Switch to full style
Post a reply

Vagon s kotlom za parno grijanje

20 Jan 2016, 13:55

Na internetu su objavljene zanimljive fotografije iz Knina, vjerojatno iz sedamdesetih godina jer vagoni izgledaju kao novi, a autor je potpisan na slikama:

Image

Image

Riječ je o vagonu s kotlom za parno grijanje koji je u ŽTP Zagreb korišten za grijanje putničkih garnitura bez drugih izvora toplinske energije. Najviše je korišten na Ličkoj pruzi, u vlakovima koje su vukle lokomotive serije JŽ 664 (HŽ 2062). Za razliku od serija JŽ 661 i JŽ 642 serija 664 nije imala generator pare.

Ubrzani vlak ''Lika'' Zadar - Zagreb s lokomotivom JŽ 664 i vagonom za parno grijanje u kolodvoru Vrhovine, snimka iz početka osamdeseth:

Image

Kasirani vagon na Ranžirnom kolodvoru u Zagrebu, siječanj 2006. godine:

Image

Odslužio je svoje i ide na rezanje u CIOS, kolodvor Podsused Tvornica u prosincu 2006. godine:

Image

Re: Vagon s kotlom za parno grijanje

20 Jan 2016, 13:56

Vagon Železnica Srbije, snimka iz 2008. godine:

Image

Odgovarajućih modela dakako nema na tržištu i neće ih ni biti, ali bi se našlo nešto slično.

A.C.M.E:

Image

Hobbytrain:

Image

Fleischmann:

Image

Image

Ovaj zadnji troosovinac je meni posebno zanimljiv jer sam nešto slično viđao kao klinac pedesetih godina na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, pa i u sastavu vlakova sa balkona u Savskoj. Naravno da nisu bili ovako obojani, već su bili crni.
Tada je bilo dosta 2-osovinskih i 3-osovinskih vagona za parno grijanje iako je kompletna vuča bila parna (osim dionice Škrljevo - Rijeka - Pivka - Sežana). A i zime su bile opakije nego ove zadnjih desetljeća.

20 Jan 2016, 17:22

Tema je zanimljiva :handgestures-thumbup: , no jedno stvarno treba istaknuti.

Kroz sve teme se provlači misao: "sjećam se da su bili ovakvi... po sjećanju je to bilo ovako..."

Pa mislim :shock: :shock: :shock:

Toliko godina unatrag (pričamo o 60-ima ili možda i ranije!), i svega se toga sjećati i tako dobro pamtiti... :doh:

Fascinantno! :clap:

Ne :B

Već :B :B :B

:obscene-drinkingcheers:

20 Jan 2016, 17:37

Jednog je napravio Heris

JZ Uaz-zz , Heris 17014

JZUas-zz-Heris17014.jpg
JZUas-zz-Heris17014.jpg (26.08 KiB) Viewed 9253 times

jz-par.jpg
jz-par.jpg (177.27 KiB) Viewed 9253 times