It is currently 21 Nov 2024, 19:11

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 90 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: HR ZT Uaai-z
PostPosted: 20 Apr 2012, 06:53 

Evo kako vagon izgleda u punoj dužini ...
Image

Ovo je napravljeno iz tri fotografije i zato se svjetionik ponavlja (ali on i nije bitan u cijeloj ovoj priči). Kliknuti na fotografiju ako želite vidjeti puno veću!

Dakle, monstrum od 24 osovine podjeljene na dva (sa svake strane 12 osovina u 4 postolja), model ukupne dužine od otprilike 70-75 cm. Ono što sam do sada napravio je samo ovo testno postolje ...
Image

Image

Zašto do sada nisam više napravio? Prvo je nedostatak vremena a drugo je taj vagon treba vrlo pažljivo raditi jer on mora prolaziti glat i u zavojima a da ne "iscuri" van niti jedna osovina. I još jedna vrlo bitna stvar, on nesmije previše izlaziti van zavoja, niti u sredini niti na zglobovima. Vrlo vjerovatno da ću najprije morat napraviti "kućice" na osovinama a srednji dio koji nosi transformatore ću morat raditi mock up (mislim da se tako zove kad radiš nešto što ne radiš već je privremeno :mrgreen: ... jesam li ga zakomplicir'o Image) da vidim kako prolazi zavoje i tek onda za pravo raditi srednji dio vagona. Kad će to bit ... to samo dragi Bog zna! Može biti za mjesec dana a može i za 6 mjeseci, teško je reć jer doslovno sve moram ručno raditi, od postolja pa do nadgrađa. Kosture postoljá imam već pripremljena, samo ih treba izrezat i poljepit al stvar je u sitneži za koju treba grijat stolac jako puno dana i mjeseci. U biti sve se vrti oko problema sa pantografom jednog od Mopeda, kad to riješim odmah idem raditi ovaj vagon.

Profile  

Post subject: Re: HR ZT Uaai-z
PostPosted: 20 Apr 2012, 06:54 

E jesi ti jedan dobar pacijent (mazohista) al mislim da je šteta što ne pređeš na stiren ili još bolje (i isplativije!) na mesing!?
Tada bi mogao izraditi stvarno vozne modele za makete (i za dobru prodaju) :lol: :o

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:55 

1Borna wrote:
... šteta što ne pređeš na stiren ...

To mi svi govore al' šta kad si nemogu pomoć (Image ... :mrgreen: ) kad me stiren ne privlači. Istina, nisam niti probao raditi sa njim. Možda (al' gotovo sam siguran!) da kad bi probao da bi vjerovatno promjenio mišljenje :mrgreen:

A prodaja ... pa ja nemogu prodat kutiju šibica a kamo jedan takav vagon Image. Vjerovatno bi ga dal za male novce (a žena bi me, jasno, Image ... :mrgreen: ) ...

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:55 

1Borna wrote:
E jesi ti jedan dobar pacijent (mazohista) ...

Kad samo ovo pokazao nekolicini osoba ... ljudi misle da je to teško za napraviti :mrgreen: , nebi vjerovao da izrada samog vagona nije uopće neki kunst. Veća muka je izrada postolja a ono gore iznad njih se može napraviti za 15-20 dana. Jasno, bez bojanja! Postolja i jesu najveći problem što ja to još nisam ni započeo raditi. Treba rezati vanjski "okvir", lisnate opruge, poklopce osovina, postavlajti "cjevi i cjevčice" (čitaj: konac) po postoljima ... e to oduzima vrijeme. Sam vagon je p.... dim za napraviti ... :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:56 

Pogledajte ljepotana kulik je (ne ovog a bradom a i nisam to ja :mrgreen: ) ...

Image

... moj će bit malčice kraći

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:57 

Svaka čast, šteta kaj nema onog smajlica slinavka.

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:57 

Kojeg? Ovog Image, ovog Image, ovog Image ... možda ovog Image ... :mrgreen:

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:58 

Ali takvo čudo nećeš moći voziti po "normalnim" zavojima (r 400- 500)! Možeš si lako napraviti šablonu od debljeg papira (tlocrt vagona) iz tri dijela pa si nacrtaj nekoliko r-ova i probaj na koliko najmanje će ići.... :!:

Profile  

PostPosted: 20 Apr 2012, 06:59 

1Borna wrote:
Ali takvo čudo nećeš moći voziti po "normalnim" zavojima (r 400- 500)! ...

Ono što sam ja zamislio napraviti trebalo bi bez problema prolaziti ... Što i kako, sve u svoje vrijeme!

Profile  

PostPosted: 22 Apr 2012, 10:23 

Thing se pokrenula!!! Nije puno ali i svaki pomak je veselje, za sad samo djelovi jednog postolja. Kroz par dana kad bude više djelova bit će i koja fotografija jer u ovoj fazi nema smisla fotografirat gotovo svaki dio kojeg izrežem pa kad se skupi malo više materijala to ću i posnimiti. Nastojat ću ne ići previše u detaljiziranje postolja ali po mojoj procjeni svako postolje nebi trebalo imati više od 100 djelova (doduše ja računam negdje između 50 i 60 djelova po postolju) ali vidjeti ćemo u konačnici koliko će ih biti jer nema nacrta već sve radim iz glave i iz hrpe fotografija.

Ovo što sam danas izrezao prilično dobro je ispalo!

Pardon, jučer :mrgreen: !

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 90 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Next

All times are UTC + 1 hour