Vjerojatno su se mnogi susreli sa potrebom za nekom komandnom pločom za maketu.
Evo kakva je moja vizija rješavanja tog problema.
Prvo, princip upotrebe je malo drugačiji nego što se često susreće.
Meni je puno atraktivnije upravljati maketom i voznim parkom sa više pozicija.
Tada imamo mnogo različitih pogleda na vožnju ili ranžiranje, pa je i sudjelovanje u radu sa time puno atraktivnije i mnogo teže dosadi.
Za upravljače, poput MultiMausa, imamo kabel koji nam daje slobodu kretanja, koja je dovoljna za sve krajnje točke prosječne makete.
Očito je da sam slijedio tu logiku.
Drugo, klasične ploče su velike, nezgrapne, teške, zauzimaju puno mjesta, teško se servisiraju i uvijek su na jednom mjestu.
Još jedna bitna stvar kao preduvjet je, da se značajno smanje struje preklopa upravljanja.
To je bitno zbog toga da se mogu koristiti tanki kablovi većih dužina.
Još ako imate lukavo izvedene pogone kao Conrad motore/Roco skretnice... koji imaju samoisključivanje, imate i dodatne bonuse!
Možete koristiti trajne prekidače, pa je odmah riješena signalizacija komandne ploče, a isto tako i polarizacija srca kao i signali pored pruge.
Obzirom da svaki pogon radi sa malom strujom i još samo dijelić sekunde, presjeci vodiča su zapravo nebitni.
Evo ideje kako preokrenuti logiku i prve verzije iz prakse.
Svi se danas služimo WinTrack-om, pa je u njemu najlakše napraviti shemu tračničke situacije:
U ovom slučaju, na donjoj shemi, prikazane su i neke specifične putanje.
Na taj način sam napravio da su i do 3 skretnice vezane na jedan prekidač, zajedno sa prikazom putanje.
Kada se recimo prelazi iz unutarnjeg u vanjski krug, treba prebaciti više skretnica, pa je tada lakše to jednostavno i brzo odraditi.
Još jedna dobra fora je da se stave različite boje različitih krugova i da se prikazuju LEDicama cijele putanje, a ne indikacija pored skretnice.
Tada izdaleka odmah vidite što će se desiti i koja je putanja aktivna, čak i po noćnoj vožnji.
Gornja shema je pripremljena za plastificiranje u lokalnoj papirnici za sitne novce.
Kutiju napravite od 4mm HDF-a, koji je ultra podatan za obradu i nakon ugradnje tapicirate sa materijalom za auto industriju.