Kad smo prije pune tri godine
daco i ja krenuli na vožnju uskotračnom željeznicom od Gmünda do Groß Gerungs-a, uopće nismo znali da su sve uskotračne, zupčaste pa i neke pruge normalnog kolosjeka u Donjoj Austriji, otpisane kao nerentabilne od strane ÖBB i preuzete od transportnog poduzeća NÖVOG. To je transportna firma pokrajine Donja Austrija, (Niederösterreichische Verkehrsorganisationsgesellschaft m.b.H. (ukratko NÖVOG). Ipak, u cijeloj priči je najinteresantnije to da su pod upravom novog vlasnika sve preuzete pruge rentabilne, da je u prošloj godini prevezeno 755 000 putnika, a i investicije u modernizaciju su prilično velike. Jedna od investicija je i kolodvor na početnoj stanici Gmünd iz koje vlakovi voze u pravcu zapada prema Groß Gerungsu, odnosno na sjevero-istok prema Litschau. Iako se cijela trasa koristi isključivo u turističke svrhe, (svibanj do listopad), NÖVOG je samo u kolodvor i nedaleku radionicu uložio preko 4 miliona eura i već u 2015 godini očekuje 100 000 putnika!!!.
Ove sam godine imao čast da tu istu prugu posjetim sa Ivicom, prijateljem iz dalekog Chicaga i nemalo se iznenadio kad sam umjesto neuglednih kolosjeka našao lijep i moderan kolodvor. Moje je osobno mišljenje: bilo bi dobro kada bi netko spretniji preozeo od HŽ „otpisane“ pruge, pa na ovom primjeru „zakurblao“ regionalni turizam i privredu. Ali to je već politika, a ja sam želio pokazati nekoliko fotografija iz lipnja 2011, te srpnja 2014.
Attachment:
wvb1.jpg [ 173.23 KiB | Viewed 9115 times ]
Autor članka pred predivnom parnjačom u lipnju 2011.
Attachment:
wvb2.JPG [ 244.47 KiB | Viewed 9115 times ]
Naš
daco prepun uzbuđenja i radosti.
Attachment:
wvb3.jpg [ 495.08 KiB | Viewed 9115 times ]
Ovako su tada izgledali kolosjeci.
Attachment:
wvb4.JPG [ 433.62 KiB | Viewed 9115 times ]
“Naš” vlak u pravcu Groß Gerungsa.
Attachment:
wvb5.JPG [ 525.68 KiB | Viewed 9115 times ]
Današnji izgled izlaznih kolosjeka; lijevo se vidi dio radionice za popravak i održavanje vozila.
Attachment:
wvb6.jpg [ 381.2 KiB | Viewed 9115 times ]
Ivica i kolodvor iznutra. Motorna kola su stigla iz Litschau-a, a desno je postavljena nostalgična kompozicija koju će za dva sata povući „para“ u Groß Gerungs.
Attachment:
wvb8.JPG [ 459.82 KiB | Viewed 9115 times ]
U kompoziciji se nalazi i obavezni buffet-vagon.
Attachment:
wvb9.jpg [ 291.53 KiB | Viewed 9115 times ]
Dva željeznička zaljubljenika.
Attachment:
wvb10.JPG [ 495.48 KiB | Viewed 9115 times ]
Otvoreni dio radionice.
Za sve one koje ova uskotračna još i više zanima, ili namjeravaju provozati se istom, evo linka sa podacima i redovima vožnje:
WaldviertelbahnAli ako se odlučite za dolazak u Gmünd, ne zaboravite me najprije nazvati pa da se zajedno provozamo ovom prelijepom prugom!!!