Switch to full style
Post a reply

Moje impresije sa izložbe u povodu 50 godina KŽMZ

01 Jun 2019, 08:39

Pedeset godina jednog modelarskog kluba svakako je vrijedno postignuće, stoga će ovaj jubilej biti popraćen punom pažnjom nâs ljudi od pera i fotoaparata. Osobno sam bio na otvaranju, a bilježi mi se i nekoliko dežurstava pa ću svoje impresije objavljivati sukcesivno.

Petak 31.5. - otvaranje izložbe

U petak 31. svibnja 2019. u 12 sati svečano je otvorena izložba u povodu 50. obljetnice Kluba željezničkih modelara Zagreb u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Izložbu je pozdravnim govorom otvorila ravnateljica muzeja Markita Franulić. Predsjednik Kluba željezničkih modelara Zagreb Krešimir Šurina evocirao je uspomene na početke Kluba i dugogodišnje djelovanje. U ime Zagrebačke zajednice tehničke kulture prisutnima se obratio Jadranko Baturić, koji je istakao zasluge Kluba u promicanju modelarstva i tehničke kulture.
Nakon uvodnih govora uslijedila je dodjela priznanja zaslužnima za dugogodišnje djelovanje u Klubu i za doprinos razvitku željezničkog modelarstva. Povelju Zagrebačke zajednice tehničke kulture, koje je u ime ZZTK uručio Jadranko Baturić, primili su osnivači i dugogodišnji članovi Kluba Stjepan Briški, Davor Čuturaš, Vladimir Hervoj, Radoslav Karleuša, Lucijan Koržinek, Dubravko Kuhta, Dragutin Staničić, Josip Stipičević, Vjekoslav Suton, Krešimir Šurina, Borna Turk i Davor Vinčić. Od Kluba su priznanja za dugogodišnju uspješnu suradnju dobili Iva Bagić, Jadranko Baturić i Tomislav Stipanović iz Zagrebačke zajednice tehničke kulture, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić i koordinator aktivnosti na izložbi Tomislav Stipanović. Priznanja i zlatne značke Kluba željezničkih modelara Zagreb primila su 32 člana. U ime svih koji su primili priznanja zahvalio je Stjepan Briški, prvi predsjednik Kluba.
Nakon otvaranja izložbe priređen je skromni domjenak s tortom posvećenom 50. obljetnici Kluba, a ubrzo su stigli i prvi posjetitelji.
Slijedi opširniji foto izvještaj.

Ulaz u izložbeni prostor:

Image

Ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić:

Image

Predsjednik Kluba željezničkih modelara Zagreb Krešimir Šurina:

Image

Slijedi dodjela priznanja:

Image

Zlatna značka Kluba:

Image

Re: Moje impresije sa izložbe u povodu 50 godina KŽMZ

01 Jun 2019, 08:39

Među najzaslužnijim veteranima koji su primili Povelju Zagrebačke zajednice tehničke kulture bili su Dubravko Kuhta...

Image

Josip Stipičević...

Image

Borna Turk...

Image

Davor Čuturaš...

Image

...i Dragutin Staničić:

Image

01 Jun 2019, 08:42

Dvojica veterana i osnivača Kluba - Radoslav Karleuša i Stjepan Briški:

Image

Slavljenička torta:

Image

Slijedi nekoliko fotografija sa izložbe:

Image

Image

Image

01 Jun 2019, 08:42

Image

Image

Image

Image

Image

01 Jun 2019, 08:43

Prvi posjetitelji:

Image

U predvorju dvorane postavljena je izložba filatelističke zbirke Krunoslava Tušeka na temu željeznice:

Image

Promotivni materijal:

Image

Mlada dama na Info pultu:

Image

I za kraj (ne budi mi potuženo ;) ) moj osobni trofej sa svečanog otvaranja izložbe u povodu 50. obljetnice Kluba željezničkih modelara Zagreb. Ne vidim nekih svojih naročitih zasluga u djelovanju Kluba u kojem sam tek nekoliko godina, a priznanje se odnosi na volontersko uređivanje web stranice, povremena dežurstva na izložbama i praćenje rada Kluba na forumima. U svakom slučaju hvala kolegama:

Image

02 Jun 2019, 17:36

Subota 1. lipnja

U subotu me zapalo dežurstvo u popodnevnoj smjeni od 13 do 17 sati. Prema pričanju kolega iz jutarnje smjene bilo je dosta posjetitelja, a popodne ih je bilo manje. Subotom i nedjeljom muzej inače radi samo do 13 sati pa je i to možda razlog slabije posjete. U svakom slučaju jučerašnji dan zaslužuje osvrt u riječi i slici.

Na ulazu posjetitelje dočekuje ova mlada dama:

Image

Predsjednik Kluba Krešo vodi prodaju suvenira:

Image

Slijede fotografije nekih posjetitelja:

Image

Image

Image

02 Jun 2019, 17:37

Image

Image

Image

Image

Image

02 Jun 2019, 17:37

Jan je najmlađi član Kluba i jučer je dragovoljno dežurao cijeli dan:

Image

Branimir ima problema s raskinućem garniture:

Image

Uz Dragecovog unuka neće biti problema s nastavljanjem tradicije željezničkog modelarstva:

Image

U predvorju se održavala burza modela, a Borna je ponešto i prodao:

Image

U zadnje vrijeme nešto me spopao psihološki fenomen samoaktualizacije, biti će valjda zbog godina, pa evo vašeg izvjestitelja u predahu na kavi s prijateljem Vjekoslavom:

Image

03 Jun 2019, 06:56

Nedjelja 2. lipnja

I u nedjelju sam bio među dežurnima u popodnevnoj smjeni. Posjet je bio slabiji nego u subotu, tek tu i tamo po neki namjernik. Slijedi kratak osvrt.

Najprije neki od rijetkih posjetitelja:

Image

Image

Među takvom raskoši maketa i modela ne može biti dosadno:

Image

Image

Herkules mi je najljepši u žutoj boji:

Image

03 Jun 2019, 06:57

Među glavne atrakcije spadaju trajekti u pokretu...

Image

Image

... i eksplozija u rudniku:

Image

Vjerna replika voznog parka GŽZ:

Image

Izdaleka asocira na spomenik Mount Rushmore:

Image
Post a reply