Neki stariji među nama još se i danas sa nostalgijom sjećaju uskotračne željeznice od Sarajeva do Dubrovnika. Osim predivnih parnih lokomotiva na toj su pruzi tisuće kilometara ostvarile i dizel lokomotive tipa 740, koje je pod kraj 60-ih proizvela tvornica „Đuro Đaković“. Neke su još i danas na životu i služe vjerno u Banovićima, dok su one stacionirane u tadašnjoj SRH nestale bez traga. Nekoliko je prodano u Portugal, desetak u Austriju (Ziellertal i StLB), ostale su vjerojatno pretvorene u staro željezo, kao i ne jedna tehnička tvorevina, djelo naših ruku i uma. Ne želim nabrajati što smo sve u nepovrat izgubili: lista bi bila predugačka.
Bilo kako bilo, kad sam se odlučio jedan dio makete posvetiti uskotračnoj željeznici, odlučio sam da pokraj Samoborčeka, kojega sam već odavno napravio, napravim i model ove predivne lokomotive. Naravno, počeo sam od ničega kao i obično, služeći se nacrtom dobivenim iz Ziellertalbahna gdje se te lokomotive i nadalje njeguju i na kojima su poduzete tek neznatne promjene. Kučište sam radio iz polistirenske ploče debljine 1 mm, a kad je već bilo gotovo i polakirano, počeo sam tražiti rješenje za pogon. Znam da će ne jedan kazati da sam počeo graditi kuću od krova, a ne od temelja, ali meni se ta lokica toliko svidjela da nisam mogao izdržati da nebih uživao makar i u pogledu na gotovo kučiše. Sudbina je htjela da mi je moj dragi prijatelj Ivica poslao jedan donji dio Bemove lokomotive, pa sam se prihvatio prilagođavanja. Bemova lokomotiva je od 740-etice kraća za 22 mm, a i neki drugi dijelovi ne odgovaraju. Zato sam nepotrebno izglodao, taj donji dio prepolovio i ugradio u moje, već prije završeno postolje. U sredinu sam ugradio rezervoar točno prema nacrtu i slikama, a originalni motor sam morao zamijeniti jer je osovina, pa time i razmak zupčanika, postao prekratak. Onda jos malo „zekanja“ sa digitalom i led-diodama i stvar je, na moje veliko zadovoljstvo, provozala! Sad već vuče po dva putnička vagona, (više ih za sada niti nemam), po još ne završenoj maketi.
Žao mi je da u toku rada nisam napravio više fotografija, ali ove koje prilažem pokazuju transformaciju od polistirenske ploče do H0e ljepotice.