Ajd kad smo "zabrazdili" u krivi smjer u Kapotovoj temi u svezi bojanja (ili bolje rečeno, preinakama), da otvorim temu o ovom "problemu". Kao pripadnik starije generacije malo mi je teže "palo" što su se vučna vozila HŽ prebojavala (ili se još uvijek prebojavaju) u nešto novo. Počet ću od slavne žutke (uostalom i dobila je nadimak po boji, barem južnije od Slovenije jer tamo je ili meh ili mehovka), jer su sredinom '90-tih lokomotive počele dobivati sivo-plavo-tamnoplavu boju. Potom su uslijedile ASEA-e i dizeli. OK, to bi možda i bilo u redu da je to ostalo postojano ali svakih nekoliko godina izađe neka nova "umotvorina" od koje se normalnom puku diže kosa na glavi! Kao očit primjer je ovo ...
(preuzeto sa zeljeznice.net)
... jedna lokomotiva a 6 varijacija bojanja!!!
Da se (napokon) dotaknem i željezničkog modelarstva,
, tko bi razuman (osim kolekcionara, jasno) htio imat ovako šaren vozni park!? Na koncu konca, pogledajte što modelari imaju, ili skupljau jedno (JŽ) ili drugo (HŽ). Rijetko ćete vidjeti da imaju oboje. Da još malo obrazložim zašto meni osobno to smeta, uzet ću za primjer kapotovu
JŽ 362 015, lokomotiva može bit i u JŽ i u HŽ bojanju, znači
žuto-
zelena ili
sivo-
plava. I OK, obje će biti oko 400€ (više-manje, ovisno kako se naleti na ebayu). E ali što ako ja želim imati Đurana? Hrvatski Đurani su promjenili boje 300 i 1 put! Od izvorno zelenog (JŽ) preko početno plavog i sivog pa plavo-žutog i na koncu crvenog! Ej, halo, 5 bojanja!!! I kad se to pretvori u € dođe se do cifre od koje boli glava. I još nek se kolekcionar nakelji na određeni broj lokomotive ... € samo rastu!
Da me se ne shvati krivo, jasno, ovdje nitko nikoga ni na što ne prisiljava, sve je stvar samo i isključivo osobnog izbora (i debljine novčanika
) ali ovakvo šarenilo za samo par godina je ipak malo pretjerano. Točno, i DB je mijenjao bojanja ali ne ovako često kao HŽ!
Da nije baš sve tako crno, naveo bi kao dobar primjer Slovenske Železnice. Oni su sva svoja vučna vozila ostavili u bojanju koja su bila i prije dok je bila Juga (dobro poslije su i oni malo otišli u stranu ali ni približno kao HŽ) što je daleko olakšalo skupljanje slovenskim željezničkim modelarima jer nema prevelikog švrljanja.
Eto, to sam htio napisati u svezi bojanja. A sad Vaša mišljenja ...