H0modelar wrote:
Moja ideja je Bachmann Spectrum SD45, koji vozi - savršeno, stane, može se pripasati na dužinu...
ali ima drugačija i simetrična postolja.
Ja bih već sa ovim bio - presretan.
No, ako bih mogao računati na tvoju pomoć kroz ovaj projekt, onda bi se usudio ići i na Roco
Moje mišljenje je, da je Roco bolja izbira.
SD 45 je ipak US dizel, što znači, da je več po defaultu viši od evropskih dizela. Samo jednom sam radiu prepravku iz US u EU i dosta je bilo. Prerezati sam morao celu lokomotivu po dužini i skratiti za 2 do 3mm. Muke ježeve.
Atlas ipak ima pravo postolje, samo ne kod tog modela, možeš ga pogledati ovdje. Ova postolja koristi takodje ćuveni modelar Sini.
Zašto sam ja za Roco?
Prvo, postolja imaju metalne zupčanike, što znaći da imaju i odredjeno težu. Postolje ima 60 grama, za primer Frateschi oko 25 grama. Težina i gumice osiguravajo pravi oprijem i postolje nema problema ni u krivinama u usponima, što ne možemo reći za postolja Mehano ili Frateschi, koja iskaču zbog male težine.
Ova postolja možeš koristiti kod svih ex yu dizel osim 661-4xx, jer ima nos. Stvarno jednostavno je i spajanje sa fremom, jer ti treba samo rupa i jedna metalna kockica gde opet dobiješ na težini.
Mislim da je nabavka 319 prava stvar i to na španjolskem ebayu jer se dosta prodaja, malo zbog recesije a malo i zbog toga, jer je Roco nešto tehnički pogrešio kod ovog modela. Ja sam 319 sa ESU sound decoderom v.3.5 dobio pre dva meseca za 112 E. Toliko košta samo dekoder.
Drugo, za frem bi ja koristio metalnu ili još bolje mesing ploćicu debeline 1,2 mm. Plastiku zaboravi, jer se dizeli, koji imaju uteži i motor na sredini povise i izgledaju kao da su u 8 mesecu trudnoče. Mesing je od metala za 10% teži, što znači kod ove površine oko 60 grama. Ako koristiš duplo, onda imaš lokomotivu, koja je težka pola kilograma a to je uuuuuuuu... vučna snaga ko bog.
I kao treče. Dobiješ i novi petpolni motor, koji je zakon. Nije kao Maxon ili Faulhaber ali je dosta bolji od Mehana, Frateschija, Mabuchija ili Tenshoda. Dobiješ i KK kulise, lampe i več jedkovane ventilatore.
Inaće možeš postolja kupiti kod Roca kao rezervni dio, a mislim, da se više isplati "fishing la espana ebay".
Na kraju sam danas napravio još nekoliko fotografija, što sam sada opisao. Baš je jedna moja 319 nadrljala i ide u prepravku za 666 - Neretvu.
Attachment:
DSC01744_cr.jpg [ 186.91 KiB | Viewed 5612 times ]
Attachment:
DSC01745_cr.jpg [ 218.97 KiB | Viewed 5612 times ]
Attachment:
DSC01746_cr.jpg [ 158.61 KiB | Viewed 5612 times ]
Attachment:
DSC01747_cr.jpg [ 166.64 KiB | Viewed 5612 times ]