Ma nisu bile neke velike nedoumice, ja sam malo "odagnao prašinu" sa svog elektroničkog znanja i napravio funkcionalnu shemu spajanja cijelog skretničkog skopa, koristeći rotacioni 4-polni prekidač, dva DPDT prekidača i dvopolni relej.
Onda mi je Robi malkice optimizirao shemu za spajanje križišta i tri obične skretnice oko njega, pa je relej otpao iz jednadžbe, nije potreban.
Kad stvar bude u pogonu, trebat će paziti da se skretnica ne "zareže", tj. da se ne dođe lokomotivom ili vagonom u smjer koji nije odabran rotacionim prekidačem, jer inače ==>
Shema na kraju izgleda ovako:
Ovo je bila moja prva shema s relejem, prednost joj je što relej napaja srcišta križišta uvijek obrnutim polaritetom, kako na srcištu uvijek i treba biti. No ja ću ipak izabrati shemu bez releja, manje elemenata, manje mogućnosti za kvar.
Englezerica lijevo bit će upravljana sa dva DPDT prekidača, koji sa 4 moguća položaja upravljaju sa 4 moguća smjera prolaska kroz dvostruku skretnicu. Shema je par postova iznad.
Robi, slobodno dopuni ako što treba...
P.S. Čekam da mi stigne englezerica, treba onda nabaviti elektroničke komponente, i pomalo krećem u početak izrade tog kuta makete.