Pozdrav Pejc, sorry na kasnom odgovoru.
Jučer je bilo Martinje, kaj za mene znači puno posla...
Ovak, ja za tovar uzimam šodera za akvarije, granulacije 2 do 3mm.
Uzimam šoder od pravog kamena radije nego prosijavani granulat.
Budući da je to drobljeni kamen, daleko je realističniji.
Attachment:
ruda1.jpg.jpg [ 57.98 KiB | Viewed 7882 times ]
Bazu za tovar delam od pluta, jer dolje u "dubini" ispod tovara daje puno realističniju podlogu (dubine i teksture) od stirena ili nečeg drugoga.
Attachment:
ruda2.jpg.jpg [ 34.34 KiB | Viewed 7882 times ]
Kada nasujem podlogu, postupak je isti kao i za šodranje pruge.
Dakle ja koristim Pattex wood express, malko detrdženta i vodu.
Obzirom da se radi o tovaru, ak sviježe zalijepljenu podlogu staviš na radijator, bu suha za vuru-dve, i moreš već delati na njoj.
Nakon kaj se tovar sasuši, dalje idem u farbanje.
Cijelu priču prvo dobro zafarbam sa Revell "Anthrazite" 09 vodenom farbom koja daje daleko najbolji efekat antracita.
Airbrushem prođem sve one sitne udubine, procijepiće i vuglece, i zafarbam tovar u tri-četiri sloja, opisal bum dalje zakaj.
Kada sam sve dobro izairbrushal u antracit ton, zemem Italieri "sand" i "maroon" farbe na bazi vode, koje su odlične.
Po osjećaju ih razredim malo više neg inače i prefarbam gotovo cijeli tovar, pogotovo sve usjekline i procijepe koji čine teksturu tereta.
Za sve kaj hoćeš da lepo zgleda, mora uvijek ići u više nijansi, dakle i "sand" i "maroon" bum potamnim z malo crne, il posvetlil z malo bijele po potrebi, da bi tovar imal tri-četiri nijanse.
Zatim, bitan korak je da ispirem tovar s još razblaženijim istim farbama, kako bi se efekat razne zemljane prašine uvukel među komade antracita.
Želim efekat gde bu antracit imal dubinu i teksturu koju dajemo tim posvetljivanjem tih procjepa između.
Ako je tovar nekaj drugo, i svijetli je, onda istim efektom potamnjujemo.
Taj efekt djeluje kao tovarna prašina kada se vagon tovari i daje teksturu izmodeliranom tovaru.
Kada sve dobro zafarbam i isperem, dobijem tovar koj trenutno zgleda kak mrki ugljen:
Attachment:
ruda3.jpg.jpg [ 99.18 KiB | Viewed 7882 times ]
Da sam baš ovo štel, mogel sam ga ostaviti i tak, al sam ja išel baš na antracit.
Daklem sledeći korak podrazumijeva da imaš neki mekši kist-četku.
Ja koristim Model Master "Gun metal" metalizator koj je odličan za mnogo više primjerna od samo metaliziranja u vojnom minijaturizmu.
Dalje cijeli tovar drybrushem prelaziš sa tim metalizerom kak bi dobil taj svjetlucavi efekat antracita.
Za različite tovare moreš koristiti raznorazne metalizere kak bi dobil željeni efekat baš tog tovara kojeg želiš dobiti.
Ovako zgledi jedan zgotovljeni tovar koj je drybrushan metalizatorom, za razliku od onog koj još nije:
Attachment:
ruda4.jpg.jpg [ 45.86 KiB | Viewed 7882 times ]
Kad delaš s metalizerom po površinama kaj su farbane z vodenim farbama, delaj postepeno i nježno kak ne bi otapalo iz metalizatora skinulo temeljnu farbu koja je na bazi vode.
Eto, i to je to kaj dobiješ.