Prije negoli počnem sa pojedinostima gradnje mojih „0“ modela, želio bih skrenuti pažnju da su se prvi moderni, plastični modeli u ovoj veličini u Zagrebu pojavili krajem 60-ih godina. Iz ove vremenske udaljenosti ne mogu se sjetiti dali je to bio Borna, Ivica Metzger ili ja, ali uglavnom nas smo trojica počeli sa Limom i Rivarossijem, a onda su se stvari vrtile u krug: jedan bi prodavao drugome ili mijenjao „0“ za Märklina. Na kraju je valjda sve završilo u mojoj zbirci, a sredinom 70-ih napravio sam i moj prvi model, jednu JŽ 442, koristeći pritom vozna postolja od Lime, dok su podvozje i sanduk bili napravljeni od mesinganog lima i kaširanog pertinaksa. Cijela je zbirka, uključujući i tu lokomotivu jedne noći postala žrtvom malog požara koji je uništio moju hobby sobicu. Ali sad imam i iskustva i vremena i mogu nastaviti dalje: čak je i „Brena“, predviđena, (ovaj puta kao HŽ 1142), pa i već djelomično napravljena. Ali o tome kasnije.
Negdje pred kraj 2009 godine, KŽMŽ se odlučio povećati svoju zbirku i otkupio od Nenada Marolda, redovitog člana od samog početka, njegovu „0“ kolekciju. Zbirka se sastojala od dva Limina vagona, jedne lokomotive te cijelog „brda“ tračnica. Od tadašnjeg čelništva sam zamoljen da vagone prepravim i prelakiram u HŽ boje, što sam i učinio, ali ja sam se ponudio da Klubu bespatno sagradim jednu HŽ 2041 za koju bih upotrebio postolja od lokomotive iz navedene zbirke. Tako je nastala moja druga „0“ lokomotiva i ja sam ju početkom 2010 sa zadovoljstvom predao čelništvu Kluba.
Lokomotiva je izrađena iz polistirenskih ploča debljine od 0,5 pa do 3 mm, dok je rezervoar za gorivo izliven iz slitine cinka i olova. Svi dijelovi su izglodani Proxxonovom glodalicom prema originom nacrtu u mjerilu 1:45. Budući da aktualno radim na još jednom modelu iste serije, (ovaj puta za „moju dušu“), to ću prikazati i nekoliko slikica nastalih u toku izrade, a to otprilike odgovara i radnom postupku one Klupske lokomotive.
Jedna od stranica
Attachment:
102_4059.jpg [ 83.44 KiB | Viewed 11972 times ]
Donji dio lokomotive sa okretnim postoljima od kojih je samo jedan pogonski.
Attachment:
102_4065.jpg [ 152.66 KiB | Viewed 11972 times ]
Klupska lokomotiva iz razlicitih perspektiva
Attachment:
2041desnonaprijed.jpg [ 411.95 KiB | Viewed 11972 times ]
Attachment:
2041lijevo.jpg [ 327.03 KiB | Viewed 11972 times ]
Attachment:
2041desnogore.jpg [ 352.78 KiB | Viewed 11972 times ]
Attachment:
2041dolje.jpg [ 262.67 KiB | Viewed 11972 times ]