Post a reply

Re: Kontrolna ploča

21 Apr 2012, 18:33

Dodat ću još da će biti moguće da vlak prođe u kontra smjeru kroz crveno na signalima budući da će sva pruga biti dvosmjerna. Kod istosmjernih sistema je to puno lakše riješiti običnom diodom.
/da probam malo pojasniti...za smjer A prema B je signal na crvenom i izoliran dio pruge je isključen. Ako vlak ide iz smjera B prema A signal ostaje crven ali odsječak dobiva struju/

21 Apr 2012, 18:33

Da provjerim još jednom (trideseti put), da ne kupim krivo:

tasteri za okidanje skretnica
Tipkalo Mikro Crveno

2xON za skretnice
KIP PREKidač 2 x ON MALI

ON-OFF za struju u odsječcima
KIP PREKIDAČ 1 x ON MALI

Da li su to ti prekidači?

Kad otvorim stranicu od chipoteke ili kronosa i vidim mali milijun kipova samo mi se zacrni pred očima

21 Apr 2012, 18:56

Dakle ako sam točno shvatio, na svakoj skretnici treba biti po jedan kip i jedan taster. Znači to bi izgledalo (otprilike) ovako na gotovom planu?

Image

21 Apr 2012, 18:57

uh, a da ti predjes na digitralno sa PC upravljanjem. nakon godinu dana izrasce ti jos dvije ruke za upravljanj

21 Apr 2012, 18:58

Ma analogija je srcu mome (a bormeš i nofčaniku) puno draža...
A sim toga, dobro bi mi došle dve ekstra ruke za fotkanje i obradu, tako da - nemam problema ni s time

21 Apr 2012, 18:59

ljepo pyriel, bogami ljepo. Na sve to dolaze valjda i "kontrolke" statusa nekog djela. Al ces mi se nabusiti rupica i rupica. Nije mi jasno zasto i kip i taster za skretnice ? Da li si kipom mislio odrediti kud ce napon tastera ? Ili, . . . ?

21 Apr 2012, 18:59

Položajem kipp-a se određuje na koji će namot okinuti impulsni prekidač, a ujedno drugi par kontakata daje napon za signalizaciju položaja skretnice!(iako se to vidi i iz položaja kipp-a)

21 Apr 2012, 19:00

kao prvo pitanje zašto nemogu vidjeti sliku kod pyriela na početku stranice?
drugo vezano za skretnice; na Z sistemu imam skretnicu na koju ide jedan "-" i dva "+" koja su spojena na original prekidač i samo se dodava impuls za jednu ili drugu stranu
zar se nemogu tako riješiti i ostali slučajevi; metne se "-" na skretnicu, a "+" se spoji na jedno tipkalo, premosti na drugo tipkalo i sa jednog tipkala se pošalje impuls za jednu stranu, a sa drugog tipkala za drugu stranu; te u tom slučaju netreba kip prekidač

21 Apr 2012, 19:01

Naravno da bi se moglo riješiti samo sa dva tipkala, ali M.skretnice kod Maerklina nemaju u sebi dodatne kontakte za signalizaciju (na pultu) pa će se za to iskoristiti Kipp (a uz put će koristiti i za neke druge svrhe)
Post a reply