piccolo wrote:
... ali kad kriomice pogledam tvoju sumu kablova smuci mi se zivot.
Kad bi se barem sve to dalo svesti na 2 (dva) najvise 4 (cetiri) kabla.
Pa zapravo i može. Ne znam za analogiju, pa ću probati objasniti svoj DCC sustav
Početak
Sve ovisi o ukupnoj dužini tračnica, ukupnoj količini potrošača voznog parka na maketi ...
Tu računicu nije teško napraviti. No bolje da to H0 pojasni
Ako je to sve u nekakvim "normalnim" okvirima (bez blokovske podjele) to i jesu samo dvije žice. Ne računajući skretnice.
Ako pak radimo blokove onda to zahtjeva barem eksta žicu po bloku.
Teoretski 10 blokova = 11 žica. Jer što se decodera tiče dovoljno je izolirati samo jednu tračnicu.
Naime upravljački software ukoliko mu se precizno unesu podatci dužine bloka
može vrlo precizno zaustaviti svaku dobro podešenu lokomotivu tamo gdje treba.
Ovo sam isprobao na staroj maketi i radilo je. a slična iskustva ima i robogovi4
Ovako nekako
Situacija - kolodvor
E sad. Moja je ideja megalomanska pa je samim time i količina kablova proporcionalna s tim.
A i da spriječim razne moguće probleme u budućnosti.
To je otprilike ovako
kolosjek u kolodvoru ima tri bloka (ili podbloka)
Ulazni, usporavajući i zaustavni.
Po torrenteovom prijedloguMinimum 4 žice (Kod mene ih je 6 - ali nije potrebno) na bus,
Kasnije te žice idu na dekoder zauzeća koji pak ide na feedback.
9 kolosjeka = 27 blokova = 54 žice.
Zašto? Pa kako sam doktorirao lemljenje žice na prugu
takva operacija oduzima mi malo vremena a kasnije to mogu spajati u beskrajne kombinacije, ako želim.
Tu mi više problema stvra rezanje i spajanje flex tračnica nego elektrifikacija istih
Skretnice su electrofrog i iako ne treba ja sam se odlučio dodatno ih opremiti tako da im polatitet mijenja Conradov motor
pa je to 6 žica po skretnici, tri za okidanje, tri za polaritet. u Skrivenoj je to 14 skretnica.
Trasa. Blokove radim na otprilike svaka 2 metra. Uglavnom da ne bi bilo strujnih problema kod recimo spojeva u budućnosti.
To ne znači da će svaki imati svoj dekoder zauzeća. Npr. više takvih blokova ide na jedan dekoder i oni su u software-u jedan blok
Dakle može to biti malo žica a može i šuma ...
Puno sam kava popio s H0 modelarom dok me nije uvjerio da to sa žicama nije nikakav bauk
i stvarno nije.
Citiram:
"Dovedi struju na tračnice gdje god možeš, izoliraj što više možeš, a kasnije ... samo je mašta granica ..."
Sorry ako je malo je zbrkan post, teško je to sažeti u par rečenica