It is currently 27 Nov 2024, 22:43

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 202 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Next
  Previous topic | Next topic 
Author Message
 Post subject: H0 amater - moji modeli
PostPosted: 27 Nov 2012, 20:51 

Pozdrav svima!

Pridružio sam vam se zbog toga, jer se mi ćini, da je ovaj forum dosta konstruktivan, bez najedanja, cepidlačenja i brojanja kovica. Zbog toga sam odlućio, da ču barem na početku prikazati moj rad na modelima, koji su izašli iz mog "depoja". To znaći od prerade do potpuno nove konstrukcije. Sa izgradnjom modela se bavim oko dve godini. Prije sam deset godina radio maketu, poznato kao Fantasy Land koja nije kopija neke pruge nego kopija života u H0.
Ja osobno još uvijek živim u uverenju, da je ta hobi prvenstveno "kvalitetno uživanje slobodnog vremena" a ne takmičenje sa tvorničkim firmama.

E ... dosta filozofije!

Moj cilj u maketarstvu je sasvim jednostavan i to je ...napraviti sve modele lokomotiva i vozova, koji voze u Sloveniji ili su vozili u ex Jugi na področju Slovenije. Sve osim parnjača, kojih je bilo previše. Dosada imam oko 40 parnjača ali nikako ne mogu stići do kraja.

Za elektro i dizel vuću je lakše, jer u Sloveniji baš nije bilo mnogo različitih tipova.
Od elektro su to:
342 - moped,
361 - Breda,
362 - žutka,
363 - brižitka,
541 - živa i Helga

Počeo sam sa mopedom, serije 342, za kojeg se je utvrdilo, da je bio u stvari najteži. Počeo sam od nule, to znači imao sam ideju i nacrte. Za izradu modela upotrebljavam različite tehnike, Neke ulivam u epoksi smolama F19, druge režem sa stirena, uvijek pa dodajem detajle metodom photo etch, koje mi pravi ekipa iz firme Iskra Emeco u Kranju. Nije jeftino, ali pomaže, da lokomotiva dobije konačni videz kako i treba. Svi, koji ste već radili, znate o čemu ja to pričam... a za sve one, koji tek počinje radit....nije tako teško ako se mora.

evo, kako je moped izgledao na početku na kutiji šibica.

Attachment:
342d.jpg
342d.jpg [ 387.15 KiB | Viewed 9125 times ]

Attachment:
342e.jpg
342e.jpg [ 396.23 KiB | Viewed 9125 times ]

Attachment:
342f.jpg
342f.jpg [ 293.55 KiB | Viewed 9125 times ]

U medjuvremenu nisam ništa slikao, a ipak na kraju je ispalo ovako

Attachment:
342c.jpg
342c.jpg [ 224.53 KiB | Viewed 9125 times ]

Attachment:
342b.jpg
342b.jpg [ 280.55 KiB | Viewed 9125 times ]

Attachment:
342a.jpg
342a.jpg [ 354.16 KiB | Viewed 9125 times ]

Ni ja nisam verovao, da može ovakvo da izpade. Za mene sasvim dovoljno dobro. Šta mislite?

Profile  

PostPosted: 27 Nov 2012, 21:16 
Site Admin

Sviđaju mi se tvoja razmišljanja, a na tragu toga smo i napravili ovaj forum! Tvoju radovi su apsolutno najvišeg ranga u samogradnji!
Veselim se nastavku suradnje! :obscene-drinkingcheers:

Profile  

PostPosted: 27 Nov 2012, 21:20 

@ Pridružio sam vam se zbog toga, jer se mi ćini, da je ovaj forum dosta konstruktivan, bez najedanja, cepidlačenja i brojanja kovica.

Zapravo, ja ne mogu ni zamisliti veću pohvalu od ovog rečenog... :oops:
Puno, puno hvala!

:B

@ Ja osobno još uvijek živim u uverenju, da je ta hobi prvenstveno "kvalitetno uživanje slobodnog vremena" a ne takmičenje sa tvorničkim firmama.

Nevjerojatno koliko je to mudra misao.
Svatko od nas ima svoje dosege i rezultate - nebitno, ali nam je ideja i put isti - baš takav! - "kvalitetno uživanje slobodnog vremena"

:clap: :clap: :clap:

Ništa, samo nam predstoji uživati u svemu što slijedi,
a vi koji ne znate tko je ovo što piše, pripremite se za mnogo fantastičnih-Fantasy :) .... stvari :DREAMY

Profile  

PostPosted: 27 Nov 2012, 21:38 

H0 amater wrote:

Attachment:
342a.jpg
342a.jpg [ 354.16 KiB | Viewed 9122 times ]

Išao sam gore ponovo čitati tekst, jer nisam bio siguran da li je model od kartona... :doh:

:shock:

:clap: :clap: :clap:

Profile  

PostPosted: 27 Nov 2012, 22:06 

Ne ne. Kartonski CAR je Thomcro. Ja karton upotrebljavam samo ponekad za izradu kog detajla na pramodelu, koga onda ulijem u kalup. Videčeš....

Profile  

PostPosted: 27 Nov 2012, 22:18 

Ok, priznajem, izgubio sam se... :shifty:
Preostaje mi samo Image

Profile  

PostPosted: 27 Nov 2012, 22:33 

Daco wrote:
Iza skromnog nadimka "HO amater"- krije se ....

Ha, do nadimka sam došao sasvim jednostavno. Kod mene u firmi SŽ-CD je bio jedan put Jani, svi ga znate pod nickname N amater.
I kaže mi, "znaš ja sam en amater (jedan amater) i takav mi je i nickname a hoću izraditi ceo slovenački vozni park. Luda ideja za čoveka, koji uopšte nije poznavao železnicu. Baš tada sam završio sa poslom na Fantasy Landu i rekao si " ako može on - mogu i ja".

Od tada, znaći od 2010 stalno suradjivamo, N amater me naučio ulivanja resina, pravi bele dekale, ja mu ponekad dam koji nacrt i ostale potrebne informacije za modelara, koji nije svaki dan u kontaktu sa železnicama. I kad sam snimio film, sjetio sam se nadimka H0 amater, kao kontra N amateru.

Da ne budemu samo pričali, danas još jedna moja lokomotiva, koja je neštu izmedju samostalnog rada i prepravke. Osnova (mehanika) je Rivarossi a kutija je moj rad. Vaša omiljena žutka, kod nas meharca zbog onog gumenog meha u sredini. Uvrstio sam je u razdoblje 70-80 godina, jer več ima velike rešetke a još samo velike lampe. To su bile u realu njene prve modifikacije. Broj 018 je simbolićan, jer je bila to prva lokomotiva, na kojoj sam u Centralnim delavnicama počeo raditi. Once upon a time .......ili tačnije prije 29 godina :think:

Evo i modela:

Attachment:
362c.jpg
362c.jpg [ 44.34 KiB | Viewed 9125 times ]

Attachment:
362a.jpg
362a.jpg [ 202.55 KiB | Viewed 9125 times ]

Attachment:
362b.jpg
362b.jpg [ 78.25 KiB | Viewed 9125 times ]

Profile  

PostPosted: 27 Nov 2012, 22:39 
Site Admin

Uvijek atraktivna loksa naše mladosti koja je kod vas postala muzejski primjerak a uskoro će i kod nas!
Lijep i nezaobilazan model svih modelara koji sakupljaju našu regiju! :clap:

Profile  

PostPosted: 28 Nov 2012, 23:15 

Posle 342 i 362 naravno dolazi 363, kod nas zvana brižitka, jer je bila puštena u promet u godinama, kad su svi gledali u kinima ala Udarnik, Sloga, Komuna (a ne kao sada Kolosej, Cinestar... :lol: ) tada još mladu Francuzinju Brigite Bardot. Za one mlajše, verujte bila prava mačka.

Prva brižitka je počela sa radom 25.12.1976 ( to se sada ne bi moglo dogoditi jer je Božič) a jedina je imala i grb. Sve ostale su imale onda uliveno napis JŽ. Bar tako kažu stariji od mene.

Za prepravku sam uzeo novu Hornby Jouef mašino, koja je pre par godina imala dosta pristopačnu cenu (100 EUR i još nešto) na francuskom ebayu. Sada su cijene otišle u nebo i onda kažu recesija. Kod brižite se je cena u stvari duplirala.
Postolja nisam dirao jer je slično originalu, napravio sam nove rezervoare i boxe. U rezervoarima je i sound decoder, jer u brižiti pod jedan - nema mesta i pod dva - zvuk nije realan ako nema pravih rešetaka. To ču kasnije pokazati na našim dizelima. Ako su kutije sa strane još izolirane sa tankom gumom, nema resonance i čuje se stvarno pravi zvuk. Inaće na svih "ozvučenih" lokomotivah imam esujeve sound decodere, za koje se mi čini, da su najbolji. Bar za mene... :think:
Gornji dio (kabinu) sam obrusio do nule i onda dao preko oplatu od alpake - novog srebra debeline 0,1 mm. S time sam rešio problem 3D dubine, jer sada prozori stvarno imajo i "obrobo" (ne znam hrvatski). Pored toga naša brižita ima sasvim druge pozicije prozora nego originalna francuska. Na ovu alpaku sam posle stavio posebno rešetke, koje su opet nalepljene na stiren evergreen 0,1 mm i jedkane u dubini 0,2 mm. Tako se može vidjeti i šarafe kako su na rešetkama. Za one najkritičnije - rebara rešetaka je toliko koliko jih ima i u stvarnosti.
Mogao bi je još doterati, ali kad imam dosta, onda je dosta. Trebao bi još srediti pantografe i još neke sitnice, ali šta će mi, kad to skoro niko ne vidi. Ljudi posmatrajo dosta šire, nego mi mislimo picajzli jedni. Sječam se jednog momenta, kad sam četrnaest dana pravi neki detajl na maketi i doterao ga u nulu. Onda dodje supruga i kaže " pa šta ti bogami radiš četrnaest dana na maketi a ništa se ne vidi. E jbg ga onda. A kad sam položio onu dvojicu u baldahin izpred prikolice, odma primjetila. Tako je to. Kažem vama, nemojte čekat neku idealno lokomotivu nego se igrajte dok možete.

Dosta priče! Evo i modela:

stara verzija JŽ

Attachment:
363c800.jpg
363c800.jpg [ 143.98 KiB | Viewed 9125 times ]

Attachment:
363-001b.jpg
363-001b.jpg [ 75.62 KiB | Viewed 9125 times ]

Attachment:
363-001a.jpg
363-001a.jpg [ 74.24 KiB | Viewed 9125 times ]

nova verzija SŽ

Attachment:
363-rdeca-2.jpg
363-rdeca-2.jpg [ 208.44 KiB | Viewed 9125 times ]

Attachment:
363-rdeca-3.jpg
363-rdeca-3.jpg [ 206.41 KiB | Viewed 9125 times ]

Profile  

PostPosted: 28 Nov 2012, 23:35 

Ako nekog interesiraju informacije o tehničkih karakteristikah pravih SLO lokomotiva, može jih dobiti na ovom linku.

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 202 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Next

All times are UTC + 1 hour