ACME je napravil prvi slovenački model lokice SŽ 342-004 (moped) u žutoj boji. Drugi ACME model lokice bio je SŽ 011 u limitiranoj seriji. Oba modela su došla početkom prošle godine sa zakašnjenjem skoro dvije godine.
Sada je došel treči model SŽ 342-001 u crvenoj boji, dolazi također i crveni SŽ 342-025 "City park".
Sve bi bilo lijepo i dobro ako modeli nebi imali puno pogrešaka na koje se je upozoravalo na raznim forumima več prije tri godine ali ACME nije ništa preduzeo.
Ja imam malu željeznicu u N skali. Dvije godine nazad nabavio sam od drugara (rabil je novac) prvu lokicu u H0 skali Roco SŽ541 (150€), zatim kada sam se zarazil i sa H0 skalu (tačnije SŽ), nekolko mjeseci kasnije nabavio sam na izložbi jednu SŽ đuricu (150€) od Moko i Mammut (~190€) od Railad. Do sad imam u svojoj kolekciji tri SŽ lokice u H0 skali za koje tvrdim da su super napravljeni modeli (konstrukcijski i po izgledu).
Kad je dolazil žuti moped SŽ342 iako je dobar u izgledu, nisam ga nabavil, jer sam trebal novac za druge stvari. Polako sam saznao i vidio da ima ACME lokica SŽ342 konstrukcijske pogreške.
Da nabrojim nekolko pogrešaka koje je primetil moj kolega koji ima žuti model SŽ 342-004.
Zbog lošeg projektiranja pogona se lome kardani
Problem lomlenja kardana jest kada u krivinama izpada kardan iz ležišta na motoru onda dva kola bremzaju (puž) a dva kola vuču dok izdrži kardan. Trošak za novi kardan 10€.
Stavili su dekoder 21MTC a neznaju da im pruža 6 AUX izlaza...
Ako želiš imat zvuk treba zaljepit kućište zvučnika na platinu i to tačno na pola, mijesta je samo 5mm.
slika uzeta sa ACME web sajtaZbog previsokog pogona su podigli kučište (sanduk) za 3mm da su dobili mijesto (5mm) za dekoder i zvučnik
Problemi će doći kada će plastika postat lomljiva. Poklopac na postolji ima četri male uši koje drže čitav model na kotačima. Kada će jedno uho puknut model neče više bit ni za vitrinu.
Slika uzeta: Svmtiri.blogspot.comKod crvenog SŽ 342 je ACME sfalio retrovizore i stavil umesto belih stakla, crvene.
ACME je sfal i numeraciju.
Original SŽ 342-001:
ACME SŽ 342-001
Upute koje su umetnute kod žutog modela nema ni jedna riječ na slovenskom ili hrvatskom jeziku. Ima samo u talijanskom i engleskom jeziku.
Ovo pišem zbog toga, da če ACME sledeči put napraviti model SŽ 342 bez tih grešaka.
Ako to ACME ne može popravit nek potrazi novog konstruktora i novog proizvođača u kini.