It is currently 31 Jan 2025, 07:05

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 269 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
PostPosted: 24 Dec 2014, 22:09 
Site Admin

:text-merryxmas: :occasion-xmas: :occasion-santa:

Profile  

PostPosted: 25 Dec 2014, 19:07 
To je prvi inozemni klub sa kojim je KŽMZ uspostavi suradnju. Bili su u posijeti u našem klubu još dok je bio u Tituša Brezovačkog. To je bilo jedne subote točno na bivši Dan željezničara 14.04. Došli su ujutro iz Graza vlakom 255. Vodili smo ih najprije u Tehnički muzej. Iza toga smo sa njima išli na Ranžirni kolodvor. Tamo smo im priredili ručak. Poslije toga su bili u starim prostorijama kluba na Gornjem gradu. Navečer sam ih ja vodio na večeru u pivnicu na početku Mesničke. Sadašnji predsjednik KŽMZ je bio na vojnoj vježbi. Za Dacu se ne sjećam gdje je bio. Gosti iz Graza su donijeli za poklon svima po 1 kg kave (svi koji su bili taj dan sa njima). Ostao je 1 kg kave. Onda smo između sebe razglabali kome taj kilogram. Ja sam predložio i uzeo tu kavu i odnio gospđi od Dace drugi dan. Rekao sam ako nije prisutan ipak je zaslužio to. Kasnije su oni pozvali nas u posjet. Išli smo moja malenkost, Mikro Paja, Raukar, Marold i vozač i vlasnik CITROENA, Karleuša. Vodili su nas vlakom na izlet i vožnju na pruzi Feistritztalbahn. To je uskotračna pruga od 760 mm na kojoj sada vozi jedna parna lokomotiva sa prostora bivše Jugoslavije. To je lokomotiva 83-180 iz Mostara. Na tu prugu je dospijela tako što je klub "U 44" istu otkupio od RMU Banovići. Na toj pruzi voze i bivše lokomotive serije JŽ 740. Lokomotiva VL 22 ex JŽ 740-023 i VL 23 ex JŽ 740-024. Ova prva ima mogućnost upravljanja putem JOYSTICKA. Inače na nekih malo više od 13 km ove pruge se obavlja redovit teretni promet od ponedeljka do petka.
Da se vratimo klubu GEMEC. Klub je u podrumu u sklopu depa Graz. Vodili su nas po depou i peli smo se na lokomotive. Kurt koji se spominje na stranici 5 je umirovljeni strojovođa ako se ne varam. Isto tako i većina članova su što aktivni što bivši željezničari (strojovođe). Sadašnja prevodnica za lokomotive je izgrađena prije nekih petnestak godina. Prije toga je nije bilo i nije bilo ograđeno. Tuda je bio prečac za kolodvor preko kolosijeka (nismo samo mi takvi). U klubu imaju na zidu moju prometničku crvenu kapu sa JŽ oznakama. Da li su pokazali slike sa nama koje imaju u klubu? Ja imam neke slike sa tih posjeta i kad ih pronađem mogu postaviti. Htio sam i ove godine otići nakon jesenje burze u Grazu sa društvom u posjet ali moj vozač (tajnik) nije bio za to pa smo preskočili. Inače sam već išao sa društvom sa "željeznica.net"par puta u taj klub. Aktivni kontakti KŽMZ sa klubom GEMEC su bili negdje do iza kada je naš klub bombardiran. Kako je bio rat a neki članovi su i umrli to je zamrlo naše druženje. Jedino sam ja ponekad navraćao tamo ali ne često.

PostPosted: 25 Dec 2014, 20:27 
Site Admin

Bilo bi baš lijepo nakon tih cca. četvrt stoljeća obnoviti suradnju, pogotovo kako se radi o prvom (barem tada) inozemnom klubu.
Klub ima barem 2 člana koji se zovu Kurt (mislim da onoga sa 5. stranice ovaj put nismo sreli...?), a jedan od članova sa kojima smo razgovarali se sjeća makete sa Gornjeg grada i u lijepom mu je sjećanju.
Od ostalih zanimljivosti klub ima 70-ak članova, plaćaju najam za prostor i režije ŐBB-u (ništa đabe...), nikada ne naplaćuju ulaz jer im se ne da voditi knjige i prugu čiste Roco Rubber-om "na žgance" :shock:

Profile  

PostPosted: 25 Dec 2014, 23:15 
Onaj na 5 stranici je čini mi se bio u to vrijeme predsjednik kluba. Ako je u pitanju drugi Kurt on je bio u posjetu klubu.

PostPosted: 26 Dec 2014, 00:13 
Kako smo se mi upoznali sa njima? Bila je proslava 150 godina željeznice na OBB. Ta proslava je bila po cijeloj Austriji. Nije bila istovremeno u svim mjestima. Uvjetno rečeno bila je putujuća. Nas jedna skupina je išla na tu feštu sa legendarnim Land Roverom i vođom pokojnim Draganom Kuštom. Osim Dragana i mene još se sjećam da je bio i naš sadašnji predsjednik KŽMZ. Drugih se ne mogu prisjetiti. Uglavnom bilo nas je 7-8. Za tu prigodu i željeznice OBB su davale veliki popust. Popust je bio najmanje 50% ako ne i više. Vrijedio je sa svih kolodvora JŽ-a. Kako je izgledala ta proslava u Grazu? Cijeli grad je bio u znaku željeznice. Na glavnom trgu Hauptplatzu je bila izložena parnjača. To je bila lokomotiva tipa slična DB seriji 80 ili našoj JŽ seriji 62. Imam negdje tu sliku. Postavljao sam je na "željeznice.net". Mislim da nije čak ni bila vlasništvo OBB-a nego sa neke privatne pruge. Bilo je izloženo vozila sa privatnih kao i državnih pruga (OBB). Osim normalnotračnih bilo je izloženo i uskotračnih vozila. Odmah preko puta kolodvora je bila na pločniku izložena jedna lokomotiva serije "U" (ispred hotela). Na kolodvoru je bilo vagona u kojima je bilo izloženo dosta maketa. Da ne kažem kakvih je sve starih vagona i drugih vozila bilo izloženo po kolodvoru. I to ne samo na Graz HBF nego i na Graz Koeflach. Tih dana su bile česte vožnje sa parnjačama po okolnim prugama. Po gradu su svi modelarski klubovi bili otvoreni. Sjećam se da smo bili u najmanje 2 kluba. 1 je bio navedeni GEMEC a drugog se ne sjećam. U ovom drugom klubu je svatko od nas na poklon dobio po tertni vagon. Tih 7-8 vagona smo se mi svi odrekli i dali klubu. U GEMEC-u smo bili taj dan 2 puta. Prvi puta kad smo došli dosta je bilo posjetitelja i velika gužva pa je pao dogovor da dođemo negdje navečer (18-19 sati). Na žalost mi smo u Grazu bili zadnji dan te izložbe. Kako je posjet Grazu bio nezamisliv bez šopinga i to smo obavljali. Onda smo dugo čekali na Mehrwertsteuer jer je tada bila velika navala Jugovića i tako nismo čak ni uspjeli sve vidjeti. Meni je žao što nisam uspio U lokomotivu poslikati. Mislio sam da ću to obaviti kada budemo išli na kolodvor u GEMEC. Ali kako je navedeno da izložba traje do XY sati tako je točno i bilo. Vagoni sa kolodvora sa izlošcima su nestali kao i lokomotive po gradu. Malo mi je bilo čudno da su tako brzo uspjeli to utovariti i otpremiti. Uglavnom smo sada došli u klub gdje su bili samo članovi. Kod njih smo vidjeli jednu stvar koja je kasnije i kod nas dugo bila prisutna, ustvari smo je kopirali. Grazeri su na jednom lampašu napravili prorez u koje su posjetitelji stavljali novce za donaciju. Nakon što su zatvorili klub otišli su na večeru. Slabo znam okolicu Graza ali bih rekao da smo išli negdje uz brijeg prema Mariatrostu. Pozvli su i nas na tu večeru. Uglavnom se lijepa svotica novca nakupila. Sjećam se da je večera bila raznovrsna i obilna. Na večeri nas je bilo preko dvadesetak. I tako je počela naša suradnja. Mi smo njih pozvali u naš klub. Nakon njihovog posjeta Zagrebu oni su nas vodili na uskotračnu prugu itd. Uglavnom nije prošao kasnije nijedan dolaz u Graz od nas iz kluba a da nismo posjetili njih. Kasnije se zaratilo i malo van išlo. Umro je i Kušt koji je najviše održavao tu vezu i tako je po malo to zamiralo. Toliko od mene.

PostPosted: 26 Dec 2014, 16:45 
Site Admin

Attachment:
zz gemec 141220 dstanicic- 0070_resize.jpg
zz gemec 141220 dstanicic- 0070_resize.jpg [ 328.23 KiB | Viewed 3917 times ]

Profile  

PostPosted: 26 Dec 2014, 16:46 
Site Admin

Attachment:
zz gemec 141220 dstanicic- 0071_resize.jpg
zz gemec 141220 dstanicic- 0071_resize.jpg [ 335.88 KiB | Viewed 3917 times ]

Profile  

PostPosted: 26 Dec 2014, 16:47 
Site Admin

Attachment:
zz gemec 141220 dstanicic- 0073_resize.jpg
zz gemec 141220 dstanicic- 0073_resize.jpg [ 298.64 KiB | Viewed 3917 times ]

Profile  

PostPosted: 26 Dec 2014, 16:49 
Site Admin

Attachment:
zz gemec 141220 dstanicic- 0075_resize.jpg
zz gemec 141220 dstanicic- 0075_resize.jpg [ 293.87 KiB | Viewed 3917 times ]

Profile  

PostPosted: 26 Dec 2014, 16:50 
Site Admin

Attachment:
zz gemec 141220 dstanicic- 0077_resize.jpg
zz gemec 141220 dstanicic- 0077_resize.jpg [ 363.28 KiB | Viewed 3916 times ]

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 269 posts ]  Go to page Previous  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 27  Next

All times are UTC + 1 hour