U Hrvatsko Zagorje pod strujom - Zabok i Hum-Lug 12. kolovoza 2022.U petak 12. kolovoza odlučio sam isprobati kako funkcionira novoobnovljena i elektrificirana pruga Zaprešić - Zabok. Za neupućene, riječ je o dionici pruge R201 Zaprešić - Čakovec duljine 24 km, a projekt modernizacije većim dijelom je financiran sredstvima Europske Unije. Ovom prugom vozio sam se puno puta još u vrijeme parnih lokomotiva, šinobusa i na kraju dizela, a sada je slijedio potpuno drugačiji doživljaj.
Prvi dio vožnje imao sam prigradskim vlakom od Sutle do Zaprešića, gdje sam imao presjedanje. U međuvremenu sam uhvatio dva međunarodna vlaka u vožnji prema Dobovi, a prvi je bio EC212 Mimara:
Zatim je prošao i EC158 Croatia:
U Zaprešiću sam ušao u EMV HŽ 6112-013:
Nakon kratke vožnje brzinom do 100 km/h evo nas u Zaboku:
Za početak nešto o ovom zagorskom gradiću. Zabok je naselje i jedinica lokalne samouprave sa statusom grada u sastavu Krapinsko-zagorske županije. Prema popisu iz 2011. godine administrativno područje grada Zaboka broji 8.994 stanovnika, od čega u samom Zaboku 2.714.
Zabok je staro naselje. Njegovo ime se prvi put pojavljuje 1335. godine u darovnici ugarsko-hrvatskog kralja Karla Roberta Anžuvinca (Károly Róbert) kojom daruje posjed Zabok Petru, sinu Nuzlina. Nasljednici Petra Nuzlinovog služili su se predikatom ''de Zabok'', te su se od XV. stoljeća nazivali Zaboky de Zabok. Ime naselja potječe od riječi ''bok'' koja između ostalog označava istaknuti zavoj riječnog toka, a Zabok se nalazi na unutarnjoj strani velikog luka rječice Krapinice.
Karlo Roberto Anžuvinac:
Zabok je stoljećima bio neznatno naselje, da bi se počeo znatnije razvijati nakon izgradnje željezničke pruge i zatim izgradnje industrijskih objekata. Brojku od 1.000 stanovnika prvi put je premašio u popisu 1948. godine. Bio je sjedište općine koja je obuhvaćala i Bedekovčinu, Krapinske Toplice, Veliko Trgovišće i Sveti Križ Začretje, da bi status grada dobio 1993. godine.
Od poznatih osoba iz Zaboka valja istaći Ksavera Šandora Gjalskog, pravim imenom Ljubomil Tito Josip Franjo Babić (1854.-1935.), hrvatskog književnika i autora poznatog djela ''Pod starimi krovovi''. Rođen je i preminuo u obližnjim Gredicama.
Ksaver Šandor Gjalski:
Zabok je međukolodvor na pruzi R201 Zaprešić - Čakovec, na kilometarskom položaju 23+847. Ujedno je i odvojni kolodvor za prugu R106 Zabok - Đurmanec - državna granica, a u rasputnici Hum-Lug odvaja se pruga L202 Hum-Lug - Gornja Stubica. Od susjednog kolodvora Veliko Trgovišće u smjeru Zaprešića udaljen je 5,4 km, od kolodvora Bedekovčina u smjeru Čakovca 8,7 km i od kolodvora Sveti Križ Začretje u smjeru Đurmanca 6,5 km. Najveća dopuštena duljina vlakova na 2. i 3. kolosijeku je 339 m, a najveća dopuštena brzina kroz kolodvor je 60 km/h.
Kolodvor Zabok prije rekonstrukcije: