Switch to full style
Post a reply

Mali trikovi 1 - Multimaus i klasična DC lokomotiva

08 May 2012, 22:02

Naslov je takav da vas privuče na diskusiju :mrgreen:
Ispravno pitanje glasi, kako na DCC sustav spojiti sve stare, klasične lokomotive - jednostavno :?:
Čitam u mnogim temama, po svim forumima, kako ljudi vole "ostaviti" jedan krug za analognu vožnju na svoj stari trafo a imaju svoj digitalni sustav, recimo Roco Multimaus.

Zar ne bi bilo fora nekako voziti barem jednu lokomotivu? Ok, nema svih funkcija, ali barem vožnja - kao na klasičnom trafu... Ja vrtim onaj okrugli gumb na Multimausu, a loksa ide naprijed-nazad i rade svjetla.

Svugdje piše i svi kažu da se ne može. Zar nema rješenja? :shifty:

....

mi smo na starom forumu imali vrlo zanimljivu diskusiju :clap:
dok ne pripremim nastavak, slobodno mogu oni koji nisu još ( ili oni koji žele ponovo :lol: ) komentirali ili diskutirali, - to ovdje učiniti... :mrgreen:

Re: Mali trikovi 1 - Multimaus i klasična DC lokomotiva

08 May 2012, 22:12

Aha, sjecam se malo te price, ali cu je pazljivo slusati i ovaj puta :character-smurfguy:

08 May 2012, 22:15

Da li će to funkcionirati samo na Roco Multimausu ili vrijedi i za ostale (Piko npr.)?

08 May 2012, 22:16

Bravo! :clap:

Biti će ti fora, jer ću priču proširiti sa izmjenama na nešto novo... ;)

:mrgreen:

08 May 2012, 22:20

..no, hajde podjeli magiju da lakše spavamo! :ugeek:

08 May 2012, 22:27

Tražim shemu, da ne crtam ponovo... :mrgreen:

08 May 2012, 22:29

H0modelar wrote:Tražim shemu, da ne crtam ponovo... :mrgreen:

UF, sto volim kad jos netko zaboravlja gdje je sta ostavio :mrgreen:

08 May 2012, 22:38

Kada je bila "panika" ;) , onda sam sve počeo sve svuda spremati. :geek:
A pisao sam i na poslu i doma, pa bez back-up a i tako to... :doh:

No, sve bu OK... :mrgreen:

08 May 2012, 22:40

piccolo wrote:
H0modelar wrote:Tražim shemu, da ne crtam ponovo... :mrgreen:

UF, sto volim kad jos netko zaboravlja gdje je sta ostavio :mrgreen:

..odmah se bolje osjećam! :D

08 May 2012, 22:54

Dakle, ovo je rješenje:

DCC to DC.pdf
(93.69 KiB) Downloaded 736 times

Rješenje je očito, ali ja nisam nikoga vidio da to upotrebljava :think:

Znači, na centralu stavljamo jedan dekoder koji nam služi za DC vožnju i sa prekidačem biramo za svaki krug/blok/sekciju/nivo... DC ili DCC
Moj savjet da uzmete minimum LENZ standard ili ESU Lokpilot Basic dekoder, jer odmah imate i zaštitu na izlazu za motor (koji koristimo za DC napajanje), pa ste kod ispitivanja i proba bez brige ako stavite loksu koja je problematična ili vam se desi kratki spoj.

Cijeli trošak vam je cca 17E + nešto sitno za prekidače. Za tu cijenu nećete moći dobiti nikakav ispravljač iole ozbiljan za vožnju.
A što sve dobijate?

Uh, popis je veliki.
Uopće nije bitno na kojem ste kolosjeku/bloku/krugu kada želite programirati neku loksu.
Sve prekidače na DC, i imate svoju loksu na tom krugu - njega na DCC i po njoj čačkate - ostale na cijeloj maketi netaknute.
Mogućnost da vam bilo koji dio makete bude DC ili čak i cijela, pa da probate željenu loksu/kompoziciju za test - a ne samo jedna zadana štreka.

Vožnja na DC-u?
Ja još nisam vidio klasičan upravljač/regulator/ispravljač koji može tako voziti već kao ova 2 dekodera.
Sve verzije PWM-a svih regulatora su male bebe za jedan ozbiljan BEMF od ESU-a ili LENZ-a.

Koristimo minimalnu brzinu, maksimalnu brzinu, srednju brzinu, ubrzanje, usporenje, K i I parametre od BEMFa, isključenje BEMFa za neku pretpotopnu loksu pa prelazak na čisti istosmjerni napon...

Treba još? :mrgreen:

Kako to radimo?
Svi prekidači na DC - maketa je odspojena od DCC-a (nema bojazni da ćete preprogramirati sve lokse na maketi) i tada imate pristup samo ovom vanjskom dekoderu.
I peri po programu...

CV 1,2,3,4,5,6,10, 53,54,55,60...

Lijepo si podesite (ako uopće treba) za što god hoćete.
Kada ste gotovi, vratite sve na DCC što želite a na DC-u vozite sa tim dekoderom vašu DC loksu.
Tako isto možete probati kako će upravo kupljena loksa voziti kada se digitalizira, bez da ste išta taknuli ili poklopac kučišta dignuli... ;)

Sve sa jednim dekoderom i par prekidača... :happy-partydance:

Naravno, može se dodati i malo signalizacije za atraktivnost... :mrgreen:
Post a reply