Svi mi znamo Malorku kao turistički raj, mjesto obasjano suncem, predivne plaže i noćni život „do u beskonačnost“. Međutim, vrlo malo ljudi zna da na Malorki već više od 130 godina postoji i željeznički i tramvajski saobraćaj. Šinski saobraj na Malorki ima ukupnu dužinu od 109 km, a promet vrše dva poduzeća: državna željeznica „Serveis Ferroviaris de Mallorca“ i privatni prijevoznik „Ferrocarril de Sóller“ Uz to postoji i 8,5 km dugačka linija podzemne željeznice koja povezuje centar grada Palma i Univerzitet. Prva željeznička pruga je otvorena davne 1875 godine i povezivala je Palmu sa mjestom Inca, vozeći na specifičnom kolosjeku od 914 mm, (tri engleske stope)!? 1990 počeo je program moderniziranja i razmak je povećan na 1000 mm („Meterspur“), a 2007 je završen i novi kolodvor u Palmi.
Privatna kompanija Ferrocarri de Soller je osnovana u studenom 1905 godine. Pruga sa kolosjekom od 914 mm povezuje Palmu sa mjestom Soller i dugačka je 27 km. Od glavne stanice u Solleru vodi tramvajska pruga istog kolosjeka sve do Luke Soller. Vagoni sa drvenim stranicama i danas su u upotrebi i slove kao velika turistička atrakcija.
Moj prijatelj Johannes je u proljeće ove godine posjetio ovaj otok i poklonio mi nekoliko predivnih kratkoh filmova i ja ću ih rado podijeliti sa vama.