Switch to full style
Post a reply

Moje bavljenje na izložbi maketa i modela u Zaprešiću

22 Feb 2016, 14:01

Forumaški prijatelj i član Upravnog odbora Kluba željezničkih modelara Zagreb Vjekoslav Suton, na forumima poznat kao mali.paja, organizirao je u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u Zaprešiću izložbu željezničkih maketa i modela, koja traje od 19. do 29. veljače tekuće godine. To je već šesta izložba na temu željeznice u ovom gradu Zagrebačke županije, a izloženo je 6 maketa - 1 u mjerilu G, 2 u H0, 1 u N i 2 u Z. Također su izloženi različiti modeli iz privatnih kolekcija. Jedna od maketa pripada KŽMZ, pa je i Klub na taj način zastupljen na ovoj izložbi.
Na otvaranju izložbe na žalost nisam mogao biti prisutan zbog obiteljskih obaveza, ali ovaj događaj nisam htio propustiti - između ostalog i zbog prilike da konačno provozam dio modela iz vlastite kolekcije na pravoj maketi, makar i ne bila raskošnih dimenzija. Tako su moji kućni ljubimci koji ne laju, ne grizu, nemaju buhe i ne traže da im daš jesti i piti, nakon šest godina koliko se bavim ovim hobijem, konačno izašli iz ilegale i pojavili se u ''prirodnom ambijentu'' (naravno da će takvih slučajeva biti još, ali o tom potom).
Toliko za uvod, a sada slijede dojmovi u slici i popratnoj riječi.

Najprije nekoliko fotografija sa otvaranja izložbe u petak 19. veljače (snimio Vjekoslav Suton). U publici je bilo šezdesetak mladih i nešto manje mladih:

Image

Image

Image

Vinko sprema svoju Z-maketu u pogon:

Image

Da ne bi bilo ''nismo znali'' tko je suorganizator:

Image

Re: Moje bavljenje na izložbi maketa i modela u Zaprešiću

22 Feb 2016, 14:03

Image

Ja sam došao u Zaprešić u ponedjeljak 22. veljače ujutro. Stigao sam podosta prije otvaranja izložbe i nisam zatekao nikoga od modelarskih kolega, stoga sam se obratio osoblju knjižnice, predstavio se i zamolio da budem pripušten u svijet malih željeznica. Primili su me ljubazno i otključali mi vrata, a ponudu da se legitimiram su odbili kao nepotrebnu. Lijepo od njih.

Izložbena dvorana:

Image

Na početku bavljenja u prostoru malih vlakova nekoliko sličica izloženih maketa:

Image

Image

Image
Last edited by Stanley on 22 Feb 2016, 14:08, edited 1 time in total.

22 Feb 2016, 14:03

Image

Image

Image

Image

Da vidimo što ima u vitrinama:

Image

22 Feb 2016, 14:04

Image

Image

Image

Image

Image

22 Feb 2016, 14:05

Image

A sada slijedi osvrt na djelić moje kolekcije koji je imao čast prvi protrčati po nekoj maketi, nakon šest godina bavljenja u ormaru, ponekad po stolovima i rijetko na parketu. Za to je poslužila mala tzv. ''školska'' maketa u vlasništvu KŽMZ, a čast i ugodu da se prva nađe u prirodnom ambijentu imala je JŽ 643-025:

Image

Ode ona odvrtiti strojno nekoliko krugova u oba smjera:

Image

Zatim je prikopčana na garnituru putničkog vlaka iz moje torbe:

Image

Iskusno oko kritički promatra je li sve u redu:

Image

22 Feb 2016, 14:06

Ide to kao pravi vlak:

Image

Image

Image

Gazda ne propušta ni jedan trenutak uživancije:

Image

Susret generacija - dizel i para:

Image

22 Feb 2016, 14:06

Za promjenu dužim krajem naprijed:

Image

Uživaš, ha? Naravno, uživamo obojica:

Image

Došlo mi je vrijeme za povratak kući, ali je prije toga pala i jedna kavica:

Image

Za kraj dodajem kako je izložba primjereno izreklamirana u Zaprešiću - ovo je plakat na stajalištu autobusa kod Doma zdravlja:

Image

Za vrijeme mog kratkog boravka nije bilo ni jednog posjetitelja, ali mi je službenik knjižnice rekao da je izložba dobro posjećena. Sve u svemu, još jedno lijepo modelarsko iskustvo.

23 Feb 2016, 10:29

Stanley naš lutajući reporter :handgestures-thumbup:

23 Feb 2016, 17:23

felix wrote:Stanley naš lutajući reporter :handgestures-thumbup:

Jedan forumaški kolega me svojedobno nazvao ''onaj koji ima crni pojas iz novinarstva''. :angelic-green: To je najoriginalniji kompliment koji sam dobio u svojoj dugogodišnjoj karijeri piskarala.

23 Feb 2016, 18:59

Stanley wrote:A sada slijedi osvrt na djelić moje kolekcije koji je imao čast prvi protrčati po nekoj maketi, nakon šest godina bavljenja u ormaru, ponekad po stolovima i rijetko na parketu....

A da organiziramo jedno puno ozbiljnjije "trčanje" po gornjoj štreki klupske makete sa DCC-DC spojem? :BULBAR

Pa mislim, gornja štreka je odvojena. Dakle, možemo raditi čuda... 8-)
Post a reply