ej, halo, 5 bojanja!!! I kad se to pretvori u € dođe se do cifre od koje boli glava. I još nek se kolekcionar nakelji na određeni broj lokomotive ... € samo rastu!

Da me se ne shvati krivo, jasno, ovdje nitko nikoga ni na što ne prisiljava, sve je stvar samo i isključivo osobnog izbora (i debljine novčanika :mrgreen: ) ali ovakvo šarenilo za samo par godina je ipak malo pretjerano. Točno, i DB je mijenjao bojanja ali ne ovako često kao HŽ!

Da nije baš sve tako crno, naveo bi kao dobar primjer Slovenske Železnice. Oni su sva svoja vučna vozila ostavili u bojanju koja su bila i prije dok je bila Juga (dobro poslije su i oni malo otišli u stranu ali ni približno kao HŽ) što je daleko olakšalo skupljanje slovenskim željezničkim modelarima jer nema prevelikog švrljanja.

Eto, to sam htio napisati u svezi bojanja. A sad Vaša mišljenja ...

Profile  

Post subject: Re: Bojanje modela
PostPosted: 20 Apr 2012, 06:08 

Maloj djeci je zgodno kad imaju šarene lokomotive.....ja se sjećam da me kao klinca oduševilo Američko šarenilo Mehanotehnikinih modela kad su se pojavili pa nisam odolio a da ne kupim ponešto (najšarenije)! Evropski modeli su tada uglavno bili standardno u malo podjednakih boja. / bio sam razočaran jer ni vagoni nisu dobro vozili po Maerklinu/
A sada što je to je- tu mi ne možemo utjecati na politiku i upravu HŽ-a da se malo srede....valjda sa svakom promjenom vlasti i promjenom rukovodećeg kadra na željeznici moraju obilježiti svoju "Epohu" novim bojama! :evil:

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:09 

1Borna wrote:
... mi ne možemo utjecati na politiku i upravu HŽ-a da se malo srede....

Nisam ja ni mislio da bi oni morali svirat po dirigiranju modelara ali tako učestalo mijenjanje bojanja je samo odraz stanja. Jer uzmimo neku EU firmu (DB, FS, SNCF, Renfe ...), znaju se pravila igre jer su odavna propisana i nemože se bojanje samo tako kako se nekome sprdne mijenjati. Svojedobno sam, čini mi se, na Wikipediji našao kako je DB kroz povijest mijenjao bojanja na putničkim vagonima. Naravno, nije se mijenjalo 5x kroz 10 godina već je jedna shema trajala otprilike toliko (mislim da je trajala oko 15 godina) a kod nas je slučaj toliko šarolik da je čak nesigurno i kako će pojedina lokomotiva bit obojana kad izađe sa SP-a a da ne kažem kad izađe sa VP-a! Čak se ide toliko daleko da neki dizeli imaju vraćene numberboardse a neki ne, nekima to radi nekima ne. OK, sve se to može svesti pod "... kolko para tolko muzike ..." al' tek onda bi se trebali držat barem nekih osnovnih pravila: ili svi ili nitko, ili sve iste lokomotive ili ... :mrgreen: ... a to se upravo i dešava.

A što se nas, modelara, tiče ... možda Damir ima pravo što skuplja DRG. Tu nema švrljanja lijevo-desno, sve je odavno definirano i znaju se pravila igre!

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:11 

Dakle dečki, obojica ste u pravu: i thomcro s tvrdnjom o šarenilu na HŽ prugama, ali i Borna s tvrdnjom da nemožemo utjecati na politiku HŽ-a. Trezveno gledajući, čim je formirana nova država, neki su se odmah htjeli istaći sa bojanjem voznog parka u “nacionalne” boje, a kad nije baš sve moglo biti crven-bijelo-plavo, onda bar malo simboličnih crvenih kockica. Mislim da bi nas sve zaboljela glava kad bismo vidjeli koliko je tona farbe uzaludno potrošeno u te svrhe. Tražio se nacionalni identitet, tražilo se da se iz daljine vidi da smo to mi, a ne oni drugi, a što je još gore, lokomotive su dobile “prepoznatljive” HŽ boje, a da nikada niti jedna nije napustila državni teritorij pa da negdje u dalekom inostranstvu predstavlja naš rod i porod! Tako to ja tumačim samome sebi, jer logike u tom cijelom poslu nema. Sve željeznice nakon odredjenog vremena mijenjaju postupno dizajn vozila, ali stvarno ne svakih dvije, tri godine. Što se one gluposti sa unakaživanjem lokomotiva nekom sivo-srebrnom bojom tiče, to je valjda “Chromos” imao tehnološki višak takove boje pa je željeznica to kupila “bud-za-što”. Ali kako objasniti onu 2041 na ranžirnom kolodvoru u tipično Ukrajinskim bojama: žuto-plavo !!?? Radi sigurnosti? Ha, ha, ha! Kako je unakažena 1141-300 sa svim onim kosim linijama, (ali one su crveno-plave) i kockicama! Kako bi izgledale američke lokomotive kada bi bile u crtama i zvjezdicama? Ili Britanske u “Union-Jack” dizajnu? Netko se iz dizajnerskoh tima nekome uvlači u... svi znamo gdje i to nisko, primitivno.
I što preostaje nama modelarima? Ili skupljati sve da bi se ovjekovičile epohe i stramputice, ili se opredjeliti za jednu epohu. Ja sam sada u izgradnji voznog parka u TT mjerilu i ostajem u 90-im godinama. Moje će lokomotive biti zelene sa žutim crtama i HŽ oznakama, moji vagoni plavo-sivi, pa i zeleni Baat-ovi koji su tada još vozili. Tko želi epohu 5-a ili kako današnje doba u Njemačkoj već numeriraju kao epohu VI, to je njegov izbor. Medjutim, zasigurno ste primjetili da se željeznica vraća starom YU dizajnu: novo lakiranje 2044 i 2062 ima iste linije i “brkove” kao i prije dvadeset godina, jedino u drugoj boji i sa stiliziranim logom HŽ-a ! Mozda je to dokaz da su eksperimenti sa trobojnicom na kotačima prošli i da ćemo dobiti neki suvremeni i kvalitetni izgled voznog parka naših željeznica.

Image

Image

Lokomotiva jos nedovrsena!

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:14 

zelse wrote:
Kako bi izgledale američke lokomotive kada bi bile u crtama i zvjezdicama?

čisto dobro izgleda, barem meni...
Railpictures
imam nešto takvog u djelovima: mehanotehnika iz kraja '60-ih, požutilo. probat ću obnoviti ako uhvatim vremena, pa makar kao maketu...

a da naši mijenjaju boje kako nekom prhne i to je nažalost istina i iritira me :twisted:

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:14 

zelse wrote:
... Ja sam sada u izgradnji voznog parka u TT mjerilu i ostajem u 90-im godinama. Moje će lokomotive biti zelene sa žutim crtama i HŽ oznakama, moji vagoni plavo-sivi, pa i zeleni Baat-ovi koji su tada još vozili. ...

Mislim da je to trenutno najbolji kompromis što se tiče HŽ vučnih vozila i putničkih vagona!
sittingbull.lacota wrote:
...
Railpictures
imam nešto takvog u djelovima: ...

Dobro si me podsjetio, imam nešto slično ali izrađeno u mojoj "radionici" :mrgreen: samo treba to poslikati ...

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:15 

Nema baš neke direktne veze sa ovime ali možda nekome ipak pomogne ... danas sam bio u riječkom Bauhausu i imaju erbraše ... sa kompresorom košta 899 kunelića a sam AB (bez kompresora) je 209 kuna (na polici su bila 2 pakiranja!).

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:16 

Koji je proizvođač? (šteta što nisi slikao, barem mobitelom pa nam pokazao) :?:

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:17 

1Borna wrote:
Koji je proizvođač? (šteta što nisi slikao, barem mobitelom pa nam pokazao) :?:

Ajoj ... nisam se sjetio! Proizvođač je ... nešto ... craft. Uglavnom, čovjek mi nahvalio taj AB od 209 kuna. Pakiranje sadrži sam AB i dvije bočice za boju.

Profile  

PostPosted: 11 Jun 2012, 21:56 

Pošto je bojanje u pitanju mislim da sam u pravoj temi. Pošto imam neku ideju, i trebam neke stvari zamusati, tj. traktor zablatiti, mislil sam kupiti par komada Rewell smeđih boja, posto mi toga treba stvarno malo, samo me zanima jel ta vrsta boje za to ?

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 1 hour