Dugo mi je trebalo da se odlučim posjetiti neki od Bečkih klubova željezničkih modelara i napokon sam se odlučio da posjetim Modellbau Verein, odnosno Udruženje za izgradnju modela, smještenog na sjevernoj strani Mexiko Trga u bečom drugom okrugu. Došao, vidio, napravio nekoliko slikica i odlučio ostati ovdje kao stalni i aktivni član. Udruga ima nešto više od dvadesetak članova, od kojih je polovina aktivna u smislu dolazaka, radova na maketi, prezentiranja na izložbama i sl. Maketa koju udruga izgrađuje već petnaestak godina, dugačka je 18 metara, široka oko 3 i ima nešto više od 230 m tračnica, što u gornjem, vidljivom dijelu, što u dva kolodvora u sakrivenom dijelu. Tema je ÖBB, a uz tri stanice normalnog kolosjeka, na maketi se nalazi i uskotračna željeznica koja se sasvim lijepo penje u visinu. Vrijedno je napomenuti da je kompletna kontaktna mreža vlastoručni rad nekih članova, od stupova i gornjeg voda sve do izolatora i napinjača. Građevinskih objekata nema previše, ali i oni su uglavnom unikatne tvorevine. Upravljanje je potpuno digitalno uz pomoć računala, a upravlja se sa dva mjesta sa vožnjom na normalnoj širini, te posebnim računalom za uskotračni dio. Ranžirni kolodvori u donjem dijelu, (Schattenbahnhof), su upravljani isključivo računalom, pa tako ne dolazi do neželjenih sudara i problema. Sve to za dušu, a za tijelo je namjenjena prostorija koja posjeduje automat za kavu, hladnjak napunjen bezalkoholnim pićima i pivom, nekoliko vrsta „grickalica” i metalna kutija sa prorezom u koju se ubacuje novac za ono što se konzumiralo. I što još reći? Ništa! Slike ionako govore više od stotinu riječi! Za zainteresirane evo i linka: http://www.mbv-mexikoplatz.at/
Detalj makete
Dobrim dijelom makete dominira ovaj vjerno izrađeni, 3 m dugački most.
Bez okretaljke ne ide, ali i moderna garnitura Westbahna ne nedostaje.
Iza ovih stijena skrivaju se petlje, usponi......
Stanica Thal na kojoj se susreću H0 + H0e
Gornja stanica uskotračne
Ovaj je most izrađen od mesinganih profila i Ms lima, točno prema originalu.
Stanica u stražnjem dijelu makete je još u radu.
214 Okretaljka na uskotračnoj je neophodna za parne lokomotive. Kako radi pogledajte na priloženom filmiću.
S-Bahn ulazi u stanicu.
Dvorac sa parkom i tekućom vodom je izgrađen iż dijelova Vollmerove Vatrogasne postaje.
Ako treba, sam ću sebi obrisati ovaj komentar zbog OT-a ...
Gdje su ovi iz našeg KZMZ-a da vide što se radi, kako se radi i u kakvom okruženju... Ovdje bi i Thalis mogao lako uletjeti sa komentarom o piću i grickalicama, koje jedni stalno pune, a drugi bez imalo grižnje savjesti samo - prazne...
Nema problema dečki: svi koji dođete na Modellbaumesse možete računati sa posjetom Klubu prije negoli krenete natrag put Zagreba. Ja ću se pobrinuti da netko bude tamo, a o detaljima ćemo se na vrijeme dogovoriti.
zelse wrote:Nema problema dečki: svi koji dođete na Modellbaumesse možete računati sa posjetom Klubu prije negoli krenete natrag put Zagreba. Ja ću se pobrinuti da netko bude tamo, a o detaljima ćemo se na vrijeme dogovoriti.
Ma kako si mi misli pročitao!
Upravo to sam htio ovako priupitati, da li bi ikako bilo moguće... A sada si mi olakšao i to predložio!
E ovaj messe će ipak biti zbog ovoga stepenicu iznad!
Hvala što misliš na nas koji smo u modelarskoj periferiji...