It is currently 21 Nov 2024, 21:34

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 60 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: 23 Dec 2012, 21:13 

Ok, onda neka bude tako. Trpamo sve tu. :handgestures-thumbup:
Uvijek možemo poslije razdvojiti, ako treba.

Što se tiče same tehnike jetkanja i pripreme materijala, možda mogu malo pomoći za one koji bi željeli to sami probati.
Ja ću vam opisati tehniku na elektroničkim pločicama, jer sam samo to radio.
Za svoje uređaje, svakodnevno radim pločice, jer su uređaji po narudžbi, pa nemam seriju.

Pripremu isto radim iz Corela :lol: , samo tako da importiram EPS file iz softwarea za izradu PCB-a.
Koristim pločice sa debljinom vodova 35um (35 mikrona)
Ja kupujem gotove foto pločice, ali se isto tako to može i napraviti.
Kupuje se foto spray i poslije se malo zapeče u pećnici.
Nakon toga se stavlja gore film i osvjetljava sa UV lampom. Za pločice 22min sa 200W UV-a.
Zatim se koristim 7% NaOH lužinom za razviti foto sloj.
Nakon toga ide jetkanje, 35% jake HCl kiseline i 12% H2O2 vodikovog peroksida u omjeru 3:1, za 35um bakra.
Unutar 10min ostane samo ono što smo željeli, a sav ostali bakar se otopi i tvori intenzivno zelenu tekućinu.

Nije ništa strašno, zahtjeva samo malo prakse.

U ovom slučaju, da ne otkrivam toplu vodu, ja sam se totalno prepustio u ruke profića... Image

Profile  

PostPosted: 23 Dec 2012, 22:08 

Posto sam ja pokusavao obe discipline da savladam (i projektovanje i jetkanje/ecovanje/nagrizanje) dacu sebi slobodu da se ponegde umesam nekim konstruktivnim komentarom.

Plocice za elektroniku nagrizam vec 30god. U pocetku sam crtao flomasterom i plocice ecovao ferihloridom (FeCl3), pre 25god sam presao na HCl i hidrogen (vodonik-peroksid H2O2) a od pre 15god radim iskljucivo na plocama koje sam fotooslojim.
Za osvetljavanje koristim DIY UV BOX. U kuciste starog skenera sam montirao 4 UV-A lampe od 8W i osvetljavanje mi traje oko 2min. Moze i krace ali ovako sam siguran da ce ispasti kako treba.
Attachment:
UVbox.jpg
UVbox.jpg [ 90.5 KiB | Viewed 5655 times ]

Filmove za pripremu radim na kucnom laser printeru, na pausu.
Ukoliko odradite profi graficke filmove (kod graficara), onda je zatamnjenje crnih povrsina apsolutno i nemate brige da ce svetlo negde probiti.

Hteo bih jos da dodam da se ecovanje ploca za elektroniku i ecovanje mesinga mnogo, mnogo razlikuje zbog debljine materijala. Moji pokusaji samostalnog ecovanja mesinga (i pored ovolikog iskustva) su se vrlo neslavno zavrsili, mesing debljine 0.3mm sam jos i uspeo da ecujem ali deblji limovi su bili katastrofa.
Prvi put sam to radio u radionici i zamalo da se ugusim, posle toga me je dve sedmice bolelo grlo.
Zbog duzine postupka (samo ecovanje mesinga 0.4mm traje oko 60min) mi se desavalo da mi kiselina probije foto lak i napravi rupu ponegde.
Image

Stubovi, koji su radjeni od mesinga 0.3mm su ispali odlicno
Image

Profile  

PostPosted: 23 Dec 2012, 22:18 

Bravo za oba prispevka. :handgestures-thumbup:

Profile  

PostPosted: 23 Dec 2012, 22:58 

mesecar wrote:
Posto sam ja pokusavao obe discipline da savladam (i projektovanje i jetkanje/ecovanje/nagrizanje) dacu sebi slobodu da se ponegde umesam nekim konstruktivnim komentarom.

Apsolutno!
Svako iskustvo je izuzetno vrijedno... :handgestures-thumbup:

mesecar wrote:
Plocice za elektroniku nagrizam vec 30god...

:shock:
Dakle, imamo jednog vrsnog poznavaoca elektronike na forumu. :clap:
Ajme, koliko ću ja toga imati za naučiti... :dance:

mesecar wrote:
Za osvetljavanje koristim DIY UV BOX...

Puno kvalitetnije rješenje od moje solo lampe :handgestures-thumbup:
Mene izvlači da nemam nikada površinu veću od B5 formata :shifty:

mesecar wrote:
Ukoliko odradite profi graficke filmove (kod graficara), onda je zatamnjenje crnih povrsina apsolutno i nemate brige da ce svetlo negde probiti...

Ja koristim stari trik sa 2 (maksimalno 3) printa na foliju jedan preko drugog, i stvarno nemam problema sa probijanjem.
Da uštedite na filmovima ... :BULBAR

mesecar wrote:
Hteo bih jos da dodam da se ecovanje ploca za elektroniku i ecovanje mesinga mnogo, mnogo razlikuje zbog debljine materijala. Moji pokusaji samostalnog ecovanja mesinga (i pored ovolikog iskustva) su se vrlo neslavno zavrsili, mesing debljine 0.3mm sam jos i uspeo da ecujem ali deblji limovi su bili katastrofa.
Prvi put sam to radio u radionici i zamalo da se ugusim, posle toga me je dve sedmice bolelo grlo.
Zbog duzine postupka (samo ecovanje mesinga 0.4mm traje oko 60min) mi se desavalo da mi kiselina probije foto lak i napravi rupu ponegde.

Eto, ovo spada u još jedno od najvrijednijih iskustava, jer prikazuje svima sa čime će se "boriti" :handgestures-thumbup:
Ja sam pretpostavio da ima dovoljno zamki da to prepustim iskusnijima... Image

mesecar wrote:
Stubovi, koji su radjeni od mesinga 0.3mm su ispali odlicno...

Stvarno jesu :clap: :clap: :clap:

Kada smo već u zaletu, bilo bi lijepo malo to opisati u recimo jednoj svojoj temi... :whistle:
Image

Profile  

PostPosted: 23 Dec 2012, 22:59 

H0 amater wrote:
Bravo za oba prispevka. :handgestures-thumbup:

Jesi vidio što si prouzročio... Image

Profile  

PostPosted: 23 Dec 2012, 23:02 

Ma ništa, bilo malo teorije a sad čemo još malo prakse :whistle:

Profile  

PostPosted: 23 Dec 2012, 23:07 

H0modelar wrote:
Ja koristim stari trik sa 2 (maksimalno 3) printa na foliju jedan preko drugog, i stvarno nemam problema sa probijanjem.
Da uštedite na filmovima ... :BULBAR

Imam jednu kutiju A4 formata, dubine 1cm (dobio na poklon od graficara koji mi je pokazao trik). U nju na dno, stampom na gore, stavim paus koji hocu da zacrnim, na poklopac kutije (iznutra) pospem nitro razradivac (u orginalu je isao C17 razradjivac ali ga ja nemam) toliko da karton kutije upije isti ali da ne kaplje i zatvorim na jedno 10min.
Posle toga taj paus vise ne mozes prepoznati koliko je dobro crno.
Probaj...

Profile  

PostPosted: 24 Dec 2012, 11:33 

H0modelar wrote:
Moja ideja je Bachmann Spectrum SD45, koji vozi - savršeno, stane, može se pripasati na dužinu...
ali ima drugačija i simetrična postolja.
Ja bih već sa ovim bio - presretan. :oops:

No, ako bih mogao računati na tvoju pomoć kroz ovaj projekt, onda bi se usudio ići i na Roco :BLACK-:

Moje mišljenje je, da je Roco bolja izbira.
SD 45 je ipak US dizel, što znači, da je več po defaultu viši od evropskih dizela. Samo jednom sam radiu prepravku iz US u EU i dosta je bilo. Prerezati sam morao celu lokomotivu po dužini i skratiti za 2 do 3mm. Muke ježeve.

Atlas ipak ima pravo postolje, samo ne kod tog modela, možeš ga pogledati ovdje. Ova postolja koristi takodje ćuveni modelar Sini.

Zašto sam ja za Roco?

Prvo, postolja imaju metalne zupčanike, što znaći da imaju i odredjeno težu. Postolje ima 60 grama, za primer Frateschi oko 25 grama. Težina i gumice osiguravajo pravi oprijem i postolje nema problema ni u krivinama u usponima, što ne možemo reći za postolja Mehano ili Frateschi, koja iskaču zbog male težine.
Ova postolja možeš koristiti kod svih ex yu dizel osim 661-4xx, jer ima nos. Stvarno jednostavno je i spajanje sa fremom, jer ti treba samo rupa i jedna metalna kockica gde opet dobiješ na težini.
Mislim da je nabavka 319 prava stvar i to na španjolskem ebayu jer se dosta prodaja, malo zbog recesije a malo i zbog toga, jer je Roco nešto tehnički pogrešio kod ovog modela. Ja sam 319 sa ESU sound decoderom v.3.5 dobio pre dva meseca za 112 E. Toliko košta samo dekoder.

Drugo, za frem bi ja koristio metalnu ili još bolje mesing ploćicu debeline 1,2 mm. Plastiku zaboravi, jer se dizeli, koji imaju uteži i motor na sredini povise i izgledaju kao da su u 8 mesecu trudnoče. Mesing je od metala za 10% teži, što znači kod ove površine oko 60 grama. Ako koristiš duplo, onda imaš lokomotivu, koja je težka pola kilograma a to je uuuuuuuu... vučna snaga ko bog.

I kao treče. Dobiješ i novi petpolni motor, koji je zakon. Nije kao Maxon ili Faulhaber ali je dosta bolji od Mehana, Frateschija, Mabuchija ili Tenshoda. Dobiješ i KK kulise, lampe i več jedkovane ventilatore.

Inaće možeš postolja kupiti kod Roca kao rezervni dio, a mislim, da se više isplati "fishing la espana ebay".

Na kraju sam danas napravio još nekoliko fotografija, što sam sada opisao. Baš je jedna moja 319 nadrljala i ide u prepravku za 666 - Neretvu.

Attachment:
DSC01744_cr.jpg
DSC01744_cr.jpg [ 186.91 KiB | Viewed 5610 times ]

Attachment:
DSC01745_cr.jpg
DSC01745_cr.jpg [ 218.97 KiB | Viewed 5610 times ]

Attachment:
DSC01746_cr.jpg
DSC01746_cr.jpg [ 158.61 KiB | Viewed 5610 times ]

Attachment:
DSC01747_cr.jpg
DSC01747_cr.jpg [ 166.64 KiB | Viewed 5610 times ]

Profile  

PostPosted: 28 Dec 2012, 20:07 

Krasan tekst H0 amater, prepun odličnih savjeta D-)

Sutra, kada se dohvatim modela, mjerila i fotića, budem pokušao objasniti koja mi je ideja.

Sada ću se osvrnuti na pismo koje mi je jučer stiglo! :dance:

Profile  

PostPosted: 28 Dec 2012, 20:29 

Dakle, jučer popodne podigao sam pošiljku iz slikovitog mjesta u Sloveniji,
po imenu - Borovnica

Attachment:
IMG_7004.jpg
IMG_7004.jpg [ 12.74 KiB | Viewed 5571 times ]

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 60 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

All times are UTC + 1 hour