Striktno promatrano ovo možda ne bi spadalo u putopise, no kako sam se na događaj dovezao vlakom (2 x 25 km) valjda će mi se progledati kroz prste.
15 godina foruma zeljeznice.netForum zeljeznice.net, naistaknutiji s željezničkom tematikom u ovom dijelu Europe i jedini koji uspješno odolijeva konkurenciji društvenih mreža, otvorio je početkom 2005. godine
Anton Papić iz Vinkovaca.
Anton je i dalje vlasnik foruma koji ne samo da opstaje nego i neprekidno dobiva nove članove.
Za forum zeljeznice.net saznao sam igrom slučaja 2006. godine, tražeći neke podatke vezane uz željeznicu. Nekoliko mjeseci sam se šuljao kao promatrač da bi se početkom kolovoza iste godine registrirao kao član.
Antona sam osobno upoznao iduće godine u kafiću kolodvora u Vinkovcima, kada smo se kolega
Nenad Medić i ja vraćali iz svoje prve patrole vojvođanskim prugama. Otada smo se povremeno sretali na railfanovskim susretima i putovanjima, a ponekad i slučajno na peronu Glavnog kolodvora u Zagrebu. Pri prvom susretu
Anton nas je pitao kako smo saznali za forum, vjerojatno iznenađen brojem ljudi koje je u tako kratkom roku okupio oko sebe. Ostalo je povijest. Ona koja traje i trajati će sve dok je zaljubljenika u željeznicu i sve što se kreće po tračnicama ili ispod žice.
U povodu petnaeste obljetnice foruma
Anton je jučer počastio 35 forumaša vožnjom muzejskim tramvajem broj 101 i ručkom u restoranu u zagrebačkom Središću - sve o svom trošku.
Skupna fotografija nakon okupljanja na Tomislavovom trgu:
Vjerujem da od svih forumaša imam najviše vožnji u Stojedinici i njegovoj braći. Sjećam se tog tramvaja još iz vremena kada su vozili prvi prototipovi, a zatim sam se svakodnevno vozio tramvajem u gimnaziju, na faks, na posao... Druge prilike, a bilo ih je sijaset, da ne spominjem. Sjećam se vožnji u tramvajima koji su još mirisali na tvorničke boje. Prednost nas fosila je da možemo misli odvrtjeti daleko u prošlost, iako bih se rado zamijenio s nekim od mladića s kojima sam se jučer družio. Nažalost, još nisu izumili vremenski stroj.
Da se zna tko koju elitu vozi:
Kratko zadržavanje na Kvaternikovom trgu:
Kod Autobusnog kolodvora imali smo mali zastoj - pantograf se nakon prolaska ispod podvožnjaka zaglavio u donjem položaju: