OK, sam si tražio...
360 panorame se još nazivaju sferne panorame ili ekvirektangularne, ima dosta tutorijala na intrnetu, na youtubeu, npr...
Nastaju na sličan način kao i ostale panoramske fotografije, spajanjem susjednih fotografija između kojih postoji odgovarajući preklop.
Problem je jedino u tome što treba zatvoriti kompletnu sferu.
Teoretski bi se mogle fotografirati sa bilo kojim fotoaparatom i sa uobičajenim objektivima, međutim ipak postoje neka ograničenja.
Npr. sa širokokutnim obektivom od npr. 18mm, trebat će 40-ak fotografija za zatvaranje kompletne kugle, a to je za uobičajeno fotografiranje ipak malo previše.
Rezultirajuća panorama bi mogla imati preveliku rezoluciju (zbrajaju se rezolucije pojedinih fotografija) za uobičajeno procesuranje i kasnije editiranje.
Zato se uglavnom koriste fisheye objektivi od 8mm ili 10mm, jer hvataju znatno veće vidno polje, pa onda obično treba samo između 6 – 12 fotografija za zatvaranje sfere, ovisno o žarišnoj duljin objektiva i i veličini senzora fotoaparata.
Drugi problem je što bi sve točke trebale biti fotografirane iz iste točke, a to je ulazna pupila objektiva, a ona se obično nalazi u prednjem dijelu objektiva, ovisno o objektivu 2 – 3 cm od prednje leće. Zato se fotoaparat montira na tzv. pano-glavu s kojom se postiže pravilan smještaj fotoaparata za vrijeme fotografiranja.
Ako je fotograf dovoljno vješt može i bez tronošca i panoglave...
Spajanje se vrši pomoću odgovarajućeg softvera, ja koristim PTGui...
Ima tu još trikova, npr. kako zamaskirati tronožac u nadirnoj točki...
Za bojlu kvalitetu fotografija poželjno ih prije spajanja panorame obraditi, ja koristim postupak zvan exposure fusion...
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot post attachments in this forum