It is currently 11 May 2021, 21:19

All times are UTC + 1 hour





Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 27 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3
  Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: Re: AutoCAD...
PostPosted: 10 Jan 2013, 21:30 
Offline
User avatar

Joined: 17 Apr 2012, 13:09
Posts: 4805
piccolo wrote:
...za nesto tako ti je dobar i obican "Paint" u MS. Jedino sto je tu gadno nemozes kontrolirati dimenzije...


:lol: :lol: :lol:

E ovo je kao iz vica...
Paint ti je odličan, ali nemaš baš dimenzije... :doh:

:lol:

Pa onda može prostoručno nešto otprilike nacrtati, ne treba mu software :roll:

Ajme piccolo, pa daj barem savjetuj nešto što je pomoć ili što barem znaš, da čovjeku stvarno pomogneš :BORED

Brojcile
Nisam te do sada nikada prevario, pa neću ni sada.... CorelDraw ;)
Pogotovo za tebe, jer bi mogao teksture uklapati u objekte pa recimo printati direktno
zidove od cigala ili betona ili žbuke.
Pa napraviti grafite ili onaj svoj trik sa otpalom žbukom...
Ti bi to bolje znao iskoristiti jer si umjetnička duša... :handgestures-thumbup:

Zgradu/kuću nacrtamo za minutu!
Eh da si bliže...

Neću raditi tutorial, ali zamisli ovo.

Otvoriš corel i postaviš grid (raster) na 1mm.

Odabereš pravokutnik, upišeš dimenzije 200 i 100 mm.
Imaš pravokutnik.
Izabereš boju - klik.
Izabereš debljinu crte - klik.
Uzmeš mali pravokutnik, napišeš 20 i 10 mm.
Primiš ga i staviš negdje, on te vodi po 1 mm.
Stisneš CTRL D i on ga duplicira.
Obojaš, urediš i makneš gdje želiš, recimo 5mm
CTRL D i on ga inteligentno kopira opet 5mm.
I tako imaš 20 prozora u 5 sekundi...

Toliko mogućnosti, da je to strašno.
Selektiraš objekat, on ga napravi u ogledalu... okomitom, vodoravnom.
Imaš krug i trebaš drugi staviti u centar.
Align i u sekundi je 100% centriran.

Uzmeš dvije točke.
Napraviš crtu.
Dodaš dva noda i zadaš komandu line, to curve, smooth.
On ti napravi krivulju, koju podešavaš u točki savijanja...

Trebalo bi mi 100 stranica A4 da ti napišem samo ono što ja znam sa njime,
a to je valjda 40% max... :doh:

Koristim ga 15-ak godina i sve mogu sa njime.
Sve grafičke pripreme, nacrti, skice... kome god što dajem, sve radim sa njime.
Ja sam sve svoje nacrte uređaja koje proizvodim... ma svega radio u njemu.

Evo primjer:

Attachment:
front bazen baboniceva.jpg
front bazen baboniceva.jpg [ 17.34 KiB | Viewed 2601 times ]


Obratiti pažnju kako je tekst pisan po savršenom obodu radiusa,
kako je razmak između brojki pod jednakim kutem u odnosu na centar,
svaki tekst je centriran vodoravno u nizu, okomito na svoj objekat...

Ovo dam grafičkom studiju, i oni direktno iz toga rade prednjicu, bilo
graviranjem, sitotiskom, laserskom naljepnicom...

Dakle, ovo bi bilo interesantno napraviti u paintu... :lol:

Corel može valjda sve... ;)

B:B


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: AutoCAD...
PostPosted: 10 Jan 2013, 22:11 
Offline
User avatar

Joined: 13 Apr 2012, 16:18
Posts: 728
Location: Sveta Nedelja
A u paintu bi to bilo otprilike onak kak to crta moja klinka :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: AutoCAD...
PostPosted: 10 Jan 2013, 23:01 
Offline
User avatar

Joined: 15 Apr 2012, 12:13
Posts: 1067
Location: ZG
zinzi wrote:
A u paintu bi to bilo otprilike onak kak to crta moja klinka :)

Pametna klinka !

_________________
...na sve mislim i opet pola zaboravim...
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: AutoCAD...
PostPosted: 10 Jan 2013, 23:37 
Offline

Joined: 25 Nov 2012, 22:37
Posts: 79
Location: Zagreb
piccolo wrote:
ne vidim smisao poveznice izmedju pro`CAD-a i SketchUp-a


Pa postoji i smisao i poveznica, a to je dwg format, koliko se sjećam. One besplatne verzije SketchUp-a nemaj tu mogućnost, a ja sam, dok sam eksperimentirao sa SketchUp-om nabavio nakakvu 'pro' ili sl. verziju,
i onda sam imao mogućnost objekt kreiran u 3D u SketchUp-u exportirati kao dwg format i otvoriti ga AutoCadu.
Samo nisam navikao crtati u 3D pa sve crtam 2D i onda mi to baš i ne igra neku ulogu. Tako da sam SketchUp isprobao, ali kako se bolje snalazim s 'čistim' AutoCad-om nisam ga nikada ozbiljnije koristio.

piccolo wrote:
Otpisujem sve Cad programe ali ima jedan kojim se vec koristim i to jako uspjesno - GoogleSketchUp. Iz tog razloga idem hvatati konce gdje se moze nabaviti full verzija jer ovo sto ja imam a sto se skida sa mreze je samo 30% full verzije. A onaj tko je probao taj zna da je lagan.


Mislim da je rasprava da li AutoCad ili SketchUp ili CorelDraw pomalo bespredmetna, jer svaki ozbiljniji program za vektorsko crtanje pruža dovoljno mogućnosti za izradu kojekakvih nacrta,
pogotovo u kombinaciji sa rasterskim teksturama. Stvar je u tome da treba imati vremena, volje i upornosti da se korak po korak neki od tih programa svlada i ovlada njegovim mogućnostima.

piccolo wrote:
CAD-ovi jesu mali gadovi, za koje najmanje treba neki tecaj


Ja npr. nemam nikakvu formalnu naobrazbu niti tečaj za AutoCad, pa sam ga opet, u onoj mjeri u kojoj mi je potreban, uspio svladati. S tim
da pred 10-ak godina, kada sam se učio raditi u AutoCadu, nisam imao na raspolaganju niti internet niti silne tutorijale koji su danas dostupni, imao sam knjigu i 'Help'.
Osim toga tko kaže da morate poznavati sve moguće opcije, mogućnosti i sl. da biste mogli nacrtali nešto u AutoCad-u?
Ja koristim možda 10-15% mogućnosti AutoCad-a, uglavnom osnovne naredbe za crtanje, editiranje i manipulaciju rasterskim podlogama i s tim mogu izvesti praktično sve što zamislim.

A ako ste već isprobali GoogleSketchUp i ako vam se svidio, zašto da ne, samo naprijed :handgestures-thumbup: . Ja doduše ne poznajem sve njegove mogućnosti, ali vjerujem da se i u njemu sasvim solidno može odraditi
izrada nacrta za nekakvu maketicu.

_________________
moje 360°panorame


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: AutoCAD...
PostPosted: 11 Jan 2013, 00:10 
Offline
User avatar

Joined: 17 Apr 2012, 13:09
Posts: 4805
Igor_A. wrote:
Mislim da je rasprava da li AutoCad ili SketchUp ili CorelDraw pomalo bespredmetna, jer svaki ozbiljniji program za vektorsko crtanje pruža dovoljno mogućnosti za izradu kojekakvih nacrta, pogotovo u kombinaciji sa rasterskim teksturama...


Samo mali osvrt.
Možda je više dilema što preporučiti, a da nije prezahtjevno.
Meni se čini da je ACAD ipak osjetno teži... ali za prave tehničke crteže nedvojbeno moćniji, i de-facto...standard

Igor_A. wrote:
Stvar je u tome da treba imati vremena, volje i upornosti da se korak po korak neki od tih programa svlada i ovlada njegovim mogućnostima.


:clap: :clap: :clap:

Ovo je najtočniji opis svega :handgestures-thumbup:

Igor_A. wrote:
Ja npr. nemam nikakvu formalnu naobrazbu niti tečaj za AutoCad, pa sam ga opet, u onoj mjeri u kojoj mi je potreban, uspio svladati. S tim
da pred 10-ak godina, kada sam se učio raditi u AutoCadu, nisam imao na raspolaganju niti internet niti silne tutorijale koji su danas dostupni, imao sam knjigu i 'Help'...


Potpuno ista situacija i kod mene :handgestures-thumbup:

Igor_A. wrote:
Osim toga tko kaže da morate poznavati sve moguće opcije, mogućnosti i sl. da biste mogli nacrtali nešto u AutoCad-u?
Ja koristim možda 10-15% mogućnosti AutoCad-a, uglavnom osnovne naredbe za crtanje, editiranje i manipulaciju rasterskim podlogama i s tim mogu izvesti praktično sve što zamislim.


Zapravo, dolazimo do jednog smiješnog zaključka! :)

Mi puno mlađi, Igor i ja, savjetujemo nekoga dosta starijega da bude strpljiv i skroman, pa polako napreduje :shifty:
I to iz pozicije kada smo mi morali rudarski crnčiti da se dokopamo informacija i nekakvog znanja,
u odnosu na danas kada se može do toga doći u sekundi i vrlo lako!

E kud je taj svijet otišao... :doh:

:lol: :lol: :lol:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: AutoCAD...
PostPosted: 11 Jan 2013, 00:30 
Offline
User avatar

Joined: 15 Apr 2012, 12:13
Posts: 1067
Location: ZG
Sve super decki, sa svime se slazem. Cadovi jesu velki gadovi za koje treba vremena i strpljenja. Obzirom da uvidjam kako mi i ne treba nesto u tom smislu vjerujem da cu se opredjeliti za "Sketch". U njemu sam vec malo "doma" a i cijena "full" verzije je u cijeni jedne digitalne lokse. Aaa, jesam pametan :lol:

_________________
...na sve mislim i opet pola zaboravim...
Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: AutoCAD...
PostPosted: 11 Jan 2013, 07:22 
Offline
User avatar

Joined: 13 Apr 2012, 16:18
Posts: 728
Location: Sveta Nedelja
Evo, došli smo do zaključka i mislim da se tu nema više što reći. Zato lijepo zaključavamo temu.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 27 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3

All times are UTC + 1 hour


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Jump to:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
skymiles_red v1.0.1 designed by Team -Programming forum- .