H0 modelar me je molio, da bi otvorio "malu školu photo etcha" u posebnoj temi. But ... ova tema "Kennedy sa mesingom" će biti najverovatnije dosta interesantna, zato ču na kratku prikazati kako photo etch radi. Možda ... možda neko dobije neku novu idejo, neko če spoznati, da je sve lakše kak se zdi...
Prvo da kažem, JA ne radim sam photo etch. Pripremam samo nacrte u merilu i napravim podlogu u Corel draw za film, kog naprave kao i konačni produkt dečki sa laboratorija
Iskra Emeco. Zbog tog mog rada je konačni produkt jeftiniji za 50%. Ako oni crtaju a vi jim samo pošaljete sliku, što bi htjeli, to znači oko 100 E za A4 format. Znaći, isplati se napraviti štoviše doma.
Na internetnoj strani laboratorija Iskra Emeco možete i pročitati, kako ide postupak i neke druge zanimivosti. A to sada nije naša briga.
Uzmimo za primer ova vrata za dizele ala kenedi. Kako jih napraviti, da bi videle konture oko prozora, kvaka, možda i rešetke, ako bi jih trebali?
Attachment:
IMG_6705_cr_cr.jpg [ 99.22 KiB | Viewed 7636 times ]
U Corelu je treba napraviti dva levela, koje oznaćimo GORNJI DIO i DONJI DIO.
Attachment:
gornji dio.jpg [ 150.86 KiB | Viewed 7636 times ]
Princip Photo etcha je u tom , da kiselina jedka samo mjesta, ki su crna. Tamo gdje su bele konture, kiselina neče otapati materiala. Jedkanje ide sa obe strane, zbog toga su potrebna dva nivoja (levela).
Na slici vidimo gornji dio. Sve je crno, to znači, da če kiselina uzeti material do polovine njegove debeline. To znaći, ako imate material debeline 2 mm, onda če ga u gornjem diu »pojesti« pola, to znači 1 mm. Na slici vidite obrobe (0,5mm) kod prozora i rub vrata i naravno kvaku na vratima. Jer su bijeli, ostat če, a kiselina če napraviti relief.
Sad idemo no drugu sliku, koja prikazuje DONJI DIO.
Attachment:
DONJI DIO.jpg [ 133.7 KiB | Viewed 7636 times ]
Ovde vidimo, da su crne ostale samo konture oko vrata (imamo jih dvoje),crne so i rupe u prozorima. Valjda, jer oćemo da se skroz prozor i nešto vidi. Sve ostalo je ostalo bijelo, inaće bi kiselina sve otapala i na kraju ne bi dobili ništa.
Pritrdišča, koja sam ja ofarbao crveno, moraju biti u praksi isto bijele boje, inače će ovaj predmet izpasti iz okvira ploće.
Ako vam je sada princio jasan, onda je super. Ako nije, onda čemo ponovit vježbu.