Nastavak teksta s portala
Fototapete i kako ih napravitiNa početku bih napomenuo još par stvari okoli slika. Za izdradu fototapeta vam preporučujem
što veče slike to bolje. Ako još nemate sliku i tek razmišljate da napravite fotografiju evo par stvari koju če vam olakšat daljni rad.
Nove fotokamere imaju več ugrađenu funkciju za snimanje panorama. Ako vaša kamera toga nema onda možete sve pripremiti tako, da čete kasnije imati manje posla. Kao prvo če vam pored kamere trebati i stativ. Stavite kameru na stativ. Aparat podesite na manual, izaberite što širi kut sa objektivom i napravite fotku. Kod svake sledeče fotke okrenite kameru za cca 30 stepeni i tako sve do kraja. Kasnije čemo iz tih fotografija napravit panoramu.
Još malo o programima s kojim možete napraviti panoramu. Ja ču sve pokazati sa Adobe produktima, pošto i profesionalnu radim s tim programoma, tato ču upotrebit Photoshop i Indesign. Ako ste vješti upotrebe nekih dugih programa, slobodno ih koristite. Ima i puno free programa npr. Gimp zaobradu fotografija, Inkscape za vektorsku obradu. Naravno sve to možete napraviti i sa Corel programima.
Toliko za početak.
Kao prvo izaberemo fotografiju ili više njih koje čemo upotrebiti za izradu fototapete.
Ja sam za tu priliku izabrao dvije slike brda.
Attachment:
zajamniki_1.jpg [ 42.03 KiB | Viewed 12256 times ]
Attachment:
zajamniki_2.jpg [ 45.45 KiB | Viewed 12256 times ]
Sve fotografije otvorimo u fotošopu. Sad čemo iz tih fotografija napravifi panoramu. Fotošop zna, da napravi panoramu sam, samo mu moramo to reći.
Otvorimo File – Automate – Photomerge i otvoriče se photomerge, pošto imamo slike otvorene izaberemo Add Open Files, dole obavezno isključimo isključimo Blend Images Together.
Attachment:
merge1.JPG [ 48.56 KiB | Viewed 12256 times ]
Ako to ne napravimo dobit čemo jednu sliku, koju ne požemo popravljati po Layerima. Kad smo to napravili, potvrdimo sve skupa pritiskom na OK i sačekamo da komputor napravi svoje. Kad komp završi, čemo dobit nešto slično.
Attachment:
panorama.JPG [ 92.39 KiB | Viewed 12256 times ]
Kao prvo poslije Photomerge, napravimo izrez panorame.
Attachment:
panorama_odrezana.JPG [ 46 KiB | Viewed 12256 times ]
Na kraju gde se slike prekrivaju, če verovatno trebati mali popravak i boja i samih prekrivanja.
Attachment:
panorama_napaka.JPG [ 43.19 KiB | Viewed 12256 times ]
Ja sam u mojem primjeru napravio korekciju boje.
Attachment:
panorama_napaka_1.JPG [ 30.32 KiB | Viewed 12256 times ]
A na samom stiku slika sam uzeo erase tool i pobrisao one dijelove koji nisu bili pravilno pokriveni.
Attachment:
panorama_korekcija.jpg [ 36.11 KiB | Viewed 12256 times ]
Kad smo završili, pretvorimo boje u
CMYK prostor (
Image-Mode-CMYK). To napravimo zbog toga što svi štampači rade sa CMYK bojama i na kraju sve skupa snimimo u neki format psd ili tiff. Ako snimate u psd ili tiff ostače vam slika u layerima, što vam omogučuje kasnije korekture ili promjene na slici.
Nastavlja se...